Tőzsdei világcsokor – 2015. június 1.

|
Továbbra is a görögök körüli huza-vona szolgáltatja a témát a piacoknak. A hétvégén sem sikerült megegyezni a hitelezőkkel. A kommunikáció a szokásos forgatókönyv szerint alakul: a hellének szerint közelednek, nemsokára itt a megegyezés, míg az EU, és az IMF egészen más szemmel, borúsabban látja a történteket. Mindenesetre nagyon közeledik a pénteki határidő, így előbb-utóbb megállapodásra kell jutniuk.

Hullámvasútra ültek pénteken a tengerentúli börzék, s végül a negatív tartományban zárták a kereskedést. Az első negyedéves GDP második felülvizsgálatát publikálták pénteken. A negyedéves alapú adat -0,7%-ra esett vissza, amely némileg még mindig kedvezőbb, mint a -0,9%-os várakozás. A chicagói beszerzési menedzser index 46,2 pontra esett vissza, amely lényegesen alulmúlja az 53 pontos várakozást. A Michigani Egyetem fogyasztói bizalmi indexének májusi végleges 90,7 pontos értéke viszont jobb, mint a 89,5 pontos várakozás. Az Intel ma jelentheti be, hogy 17 milliárd dollárért megveszi az Altera Corp névre keresztelt céget. Az első pletykákra felvásárolták a papírt.

Erős eladói nyomás alá kerültek az európai tőzsdék pénteken. A WTI 60 dollár alá süllyedt, miután a hírek szerint a szaúdiak májusban rekordmennyiségű, napi 10,25 millió hordó olajat hoztak a felszínre. A rekordmennyiség jelzés a piac számára, hogy a pénteki OPEC taggyűlésen nem fognak dönteni a kitermelés csökkentéséről. Az OPEC összesen napi 31,6 millió hordó olajat termel, ami meghaladja a napi 30 millió hordós kvótát.

A Moody's az OTP Bank és OTP Jelzálogbank betéti osztályzatát a korábbi Ba1/Not Prime-ról Baa3/Prime 3-ra javította. Az indoklás szerint a felminősítés elsődleges oka a nem teljesítő hitelek arányának csökkenése. Szűk sávon belül (308-309,5) oldalazott a forint a hét utolsó napján.DLS Befektetési és Tanácsadó Kft., Szombathely

befektetés | tőzsde | tanácsadás | bróker | online tőzsde | tőzsdei árfolyamok

Tőzsdei világcsokor – 2015. június 1.