Tőzsdei világcsokor – 2015. december 22.

|
A spanyol szocialista párt a PSOE és a Podemos sem támogatja a győztes konzervatív Néppárt kormányalakítási szándékát és a miniszterelnök újraválasztását. Utóbbi személyéről parlamenti szavazást januárban tartanak majd, első körben abszolút többségre lenne szükség a megválasztásához, azonban ez a jelenlegi felállás szerint valószínűtlen. Második körben már egyszerű többség is elég lenne, de a kormányzás nehezen fog működni a többi párt támogatása nélkül, hiszen a 350 helyből csak 123-as szerzett a győztes párt, vagyis még egy nagy pártra szüksége lenne a stabil kormányzáshoz. Ezek a fejlemények bizonytalansággal töltik el a piacokat.

Emelkedéssel indították a tegnapi kereskedést a tengerentúli börzék, igaz napközben a lejtmeneté volt a főszerep, végül vissza tudtak kapaszkodni az indexek. Az olajár zuhanása miatt az energiaszektor teljesített a leggyengébben. 5%-ot emelkedett az okos karkötőket gyártó Fitbit árfolyama a megjelenő pozitív elemzések hatására.

A főbb európai indexek – hiába a kezdeti pozitív hangulat – negatív tartományban zártak tegnap a leromló hangulat hatására. 2016. július 31-ig meghosszabbította az Európai Tanács az Oroszországgal szembeni szankciókat.

A kínai jegybank 30 milliárd jüan, átszámítva 4,7 milliárd dollárnyi 1 hetes repo-t nyújtott a kereskedelmi bankoknak. A mostani beavatkozás csak rövidtávra szól és a bankközi piacon teremt likviditást.

Folytatta az euróval szembeni erősödést a forint tegnap. Egészen a 312,9-es szintig izmosodott a hazai fizetőeszköz árfolyama.DLS Befektetési és Tanácsadó Kft., Szombathely

befektetés | tőzsde | tanácsadás | bróker | online tőzsde | tőzsdei árfolyamok

Tőzsdei világcsokor – 2015. december 22.