DLS Tanácsadó

Befektetés válság idején?

Mi a jó befektetés válság idején? Részvények, állampapír?

Mi a jó befektetés válság idején? Részvények, állampapír? Egy szombathelyi befektetési iroda, a DLS Befektetési és Tanácsadó Kft. megélte az 1997-98-as orosz válságot, piacon maradt az ázsiai zuhanás után, a 2008-as világgazdasági összeroppanást pedig már szinte rutinból vezényelte le. Serman Tibor és László Balázs tulajdonosokkal arról beszélgettünk, hogyan hat a koronavírus-járvány részvénypiacokra?

Úgy nőttem fel, hogy nálunk otthon mindig össze volt készítve pizsama, törölköző és némi készpénz arra az esetre, ha bármi történik? Mégis, mi történhetne, hogy erre szükség legyen? - ugrott be egy meghatározó emlékkép kisgyermekkorából az 54 éves Serman Tibornak 2020.03.11-én, azon a napon, amikor a miniszterelnök a koronavírus járvány terjedése miatt országos vészhelyzetet hirdetett, miközben a világ tőzsdéi a 2008-as válság óta a második legnagyobb esést produkálták, hogy erre az elmúlt napokban még egy nagy lapáttal rátegyenek.

A pénzügyi tanácsadó közel 50 év után megkapta a választ. A mostanihoz hasonló krachnak kell történnie.

Fura, hogy az Erste Befektetési Zrt. függő ügynökeként dolgozó DLS Befektetési és Tanácsadó Kft. két tulajdonosával úgy beszélgetünk arról, mi a jó befektetés manapság, válság idején, hogy közben a pénzpiacokon szinte percről percre változik a helyzet, dúl a vihar odakint, tombol a medve. Kérik, inkább alapvetéseket érintsünk, mert meglehet, mire a beszélgetés végére érünk, mondandójuk egy része már rég érvényét veszíti.

Abban nem lőnek mellé, ha leszögezik, szerintük a koronavírus-járvány csak a kanóc volt a gyújtózsinóron.

A bikapiac hossza maga volt a legnagyobb kockázat

Az emelkedés legnagyobb kockázata, ugyanis, hogy milyen hosszú ideje tart. Márpedig a világ tőzsdéin 2009 óta bikapiacot élünk.

Trump, a Brexit bénázásai, de még az amerikai-kínai kereskedelmi háború sem tudta megingatni a befektetők optimizmusát, az emelkedés 11 évig töretlenül kitartott.

„Az emelkedő piac hosszúsága volt a legnagyobb kockázat. A folyamat végén az amerikai piacon láttunk egy nagyon nagy begyorsulást, amikor a Tesla két nap alatt 40 %-ot emelkedett, miközben a cég értéke csak 2 százalékkal nőtt.

Az árfolyamgyorsulás következtében a végén már mindenki elhitte, hogy nem lehet út visszafelé, csak fölfelé. A gyorsuló emelkedés pedig jellemzően egy trend végét szokta jelezni. Erre jött a vírusos beszakadás. Az agresszivitás és az esés karaktere miatt egyértelműen a vírus okolható, de előbb-utóbb anélkül is bekövetkezett volna mindez. Annyira agresszív volt azonban a kitárazás, hogy az ingának a másik irányba is ki kell lengenie, az akció-reakció értelmében jönnie kell egy korrekciónak”, mutat rá az összefüggésekre Serman Tibor. Mindenesetre nagy hozamokon ültek a befektetők, azért volt ilyen agresszív az esés, mert mindenki igyekezett megóvni meglévő hozamait, magyarázza.

Ha statisztikailag 50 évente van árvíz a folyón, de most 150 évente nem öntött ki, az nem azt jelenti, hogy dőljünk hátra, mert nem fog többé megtörténni. Éppen ellenkezőleg: annál nagyobb a valószínűsége, hogy előbb-utóbb bekövetkezik, mert a statisztika nem hazudik, teszi hozzá.

