Tőzsdei világcsokor – 2015. február 18.

|
Csupa jó hírrel gazdagodott a világ tegnap, aminek hála az amerikai indexek csúcsokig szaladtak. Kezdődött minden azzal, hogy egyes híresztelések szerint a görögök, mégis bevállalnának egy fél éves, átmeneti időszakot, mely alatt egy új keretrendszert alkotnának meg. Erre jöttek habként a ZEV által tegnap publikált hangulat index adatai, melyek folyamatos emelkedésről tanúskodnak. Az intézet szerint az európai mennyiségi bővítés indikálta a pozitív számokat.

Pozitívan zárták a tegnapi kereskedést a tengerentúli piacok. Az európai kép ennél vegyesebbre sikeredett: a DAX kivételével a vezető mutatók pluszban búcsúztak.

Megkezdik Luhanszk térségében kivonni a tankokat, tüzérségi csapatokat – jelentették be a szakadárok. 15,2%-kal esett vissza (jóformán összeomlott) az ukrán GDP. Ennek köszönhetően az államadósság szinte biztos, hogy 60% fölé emelkedik, ami lehetőséget biztosít Oroszországnak, hogy korábban visszahívja 3 milliárd dollár értékű hitelét. Emiatt is égetően fontos az IMF megegyezés.

Idén jár le a 20 éves gázszállítási szerződése Magyarországnak, ezzel kapcsolatban szándéknyilatkozatot írt alá tegnap Orbán Viktor, és Vlagyimir Putyin. A szerződés átalakul például a fel nem használt mennyiséget nem kell kifizetni, sőt később is lehívhatóvá válik. Hazánk együttműködik egy új, többek között Törökországon, Görögországon átmenő gázvezeték megépítésében. A paksi bővítés tekintetében is nagy volt az összhang a két politikus között.

A régiós devizákkal szinkronban mozog a forint, így gyengült tegnap, az euróval szemben. A ma 10 órakor kezdődő MNB ülés, és a meghozott döntések megpiszkálhatják az árfolyamot.DLS Befektetési és Tanácsadó Kft., Szombathely

befektetés | tőzsde | tanácsadás | bróker | online tőzsde | tőzsdei árfolyamok

Tőzsdei világcsokor – 2015. február 18.