Szombathely, Aréna utca 4.

Tőzsdei világcsokor – 2015. október 12.

Alapvetően az oldalazás volt a jellemző a pénteki tengerentúli kereskedésre. Napközben estek a mutatók, végül sikerült minimális pluszokkal búcsúzniuk a héttől. Jack Dorsey a Twitter újonnan kinevezett vezérigazgatója állítólag jelentős elbocsátást tervez – a cég nem erősítette meg az értesülést. A Dell, és az EMC az utolsó simításokhoz ért, már ami a felvásárlást illeti. Vasárnap több nagy bankkal ültek le a finanszírozás kérdését megvitatni, így akár ma, vagy holnap be is jelenthetik a megállapodást.

A hét utolsó napján pozitív hangulatban zártak az európai piacok. Görögország a bankrendszer feltőkésítésére szánt összeget az első felülvizsgálatot követően, de legkésőbb november 15-ig megkaphatja. Alexis Ciprasz reménykedik benne, hogy már ebben a hónapban elkezdhetik a vizsgálatot, és kiutalásra kerül a 15 milliárd eurós részlet. AZ EU-IMF páros szerint a négy legnagyobb bank 10-25 milliárd eurónyi feltőkésítésre szorul.

A katari olajminiszter szerint elérte a WTI ára a mélypontot, innen csak felfelé vezet az út – a kőolaj árfolyama mégis 50 dollár alá csúszott.

Az október 1. és október 7. közötti egyhetes úgynevezett „arany héten” erős kiskereskedelmi forgalom volt érezhető Kínában. Az éttermi, utazási és mozi

 kiadások is jelentősen emelkedtek a tavalyi évhez képest, ami a belső kereslet erősségére utal. A kedvező kiskereskedelmi adatokon túl az is erősítette a kínai részvénypiacot, hogy a jegybank bejelentette, hogy refinanszírozási programját további 9 tartományra bővíti ki. Ezzel párhuzamosan a piaci szereplők a tartalékráta további csökkentésére tippelnek. A japán jegybank elnöke lehűtötte a további jegybanki lazításról szóló találgatásokat. A jegybankelnök szerint az inflációs cél továbbra is tartható, így jelenleg nem szükséges az eszközvásárlási programot kibővíteni, azonban hangsúlyozta, hogy amennyiben mégis szükséges, hajlandók lesznek további lazító intézkedésekről dönteni.

Oldalazással köszöntötte a hétvégét a forint, az euróval szemben. A hazai fizetőeszköz a 310 – 312,5 sávban mozgott.

DLS Befektetési és Tanácsadó Kft., Szombathely

befektetés | tőzsde | tanácsadás | bróker | online tőzsde | tőzsdei árfolyamok