Tőzsdei világcsokor – 2016. augusztus 12.

|
A konszenzust jóval felülmúló eredménnyel rukkolt elő ma hajnalban az OTP. A várakozások 61,5 milliárd forintnyi nettó eredménnyel kalkuláltak, ezzel szemben 72 milliárdot publikált a cég a gyorsjelentésben. Ez két dolognak is köszönhető. Egyrészt a céltartalékoláson 8 milliárd forintot „spórolt” meg a vállalat, míg a Visa tulajdonrész értékesítés során is 4 milliárddal több futott be. Lényeges adat, hogy a nettó kamat marzs, és a hitelállomány stabilizálódni látszik, a kockázati költségek csökkentek, bónuszként mind az orosz, mind az ukrán, sőt a bolgár operáció is jól teljesít. A kintlévőségek aránya tehát csökkent, a lefedettség nőtt.

Történelmi záró csúccsal búcsúztak a kereskedéstől a tengerentúli tőzsdék tegnap, az egész napos jó hangulatot követően. A heti friss munkanélküli segélykérelmek száma 266 ezer volt, amely nagyjából megfelel a várakozásoknak. 5%-os pluszt eredményezett az Alibaba vártnál jobb gyorsjelentése tegnap. A társaság aktív felhasználóinak száma 18%-kal 434 millió főre emelkedett, a havi aktív mobilos felhasználó létszám pedig 39%-kal 427 millió főre nőtt.

Egységesen felfelé íveléssel töltötték a tegnapi kereskedést az európai piacok, és a pozitív tartományban zártak. A második negyedéves német GDP a várt 0,2% helyett 0,4%-kal bővült negyedéves alapon. A meglepetést a külkereskedelem növekedése okozta.

Júliusban a kínai ipari termelés a várt 6,2% helyett 6,0%-kal bővült csak, és a kiskereskedelmi forgalom bővülése is elmaradt a várakozástól, mindössze 10,2% volt, miközben a piac 10,5%-os növekedésre számított. A kínai részvénypiac számára pozitív hír, hogy a hongkongi és a szencseni tőzsde közötti összekapcsolás még idén megszülethet.

Minimális erősödéssel, továbbra is a 310-es szint áttörését ostromolja a forint, az euróval szemben.DLS Befektetési és Tanácsadó Kft., Szombathely

befektetés | tőzsde | tanácsadás | bróker | online tőzsde | tőzsdei árfolyamok

Tőzsdei világcsokor – 2016. augusztus 12.