Szombathely, Aréna utca 4.

Tőzsdei világcsokor – 2015. augusztus 3.

Oldalazással töltötték a pénteki nap nagy részét, a tengerentúli börzék. A hétzárás második felére, azonban az eladók kerültek túlsúlyba, ennek köszönhetően mérsékelt mínuszokkal búcsúztak a mutatók. A Michigani Egyetem fogyasztói bizalmi indexének júliusi végleges értéke 93,1 pontra süllyedt, alulmúlva az elemzők 94 pontos várakozását. A Chicagói beszerzési menedzser index az 50,8 pontos várakozásnál lényegesen jobb, 54,7 pont lett. Az Exxon Mobil nyeresége 52%-kal csökkent a második negyedévben az alacsony olajár miatt. A Chevron bevételei 30%-kal estek, míg a profitja lefeleződött.

Bár mínuszokkal kezdték a hétzárást az európai piacok, végül 0,5%-os pluszokkal búcsúztak a vezető indexek.

A kínai statisztikai hivatal közleménye alapján a PMI index értéke 50,0 pontra esett vissza a júniusi 50,2 pontról. A várttól elmaradó és egyben csökkenést jelző kínai beszerzési menedzser index adatok hatására ismét előtérbe kerültek a növekedési félelmek, ezeknek hála 3 hetes mélypontra esett a kínai részvényindex. Ezzel párhuzamosan a margin számlák egyenlege 4 hónapos mélypontra esett, így tovább folytatódott a tőkeáttétel leépülése.

Irán a szankciók feloldása után azonnal napi félmillió hordó, 1 hónappal később pedig napi 1 millió hordó olajat tud a piacra dobni. A növekvő félelmek hatására a WTI típusú kőolaj egészen 46,6 dollárig süllyedt.

Beizmosított a forint, az euróval szemben pénteken. A 307,5-ös nyitást követően egészen 306,9-ig erősödött az árfolyam.

DLS Befektetési és Tanácsadó Kft., Szombathely

befektetés | tőzsde | tanácsadás | bróker | online tőzsde | tőzsdei árfolyamok