Szombathely, Aréna utca 4.

Tőzsdei világcsokor – 2016. június 14.

Követték az európai trendet a tengerentúli tőzsdék tegnap. A vezető mutatók kivétel nélkül vesztettek értékükből. Az Apple fejlesztői konferenciája nem sikerült akkora durranásra, mint a befektetők várták. A bemutatott alkalmazások, fejlesztések nem újdonságok a piacon. Amit talán érdemes kiemelni, hogy a Siri hangvezérelt web keresése nem csak felhasználói szempontból, hanem az adatbányászoknak is jól jöhet, ugyanis képes az appokban tárolt információkhoz hozzáférni. A Mac gépek esetében elérhetővé válik az Apple Pay ujjlenyomat olvasáson keresztül. A cég egy Swift Playgrounds nevű appot tervezett, amivel játékosan lehet programozni.

A Brexit-től való félelem tovább sodorta lefelé a lejtőn az európai börzéket tegnap. A félelmek nem alaptalanok, ugyanis a közvéleménykutatások szerint többségbe kerültek azok, akik a kilépést favorizálják. Az EKB vállalati kötvényvásárlási programja múlt hét szerdán indult, és azóta 348 millió eurónyi kötvényt vettek meg a célként kitűzött 1740 milliárd euróból. A befektetésre ajánlott kategóriába eső és nem pénzügyi iparághoz tartózó kötvények hozama múlt héten 1,113%-on mozgott a CNBC cikke szerint, ami a program márciusi bejelentésekor még 1,6% volt.

A Fitch negatívra rontotta Japán hosszú távú adósságának kilátását. A döntést főleg azzal indokolták, hogy a költségvetést negatívan érinti, hogy ismét elhalasztották az ÁFA emelést és semmilyen bejelentést nem tettek arra vonatkozóan, hogy az így kieső bevételt miből igyekeznek pótolni a hiány csökkentése érdekében. A végleges áprilisi adatok alapján a japán ipari termelés „csak” 3,3%-kal csökkent a tavalyi év azonos hónapjához képest az erős jen negatív hatása miatt, szemben az előzetesen kimutatott 3,5%-os csökkenéssel.

Gyengüléssel töltötte a tegnapi kereskedést a forint, az euró ellenében. a hazai deviza árfolyama ma 312,7-es szinten kezdte meg a kereskedést.

DLS Befektetési és Tanácsadó Kft., Szombathely

befektetés | tőzsde | tanácsadás | bróker | online tőzsde | tőzsdei árfolyamok