"Apálykor derül ki, hogy kin van fürdőnadrág", hangzik a világ egyik legtekintélyesebb befektetési gurujának, Warren Buffetnek az egyik kedvenc mondása, és bizony, ez különösen igaz, ha nem egyszerű apályról beszélünk, hanem egy cunami utáni tenger visszahúzódásáról.

Mint ami történik ezekben a hetekben koronavírus világjárvány apropóján.

A járványok hatása a tőzsdékre az elmúlt 40 évben

Folyó vagy tenger, apály, vagy dagály, az ügyfelek arra kíváncsiak, hogyan tovább, mennyire rendíti meg a világgazdaságot, a részvénypiacokat a koronavírus-járvány terjedése? Rövidebb lesz, vagy hosszabb, milyen mélységű? Lesz-e recesszió?

A jövő ködszurkálása helyett nézzük, hogyan reagálták a világ tőzsdéi rövid- és középtávon az elmúlt fél évszázadban a különböző vírusok berobbanására. Érdekes következtetések jönnek, annyit spoilerezhetünk, hogy pozitív végkicsengéssel.

Nos, a Marketwatch.com által közölt, a világjárványok globális részvénypiacokra gyakorolt hatását 50 éves távlatban elemző MSCI World Indexéből az olvasható ki, hogy 2000-ig mindössze két járvány bolygatta meg a piacokat, azonban 2000 óta már tizenegy, azaz a fertőző betegségek egyre inkább világméretű fenyegetést jelentenek a pénzügyi rendszerre (is). 

Ami jó hír, hogy 6 hónappal a járványok berobbanását követően 13-ból csak 4 vírus esetében maradtak mínuszban a részvénypiacok, ezeknél is csak csekély mértékben, -4.3% a volt a legnagyobb visszaesés a fertőző tüdőgyulladás 1994-es terjedése után.

befektetesek_valsag_tozsde_koronavirus_dls
Forrás: marketwatch.com

A múlt statisztikáira alapozva a DLS úgy véli, a koronavírus kapcsán sem a világvégéről beszélünk, fél év után most is visszatérhet a világgazdaság egy viszonylagos normális kerékvágásba.

Hozamelvárások válság idején

De hogyan reagálnak válság idején az ügyfelek?

Nos, a megszokottnál természetesen aktívabbak, van, aki a meglévő pozíciói miatt aggódik, más befektetési lehetőséget lát a helyzetben.

Stratégia kérdése, ki hogyan gondolkodik a portfóliójáról válságidőben.

Nagyobb remélt profit, csak nagyobb kockázat vállalásával érhető el.

A mostani 0-ás kamatkörnyezetben egy átlagos hozamelvárás 5-8% közötti, ami normálisnak tekinthető.

A DLS szerint passzív portfólióval az alapkezelők 90%-a verhető.

Ahhoz, hogy az alapkezelők hozzák a minimálisan elvárt, a szuper állampapír által kockázatmentesen garantált 4.94%-ot, majdnem 9%-ot kell teljesíteniük. Ami csak jelentős kockázatvállalással érhető el. A magas kockázatban pedig bőven benne van a bukás lehetősége is.

Ezzel szemben egyszerű befektetőként különböző termékeknél 0.5-1 százalékos költséggel lehet portfóliót építeni.

Mibe fektessünk válság idején?

László Balázs szerint jól teljesítő szektor lehet válság idején az információtechnológiai, de a közműcégek is stabilak lehetnek 2020-ban.

Az ügyfelek többsége természetesen olcsón szeretne venni és drágán eladni, így válság idején azokat a részvényeket találják meg, amelyek a legtöbbet estek.

Serman Tibor ellenkező álláspontot képvisel, szerinte, ha egy részvény pánikban is tartja magát, annak oka van, ergo: jobb hangulatban is felülteljesítő lesz.  Ő ezeket ajánlaná inkább az ügyfelek figyelmébe.

 

DLS Befektetési és Tanácsadó Kft., Szombathely

befektetés | tőzsde | tanácsadás | bróker | online tőzsde | tőzsdei árfolyamok

A DLS Befektetési és Tanácsadó Kft. az ERSTE Befektetési Zrt. függő ügynöke

Cégünk 2001 óta van jelen a befektetési piacon, az Erste Befektetési Zrt-vel együttműködve biztosítjuk az ügyfelek magas szintű kiszolgálását.

