Szombathely, Aréna utca 4.

Tőzsdei világcsokor - 2016. október 3.

A hétvége üdvözletére zárásra megérkeztek az eladók péntekem, ám még így is messze a pozitív tartományban búcsúztak a tengerentúli mutatók. A személyi jövedelmek augusztusban a vártnak megfelelően 0,2%-kal bővültek, a személyi kiadások pedig stagnáltak a várt 0,1%-os bővülés helyett. A chicagói beszerzési menedzser index 54,2 pontra emelkedett szeptemberben, a várt 52 pont helyett. A Michigani Egyetem fogyasztói bizalmi indexe szintén pozitívan alakult, 91,2 pontra emelkedett a mutató, miközben az elemzők 90 pontot vártak.

A FTSE 100 index egyedüliként búcsúztatta a múlt hetet a negatív tartományban, míg európai társai pluszokkal zártak. Spanyolországban a hiány csökkentése érdekében az évi 10 millió euró árbevétellel rendelkező cégek számára megemelték a társasági adókulcsot. A módosítás 12%-ról 23%-ra növeli az érintett cégek társasági adóját, a bankok és olajcégek esetében pedig ennél is magasabbra, 25%-ra. Az adóemeléstől évi 8 milliárd eurós adóbevétel növekedést remél a spanyol parlament. Az adó átalakítás átmeneti jellegű, azonban legalább 2018-ig érvényben marad. A brit miniszterelnök bejelentette, hogy a jövő év első negyedévben kezdik meg hivatalosan a brexitről szóló tárgyalásokat az EU-val. A folyamat előreláthatóan legalább 2 évig fog tartani, így 2019 első negyedéve előtt nem tűnik reálisnak a britek kilépése. A héten 12 európai bank összesen 6,35 milliárd dollár likviditást vett igénybe az EKB-től, amire már évek óta nem volt példa. A jelenség hátterében a negyedév végén megnövekedett likviditásigény és az amerikai pénzügyi reform együttesen áll. A pénzügyi reform ugyanis átrendezte az amerikai pénzpiaci alapokat az államkötvények irányába, így a bankközi piac likviditása csökkent, a bankközi kamatok pedig emelkedtek. Így érthető, hogy a likviditáshiányos környezetben az európai bankok inkább az EKB-hoz fordultak.

A vártnál gyengébb lett a japán vállalkozások hangulatát mérő Tankan index, mely több mint 10ezer vállalat megkérdezésével készül. Elsősorban a nagyvállalatok teljesítették a várakozásnál gyengébben, ugyanis nem javultak a vállalatok kilátásai.

Bár rosszul kezdte a pénteket a forint, az euróval szemben, végül 307,9-ig kapaszkodott fel a hazai fizetőeszkö zárfolyama, karöltve a régiós devizákkal.

DLS Befektetési és Tanácsadó Kft., Szombathely

befektetés | tőzsde | tanácsadás | bróker | online tőzsde | tőzsdei árfolyamok