Szombathely, Aréna utca 4.

Befektetés válság idején?

Mi a jó befektetés válság idején? Részvények, állampapír?

Mi a jó befektetés válság idején? Részvények, állampapír? Egy szombathelyi befektetési iroda, a DLS Befektetési és Tanácsadó Kft. megélte az 1997-98-as orosz válságot, piacon maradt az ázsiai zuhanás után, a 2008-as világgazdasági összeroppanást pedig már szinte rutinból vezényelte le. Serman Tibor és László Balázs tulajdonosokkal arról beszélgettünk, hogyan hat a koronavírus-járvány részvénypiacokra?

Úgy nőttem fel, hogy nálunk otthon mindig össze volt készítve pizsama, törölköző és némi készpénz arra az esetre, ha bármi történik? Mégis, mi történhetne, hogy erre szükség legyen? - ugrott be egy meghatározó emlékkép kisgyermekkorából az 54 éves Serman Tibornak 2020.03.11-én, azon a napon, amikor a miniszterelnök a koronavírus járvány terjedése miatt országos vészhelyzetet hirdetett, miközben a világ tőzsdéi a 2008-as válság óta a második legnagyobb esést produkálták, hogy erre az elmúlt napokban még egy nagy lapáttal rátegyenek.

A pénzügyi tanácsadó közel 50 év után megkapta a választ. A mostanihoz hasonló krachnak kell történnie.

Fura, hogy az Erste Befektetési Zrt. függő ügynökeként dolgozó DLS Befektetési és Tanácsadó Kft. két tulajdonosával úgy beszélgetünk arról, mi a jó befektetés manapság, válság idején, hogy közben a pénzpiacokon szinte percről percre változik a helyzet, dúl a vihar odakint, tombol a medve. Kérik, inkább alapvetéseket érintsünk, mert meglehet, mire a beszélgetés végére érünk, mondandójuk egy része már rég érvényét veszíti.

Abban nem lőnek mellé, ha leszögezik, szerintük a koronavírus-járvány csak a kanóc volt a gyújtózsinóron.

A bikapiac hossza maga volt a legnagyobb kockázat

Az emelkedés legnagyobb kockázata, ugyanis, hogy milyen hosszú ideje tart. Márpedig a világ tőzsdéin 2009 óta bikapiacot élünk.

Trump, a Brexit bénázásai, de még az amerikai-kínai kereskedelmi háború sem tudta megingatni a befektetők optimizmusát, az emelkedés 11 évig töretlenül kitartott.

„Az emelkedő piac hosszúsága volt a legnagyobb kockázat. A folyamat végén az amerikai piacon láttunk egy nagyon nagy begyorsulást, amikor a Tesla két nap alatt 40 %-ot emelkedett, miközben a cég értéke csak 2 százalékkal nőtt.

Az árfolyamgyorsulás következtében a végén már mindenki elhitte, hogy nem lehet út visszafelé, csak fölfelé. A gyorsuló emelkedés pedig jellemzően egy trend végét szokta jelezni. Erre jött a vírusos beszakadás. Az agresszivitás és az esés karaktere miatt egyértelműen a vírus okolható, de előbb-utóbb anélkül is bekövetkezett volna mindez. Annyira agresszív volt azonban a kitárazás, hogy az ingának a másik irányba is ki kell lengenie, az akció-reakció értelmében jönnie kell egy korrekciónak”, mutat rá az összefüggésekre Serman Tibor. Mindenesetre nagy hozamokon ültek a befektetők, azért volt ilyen agresszív az esés, mert mindenki igyekezett megóvni meglévő hozamait, magyarázza.

Ha statisztikailag 50 évente van árvíz a folyón, de most 150 évente nem öntött ki, az nem azt jelenti, hogy dőljünk hátra, mert nem fog többé megtörténni. Éppen ellenkezőleg: annál nagyobb a valószínűsége, hogy előbb-utóbb bekövetkezik, mert a statisztika nem hazudik, teszi hozzá.