Miért a DLS?

Miért lenne nálunk jobb, mint az előző befektetési szolgáltatójánál?

Azért,
mert nálunk az információs bázis jobb. Az ERSTE Befektetési Zrt. – amellyel partnerségben állunk, – Magyarország legnagyobb befektetési szolgáltatója, a BÉT Legek állandó díjazottja.

1

Azért,
mert nálunk a kockázat kontra nyereség alapú gondolkodás áll a központban.

2

Azért,
ert folyamatos konzultációt kap, betekintést, hogyan végezzük a munkánkat.

3

Értékeink

Cégünk megért 2–3 válságciklust. Majd 30 éves pénz- és tőkepiaci tapasztalattal rendelkezünk. Sok minden történt ez alatt az idő alatt. Edukációs fókuszú cég vagyunk. ezáltal az ügyfelek számára érthetőbbé válnak a különféle befektetések. Kevesebb rossz döntés születhet. A pénzügyileg tudatos ügyfelekkel, sokkal inspirálóbb együtt dolgozni. Az Ügyféléletút nálunk azt jelenti, hogy az ügyfeleket nem egységesen kezeljük. Hanem kialakítjuk egyedi életútját az ügyfeleinknek.

Munkánk nem tudomány, nem művészet, nem is egy boszorkánykonyha. Ez egy mérnöki munka. Feladatunk, hogy megtaláljuk az adott befektetési cél elérésének leghatékonyabb módját.

Megmutatjuk adott szituációban hogyan célszerű viselkedni. A befektetési tanácsadók által az ügyfelek számára teremtett érték nagy része a viselkedési tanácsadás.

Az ügyfelek között komoly vízválasztó a türelemfaktor. Sokszor a befektetéseiket tudatosan és türelmesen építő befektetők sokkal messzebbre jutnak, mint azok, akik mindent egyszerre akarnak. Az első 3 hónapban senki ne akarjon a top 10-ben lenni.

Azt tanácsoljuk: Legyen türelembajnok!

Hitvallásunk

 

és

Küldetésünk

Miért lenne nálunk jobb, mint az előző befektetési szolgáltatójánál?

Elkötelezettek vagyunk azért, hogy segítsünk az egyéneknek, a vállalatoknak eligazodni a pénzügyi befektetések világában, emellett fejlesszük és támogatjuk a sikeres szakembereinket.

Az ígéretünk, hogy mi, a DLS Befektetési és Tanácsadó Kft. munkatársai, energiánkat, értelmünket és tudásunkat elkötelezzük ügyfeleink pénzügyi céljainak elérése érdekében azáltal, hogy a lehető legmagasabb szintű szolgáltatást nyújtjuk és kiváló befektetési alternatívákat kínálunk.

Hisszük, hogy ügyfeleink pénzügyi jólétének előtérbe helyezése mindkettőnk érdekeit szolgálja. Folyamatos kihívásunk az ügyfelek igényeire való reagálás egy folyamatosan változó pénzügyi környezetben.

 

Társaságunk a tőkepiaci termékek széles skáláját kínálja ügyfelei részére, ezáltal lehetőséget nyújt a diverzifi- kálásra és a kockázatviseléshez megfelelő instrumentum kiválasztására.

Szolgáltatásaink

Tőkepiaci termékek széles skáláját kínáljuk

Befektetési jegyek

Irodánkban forintban, euróban, dollárban jegyzett pénzpiaci, likviditási, kötvény, részvény, ingatlan és vegyes befektetési alapok érhetőek el. 

Állampapírok, vállalati kötvények

Az állampapír üzletág a konzervatívabb, kockázatkerülő befektetők részére kínál befektetési lehetőségeket. Az állampapírok hitelviszonyt megtestesítő értékpapírok, melyek tőkéjének és kamatainak visszafizetését az állam garantálja. Vásárolható hazai és nemzetközi kötvény, valamint diszkontkincstárjegy.

