Szombathely, Aréna utca 4.

Tőzsdei világcsokor – 2015. október 7.

A lefelé irányt választották tegnap a tengerentúli börzék, s bár napközben betoppant a fordulat, csak a Dow Jones indexnek sikerült pluszokig másznia. Az IMF tegnap publikálta a gazdasági növekedésre vonatkozó legfrissebb előrejelzését. A szervezet szerint a tengerentúlon idén 2,6%-kal bővülhet a gazdaság (korábban 2,5%-ot vártak), a jövő évre vonatkozó várakozásuk pedig 2,8% (a korábbi előrejelzés 3% volt). A Fed ennél gyengébb növekedésre számít, idénre 2,1%-ot, jövőre pedig 2,3%-ot várnak. Közel 5%-ot zuhant a Fitbit árfolyama, miután a Microsoft bemutatta a Band2 névre keresztelt fitnesz karperecét. Az október 30-tól kapható kütyübe a kettő napos üzemidő mellett számos hasznos alkalmazást is pakoltak a tervezők.

Az európai tőzsdék folytatták a jó hangulatú emelkedést a tegnapi kereskedésben is. A Fitch Ukrajna hosszú futamidejű devizakötelezettségi kockázati besorolását „RD”-re változtatta, ami egyenlő a szuverén törlesztési csődhelyzettel. Az ok, hogy egy, szeptember 23-án esedékes 500 millió dolláros devizakötvény törlesztést nem teljesített az ország. Az augusztusi német ipari termelési adat 0,2%-os bővülés helyett 1,2%-os visszaesést mutatott hó/hó alapon. A délelőtt folyamán a briteknél is publikálják az adatot.

Az EIA beszámolója szerint amerika olaj kitermelése 120 000 hordóval esett vissza szeptemberben. A hírre 5%-ot ugrott a WTI típusú kőolaj ára.

Az elemzői várakozások többségével megegyezően a japán jegybank nem változtatott a monetáris politikáján, sőt, a közlemény hangneme sem változott. Az előző hónaphoz hasonlóan az exporttal kapcsolatos kockázatokra hívja fel a figyelmet a jegybank, elsősorban a kínai lassulással összefüggésben. 7,8%-ot ugrott a Samsung miután a társaság bejelentette, hogy az elemzői konszenzushoz képest nagyobb profitot érhetnek el.

Bár napközben 313,5 környékén is járt a forint tegnap, az euróval szemben, napvégére megizmosodott és 310-es szinten zárt.

DLS Befektetési és Tanácsadó Kft., Szombathely

befektetés | tőzsde | tanácsadás | bróker | online tőzsde | tőzsdei árfolyamok