"Apálykor derül ki, hogy kin van fürdőnadrág", hangzik a világ egyik legtekintélyesebb befektetési gurujának, Warren Buffetnek az egyik kedvenc mondása, és bizony, ez különösen igaz, ha nem egyszerű apályról beszélünk, hanem egy cunami utáni tenger visszahúzódásáról.

Mint ami történik ezekben a hetekben koronavírus világjárvány apropóján.

A járványok hatása a tőzsdékre az elmúlt 40 évben

Folyó vagy tenger, apály, vagy dagály, az ügyfelek arra kíváncsiak, hogyan tovább, mennyire rendíti meg a világgazdaságot, a részvénypiacokat a koronavírus-járvány terjedése? Rövidebb lesz, vagy hosszabb, milyen mélységű? Lesz-e recesszió?

A jövő ködszurkálása helyett nézzük, hogyan reagálták a világ tőzsdéi rövid- és középtávon az elmúlt fél évszázadban a különböző vírusok berobbanására. Érdekes következtetések jönnek, annyit spoilerezhetünk, hogy pozitív végkicsengéssel.

Nos, a Marketwatch.com által közölt, a világjárványok globális részvénypiacokra gyakorolt hatását 50 éves távlatban elemző MSCI World Indexéből az olvasható ki, hogy 2000-ig mindössze két járvány bolygatta meg a piacokat, azonban 2000 óta már tizenegy, azaz a fertőző betegségek egyre inkább világméretű fenyegetést jelentenek a pénzügyi rendszerre (is). 

Ami jó hír, hogy 6 hónappal a járványok berobbanását követően 13-ból csak 4 vírus esetében maradtak mínuszban a részvénypiacok, ezeknél is csak csekély mértékben, -4.3% a volt a legnagyobb visszaesés a fertőző tüdőgyulladás 1994-es terjedése után.

befektetesek_valsag_tozsde_koronavirus_dls
Forrás: marketwatch.com

A múlt statisztikáira alapozva a DLS úgy véli, a koronavírus kapcsán sem a világvégéről beszélünk, fél év után most is visszatérhet a világgazdaság egy viszonylagos normális kerékvágásba.

Hozamelvárások válság idején

De hogyan reagálnak válság idején az ügyfelek?

Nos, a megszokottnál természetesen aktívabbak, van, aki a meglévő pozíciói miatt aggódik, más befektetési lehetőséget lát a helyzetben.

Stratégia kérdése, ki hogyan gondolkodik a portfóliójáról válságidőben.

Nagyobb remélt profit, csak nagyobb kockázat vállalásával érhető el.

A mostani 0-ás kamatkörnyezetben egy átlagos hozamelvárás 5-8% közötti, ami normálisnak tekinthető.

A DLS szerint passzív portfólióval az alapkezelők 90%-a verhető.

Ahhoz, hogy az alapkezelők hozzák a minimálisan elvárt, a szuper állampapír által kockázatmentesen garantált 4.94%-ot, majdnem 9%-ot kell teljesíteniük. Ami csak jelentős kockázatvállalással érhető el. A magas kockázatban pedig bőven benne van a bukás lehetősége is.

Ezzel szemben egyszerű befektetőként különböző termékeknél 0.5-1 százalékos költséggel lehet portfóliót építeni.

Mibe fektessünk válság idején?

László Balázs szerint jól teljesítő szektor lehet válság idején az információtechnológiai, de a közműcégek is stabilak lehetnek 2020-ban.

Az ügyfelek többsége természetesen olcsón szeretne venni és drágán eladni, így válság idején azokat a részvényeket találják meg, amelyek a legtöbbet estek.

Serman Tibor ellenkező álláspontot képvisel, szerinte, ha egy részvény pánikban is tartja magát, annak oka van, ergo: jobb hangulatban is felülteljesítő lesz.  Ő ezeket ajánlaná inkább az ügyfelek figyelmébe.

 

DLS Befektetési és Tanácsadó Kft., Szombathely

befektetés | tőzsde | tanácsadás | bróker | online tőzsde | tőzsdei árfolyamok