Részvény

A részvényeket azon befektetőknek ajánljuk, akik hajlandóak magasabb kockázatot vállalni a magasabb hozam reményében, illetve hosszútávon is tudnak gondolkodni.

Befektetési hitel

A befektetési hitel olyan befektetési forma, amely kizárólag értékpapír vásárlásához használható fel. 

Tartós Befektetési Számla

A Tartós Befektetési Számla (TBSZ) lényege, hogy a befektetésekre vonatkozó 20%-os kamat- és árfolyamnyereség-adóra (a 2011-es adóévben 16%) és osztalékadóra vonatkozó adózás kedvezőbbé tehető, ha a befektető a TBSZ-en helyezi el befektetését, megtakarítását és e számlájáról nem vesz ki a megnyitás évét követő 3-5 évig.

Nyugdíj-előtakarékossági számla

A Nyugdíj-előtakarékossági Számla (NYESZ) egy olyan megtakarítási forma, amellyel több éven keresztül gyűjtheti, befektetheti pénzét nyugdíjcélú megtakatításra. A befektetés összetételéről önállóan dönthet, azt a futamidő alatt bármikor változtathatja. 

Határidős kereskedelem

A piac határidős szegmense minden vérbeli befektető fantáziáját megmozgatja, hiszen az azonnali piachoz képest sokkal kisebb forrást mozgósítva lehet azonos méretű pozícióra szert tenni, vagyis fő előnye a tőkeáttétel.

Certifikát kereskedelem

Követheti az arany, ezüst, a határidős olaj, a határidős földgáz, az Euro Bund határidős termékek, devizapárok, valamint az Euro Stoxx Banks és a DAX 30 index árfolyamváltozását a BÉT-en jegyzett Erste Certifikátokkal való kereskedéssel.

Deviza kereskedelem

A devizapiacon minden üzlet két különböző pénznem között jön létre, ami azt jelenti, hogy az egyik devizát vesszük a másikat pedig eladjuk. A vételi ár (bid) és az eladási ár (offer) közötti különbséget nevezzük spreadnek. A bid price az az ár, amin az árjegyző hajlandó megvenni tőlünk az adott devizapárt, az offer vagy ask price pedig az, amin az árjegyző hajlandó eladni nekünk az adott devizapárt.

NETBROKER

A NetBroker az Erste Befektetési Zrt. online tőzsdei kereskedési rendszere, ahol egyszerűen, gyorsan kereskedhet magyar és külföldi értékpapírokkal, befektetési jegyekkel, és állampapírokkal.

ERSTE Trader

Deviza FX, deviza opció, arany, ezüst, CFD, ETF kereskedési lehetőség online.

ERSTE Future Program

...

 

Ennél is többet szeretne tudni?

Érdeklődjön munkatársainknál!

Többet szeretnék tudni!

Munkatársaink

Bokodi Csaba

Bokodi Csaba

Bránya Annamária

Bránya Annamária

Cseke Hajnalka

Cseke Hajnalka

Hegedűs Péter

Hegedűs Péter

Herczeg László

Herczeg László

Herczeg Mónika

Herczeg Mónika

Jagicza Zsolt

Jagicza Zsolt

Jálics Miklós

Jálics Miklós

László Balázs

László Balázs

Serman Tibor

Serman Tibor

Tér Kornélia

Tér Kornélia

Gyakran vannak kérdései?

Igyekszünk a legfontosabbakat előre megválaszolni

Kérdés

Hogyan lehetek ügyfelük?

...

Kérdés

Milyen gyakran kontaktálhatok az üzletkötömmel?

...

Kérdés

Milyen tőzsdén kereskedhetek a DLS Kft-nél?

...

Legyen Ön is a partnerünk!

Keresse üzletkötőinket még ma!

Cím:
9700 Szombathely, Aréna utca 4.

E-mail:
dls@tozsde1.hu

PSZÁF eng. sz.:
III/42.080/2002.
 

László Balázs
+36 30 155 8161

Serman Tibor
+36 30 155 8152

Bokodi Csaba
+36 30 155 8146

és