Tőzsdei világcsokor – 2016. március 2.

|
A negyedik negyedévben az ausztrál GDP váratlanul 3,0%-kal emelkedett, miközben a piac csak 2,5%-os növekedésre számított. A kedvező GDP adatra erősödött az ausztrál dollár. Az erős GDP növekedést elsősorban a lakossági fogyasztás húzta, különösen a szolgáltató szektor volt nagyon erős. Az erős kínai-ausztrál gazdasági kapcsolatok miatt Kína számára is kedvező az erős ausztrál GDP.

Már nyitáskor felfelé íveltek a vezető amerikai indexek tegnap, s ez a jó hangulat zárásig kitartott. A Nasdaq például tavaly augusztus óta nem emelkedett akkorát, mint a keddi kereskedésben. Az ISM feldolgozóipari index a vártnál jobban alakult februárban. Az elemzők 48,5 pontra számítottak, ezzel szemben 49,5 pontra emelkedett az index. A Markit által publikált feldolgozóipari beszerzési menedzser index 51,3 pontra emelkedett, ami hajszálnyival jobb a piaci konszenzusnál.

Észak felé vették az irányt az európai tőzsdék is tegnap, s a vezető mutatók egytől-egyig a pozitív tartományban búcsúztak. Januárban az eurózóna munkanélküliségi rátája 10,3%-ra esett a decemberi 10,4%-ról, ami 2011 augusztusa óta a legalacsonyabb szint.

A Moody’s a kínai államadóság stabil kilátását negatívra rontotta, ugyanakkor nem változtatott az eddigi Aa3 besoroláson. A hitelminősítő bizonytalan azzal kapcsolatban, hogy sikerül-e véghezvinni a szükséges reformokat. A leminősítés azonban nem befolyásolta a pozitív hangulatot.

A forint erősödésével kezdődött a tegnapi nap, az euró ellenében. A hazai deviza árfolyama elérte a 308,5-ös szintet, ahonnan éles kanyart véve 310,6-ig meg sem állt. Végül 309,4-es szinten búcsúzott a hazai fizetőeszköz árfolyama.DLS Befektetési és Tanácsadó Kft., Szombathely

befektetés | tőzsde | tanácsadás | bróker | online tőzsde | tőzsdei árfolyamok

Tőzsdei világcsokor – 2016. március 2.