Tőzsdei világcsokor – 2016. június 9.

|
Gyenge adatokkal sokkolta ma reggel a világot Japán. A várt 1,8%-kal szemben 8,2%-kal csökkent a gépek rendelésállománya áprilisban. Hasonló visszaesés 2014 márciusa óta nem volt tapasztalható. A pénzállomány nagyobb mértékben bővült, mint ahogy a piac várta. A hírre nem hogy gyengült volna a jen, hanem erősödni tudott, a dollárral szemben.

Visszafogott ám jó hangulat uralta tegnap az amerikai tőzsdéket, így az indexek pluszokkal búcsúztak. Az S&P 500 az idei esztendő legjobb eredményével zárt. A Reuters értesülései azt rebesgették, hogy a Tesla, és a Samsung frigyre lépne egymással a Model 3-ba kerülő akkumulátorok kapcsán, ám a cég ezt cáfolta, hiszen a Panasonic akkuit használják majd.

A FTSE 100 volt a pozitív kakukktojás tegnap, Európában. Egyedüliként végzett ugyanis a pozitív tartományban. A német export hó/hó alapon nem változott, miközben az elemzők 0,6%-os csökkenést vártak az adatban, ezzel szemben az import 0,2%-kal esett, holott 1,2%-os bővülést prognosztizált a piac.

A májusi kínai inflációs adat év/év alapon a várt 2,3% helyett 2,0%-kal emelkedett a csökkenő élelmiszeráraknak köszönhetően. Ez az érték jócskán a jegybanki 3%-os cél alatt van.

Hat hetes csúcson is járt tegnap a forint az euró ellenében. A nap nagy részében a hazai deviza árfolyama a 310-es szintet ostromolta.DLS Befektetési és Tanácsadó Kft., Szombathely

befektetés | tőzsde | tanácsadás | bróker | online tőzsde | tőzsdei árfolyamok

Tőzsdei világcsokor – 2016. június 9.