Szombathely, Aréna utca 4.

Tőzsdei világcsokor – 2015. augusztus 19.

Sok izgalmat nem tartogatott a kedd, a tengerentúli börzéknek. Az egész napot oldalazással töltötték a mutatók, majd végül mérsékelt mínuszban zártak. A Wal-Mart tegnap délben publikálta második negyedéves gyorsjelentését, amely összességében rosszabb lett a várakozásoknál, ráadásul a menedzsment rontott az idei évre vonatkozó várakozásán. A februári 4,7-5,05 dollár közötti EPS előrejelzést 4,4-4,7 dollár közé csökkentette a társaság, miközben a folyó negyedévre 0,93-1,05 dollár közötti részvényenkénti profittal számolnak, szemben az 1,08 dolláros elemzői várakozásokkal. A július 31-én záruló második negyedévben a profit 1,08 dollár lett részvényenként, ami gyengébb, mint az 1,12 dolláros elemzői várakozás. A devizaárfolyamok változásának negatív hatása mintegy 4 centre rúg részvényenként. A társaság árbevétele 120,2 milliárd dollár lett, ami 0,5 milliárd dollárral jobb a várakozásoknál. A papír 3,4%-os mínuszban zárta a kereskedést. A Home Depot is publikálta második negyedéves számait. A tisztított részvényenkénti profit 1,1 dollár volt, ami 1 centtel haladta meg a piaci várakozásokat. A társaság árbevétele 24,83 milliárd dollárra emelkedett, felülteljesítve a 24,66 milliárd dolláros előrejelzést. A tengerentúli értékesítések 5,7%-kal emelkedtek, szemben a várt 4,3%-kal. A megkezdett lakásépítések adat júliusban kedvezőbben alakult a vártnál: 1,18 millió helyett 1,2 millió lakás kezdtek el építeni, ez pedig 2007 októbere óta nem látott kedvező adat. Viszont az építési engedélyek száma a várt 8% helyett 16,3%-kal esett vissza az elmúlt hónapban.

Mérsékelt csökkenéssel búcsúztak a tegnapi kereskedéstől az európai piacok. Tegnap délelőtt jelentek meg a brit inflációs adatok. A maginfláció váratlanul begyorsult, a korábbi 0,8%-ról 1,2%-ra ugrott, míg a piaci várakozás csak 0,9% volt. Az adatra a font erősödéssel reagált, mivel a megugró infláció (még ha csak a maginfláció szintjén is) korábbi kamatemelést jelent. Erre erősített rá David Miles, a monetáris tanács tagja, aki azt nyilatkozta, hogy nagyon hamar jöhet a kamatemelés. Az elemzői konszenzusnak megfelelően a török jegybank nem változtatott a 7,5%-os alapkamaton. Mindössze egy-egy elemző várt 50-100 bázispont közötti kamatemelést. Tegnap a vártnál kedvezőbb gyorsjelentést tett közzé a svájci csokoládégyártó, a Lindt. A cég annak ellenére jelentős bővülésről számolt be, hogy sem a magas nyersanyagárak, sem az erős svájci frank nem segítette az üzleti környezetet. Az első féléves adózott eredmény 17,5%-os növekedéssel 90,6 millió svájci frankra emelkedett. Amerikában és Nagy-Britanniában is kétszámjegyű volt a növekedés, ami alapján nőtt a cég piaci részesedése.

A piac továbbra is aggódik a kínai növekedés fenntarthatósága miatt, ráadásul ez még kiegészült a Fed mai jegyzőkönyvének megjelenése miatti bizonytalansággal és az alacsony nyersanyagárak okozta aggodalmakkal is.

Egyetlen izgalmas leszúrást produkált tegnap a forint árfolyama (308,3) az euróval szemben, a mai kereskedést 309-es szinten kezdte.

DLS Befektetési és Tanácsadó Kft., Szombathely

befektetés | tőzsde | tanácsadás | bróker | online tőzsde | tőzsdei árfolyamok