Tőzsdei világcsokor – 2015. október 30.

|
Az OTP tartotta lázban tegnap a befektetőket. Az állam által eladásra kínált 14,092 millió darab részvény aukciója sikerrel zárult, az átlagárfolyam 5322 forint lett. A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő tájékoztatása szerint közel kétszeres volt a túljegyzés. Egyébként 4642 forinton voltak nyilvántartva az eladásra kínált részvények, így közel 10 milliárd forinttal többért sikerült az OTP papírjait értékesíteni.

Nem találták meg az irányt tegnap a tengerentúli mutatók. A napot oldalazással kezdték, végül enyhe mínuszokkal zártak. A heti friss segélykérelmek száma nem okozott különösebb meglepetést, az előző héten 260 ezren adtak be kérelmet, ami 5 ezerrel jobb a piaci várakozásnál. A harmadik negyedéves havi alapú GDP első becslése 1,5% lett, amely 0,1%ponttal múlja alul a piac várakozását. A függőben lévő lakásértékesítések negatív meglepetést okoztak, mert havi alapon 2,3%-os visszaesést mutat a szeptemberi adat, alulteljesítve az 1%-os piaci előrejelzést. A szezonálisan igazított év/év alapú adat 2,5% lett, amely szintén lényegesen alacsonyabb a 7,3%-os várakozásnál. Az Electronic Arts Star Wars: Battlefront játékának béta verziója akkora siker, hogy a cég szerint minimum 9,5 millió darabot adnak majd el belőle a november 17-i debütálás után. A cég ezért a teljes éves EPS várakozását 15 centtel emelte meg 3 dollárra.

Eséssel töltötték a csütörtöki kereskedést az európai tőzsdék, folytatva az előző napok tendenciáját. A hitelezési szabályainak módosítását tervezi az IMF, hogy tovább tudja támogatni Ukrajnát, amennyiben Kijev nem képes rendezni Oroszországgal szembeni adósságát. A szeptemberi német kiskereskedelmi adat 4,2%-os bővülés helyett csupán 3,4%-ot mutatott. Ma reggel jelent meg a spanyol harmadik negyedéves GDP adat is, ami a vártnak megfelelően 3,4% lett.

A japán jegybank nem lazította tovább monetáris politikáját. A hír nem viselte meg a piacokat, mivel egyes értesülések szerint a japán kormány egy új fiskális gazdaságélénkítő csomagon dolgozik.

A régiós devizákat is felülmúlta a forint tegnapi teljesítménye. A hazai fizetőeszköz egészen 310-ig erősödött, az euróval szemben.DLS Befektetési és Tanácsadó Kft., Szombathely

befektetés | tőzsde | tanácsadás | bróker | online tőzsde | tőzsdei árfolyamok

Tőzsdei világcsokor – 2015. október 30.