Szombathely, Aréna utca 4.

Tőzsdei világcsokor – 2016. október 18.

Egyhangú lefelé csorgás jellemezte tegnap a vezető tengerentúli indexeket. Ezen a gyorsjelentések sem tudtak változtatni. Zárás után megérkeztek az IBM Corp. számai. Bár éves alapon visszaesésről adtak számot, a várakozásokat mégis meghaladták az adatok. A befektetők azonban nem örültek. Az árbevétel 0,3%- kal 19,23 milliárd dollárra csökkent a bázishoz képest, de még így is meghaladja a 19 milliárd dolláros elemzői várakozásokat.

 A tisztított részvényenkénti profit terén sem panaszkodhat a társaság, 3,29 dollárt publikáltak, a piaci konszenzus 3,23 dollár volt. A profit már évek óta esik a társaságnál, és a befektetők továbbra sem látnak elég pozitív jelzést a fordulathoz. Az is igaz, hogy az újabb üzletágak, pl. a felhő alapú megoldások árbevétele több mint 40%-kal bővült, de a marzsok szűkültek az elmúlt negyedévben, és a gyorsjelentésben vázolt tendenciák egyelőre még nem eléggé meggyőzőek. Zárás után 3%-ot esett az árfolyam. A vártnál jobb bevételről és részvényenkénti nyereségről számolt be a Bank of America. 21,64 milliárd dolláros bevételt ért el a bank a 20,97 milliárdos várakozással szemben, a tisztított részvényenkénti profit 0,41 dollár volt a várt 0,34 dollárral szemben. A nettó kamatmarzs is jobb lett a vártnál: 2,23%, a konszenzus 2,21% volt. A kamatbevétel 10,2 milliárd dollárra emelkedett, ami 0,3 milliárddal magasabb a tavalyi értéknél, a hitelállomány 3%-ot, a betétállomány pedig 6%-ot emelkedett tavalyhoz képest. A kötvénykereskedési üzletág teljesített kiemelkedően, 32%-ot növekedett, így 2,77 milliárd dolláros bevételt ért el a várt 2,21 milliárd helyett. A részvénykereskedési üzletág bevétele azonban 17%-ot csökkent és a piaci konszenzust is alulmúlta, 960 millió dollár lett 1,03 milliárd dollár helyett. A kockázati költségek is jól alakultak, 976,5 millió dollárra számított a piac, ezzel szemben 850 millió dollár céltartalékot kellett a banknak megképeznie. A jogi költségek nem voltak jelentősek, 20 millió dollárral 250 millió dollárra csökkentek negyedéves alapon. A Netflix számainak örültek a befektetők, zárás után 19%-ot emelkedett az árfolyam. A részvényenkénti profit a várt 6 cent helyett 12 cent lett, az árbevétel pedig 2,29 milliárd dollár, amely 0,1 milliárddal magasabb a konszenzusnál. A 300 ezres várakozás helyett 370 ezer új előfizetője volt a társaságnak az USA-ban. A többi országban pedig 3,2 millióan csatlakoztak a társaság szolgáltatásaihoz, a menedzsment várakozása ennél lényegesen alacsonyabb, 2 millió fő volt.

Rossz hangulat jellemezte a hétfői kereskedést Európában. Az eurózónás inflációs adat nem okozott meglepetést, szeptemberben 0,4%-os volt az áremelkedés, havi alapon és éves alapon egyaránt. A maginfláció pedig 0,8% volt.

A WTI 50,3 dollár volt ma reggel annak ellenére, hogy 50 dollár alatt volt tegnap délután az ára. A piac a növekvő olajkínálat miatt aggódik leginkább: a Bloomberg felmérése szerint 2,1 millió hordóval nőtt az USA nyersolaj kínálata az elmúlt héten. Az olaj 12%-kal emelkedett amióta szeptember végén megegyezés született Algírban a termelés befagyasztásáról. Fontos lesz az OPEC tagok novemberi találkozója is, ahol az egyedi termelési kvótákról konkrétan is döntenek majd. Az elemzők nem várják az olajár csökkenését, hacsak az OPEC megegyezés össze nem omlik.

Kínában a hitelállomány bővülésével kapcsolatos adatok érkeztek, szeptemberben 20%-os bővülést mutattak a számok, miközben a várakozás enyhe visszaesés volt.

Gyengülésssel kezdte a hetet a forint, az euróval szemben. A hazai deviza árfolyama a 307-es szintet is átlépte.

DLS Befektetési és Tanácsadó Kft., Szombathely

befektetés | tőzsde | tanácsadás | bróker | online tőzsde | tőzsdei árfolyamok