Tőzsdei világcsokor – 2015. november 13.

|
Ma hajnalban megérkeztek az OTP számai. Meglepetésnek tekinthető a román akció, amely prudens céltartalékolással 25,5 milliárdos költséget hozott a devizahitelek átváltásán. Ez abban az esetben reális, ha mindenki él az OTP által felkínált lehetőséggel. Hazánkban ezzel lezárult a devizahitel probléma korszaka. Sőt, az első negyedévben az NPL állományból kikerült 29 milliárd forintnyi nem fizető adós is visszakerült, egy projekt hitellel egyetemben. Ennek köszönhetően itthon újra emelkedett az NPL ráta 13,8 százalékra, de ha az egyszeri tételektől eltekintünk, akkor csökkenő pályát láthatunk a kétes kintlévőségek képződésében. Ugyanakkor úgy tűnik, hogy itthon 3,7 százalék körül stabilizálódik a kamatmarzs.

250 pont feletti mínuszával a tegnapi nap rekord vesztese lett a Dow Jones index, de a többi mutató is hasonlóan a negatív tartományban végzett a tengerentúlon. Múlt héten 271 ezerrel bővült a friss munkanélküli segélykérelmek száma, miközben a várakozás 180 ezer volt. A Cisco vártnál jobb számokkal rukkolt elő harmadik negyedéves gyorsjelentésében, azonban a kilátások a várakozásoknál rosszabbak.

Az európai piacok is pirosba borultak tegnap, 1% feletti mínuszokkal zártak a mutatók. A francia harmadik negyedéves GDP 0,3%-kal bővült negyedéves alapon, ami megegyezik a piaci várakozásokkal. A háztartások fogyasztása és a beruházások alakulása pozitív, az export számok viszont csalódást jelentenek. A német GDP is ugyanekkora értéket ért el.

A forint ismét gyengült az euróval szemben. A tegnapi kereskedésben 311,5-ről indult a hazai fizetőeszköz árfolyama, s végül 312,5-ön zárt.DLS Befektetési és Tanácsadó Kft., Szombathely

befektetés | tőzsde | tanácsadás | bróker | online tőzsde | tőzsdei árfolyamok

Tőzsdei világcsokor – 2015. november 13.