Tőzsdei világcsokor – 2016. július 18.

|
A hétvégi Törökországi események, azaz a hadsereg puccskísérlete nem hat nyugtatóan a piacokra. A harcokban sokan megsérültek és meghaltak ráadásul a „megtorlásra” is nagy esély van, miután a török miniszterelnök utalt a halálbüntetés visszaállítására. Az európai országok vezetői közül sokan tartanak attól, hogy a helyzet jelentősen megnöveli a terrorfenyegetettséget a térségben.

Eséssel kezdték meg a hétzárást pénteken a tengerentúli börzék, s bár napközben megérkezett a fordulat, csak a Dow Jones index tudott felkapaszkodni a pozitív tartományba. Pozitív meglepetést okozott a júniusi kiskereskedelmi forgalom, a várt 0,1% helyett 0,6%-kal emelkedett a havi alapú mutató. A szintén júniusi inflációs adat azonban enyhe csalódást okozott, a fogyasztói árindex 1%-os emelkedést mutatott tavalyhoz képest, miközben a piac 1,1%-ot várt. A Michigani Egyetem fogyasztói bizalmi indexének júliusra vonatkozó előzetes számai csalódást okoztak, a mutató 89,5 pontra süllyedt, az elemzői konszenzus pedig 93,5 pont volt. A Citigroup második negyedéves gyorsjelentése felülmúlta a várakozásokat. A bevételek 8,7%-kal estek ugyan éves alapon. Az egy részvényre jutó eredmény tekintetében viszont nagy meglepetés született, miután az 1,1 dolláros értékhez képest 14 centtel nagyobb számot tartalmazott a gyorsjelentés.

Egyedül a FTSE 100 tudott pluszokkal búcsúzni pénteken, igaz az ő számai sem mondhatóak erőseknek, ám a DAX nullájához, és a CAC 40 index eséséhez képest ő volt a „nap nyertese”.

A kínai lakásár index a májusi 6,9% után 7,3%-kal emelkedett júniusban év/év alapon. A havi adat ugyanakkor lassult, hiszen a májusi 0,9%-os növekedés után 0,8%-ot láthattunk a statisztikákban. A legnagyobb városokban látható – példának okáért Pekingben +20,3% – sokan eszközár buboréktól félnek. Ma zárva tart a japán tőzsde a tenger napja miatt.

Nem volt jó napja a forintnak pénteken. Folyamatosan gyengült az euró ellenében, s végül a hazai deviza árfolyama 315,3-as szinten zárt.DLS Befektetési és Tanácsadó Kft., Szombathely

befektetés | tőzsde | tanácsadás | bróker | online tőzsde | tőzsdei árfolyamok

Tőzsdei világcsokor – 2016. július 18.