Tőzsdei világcsokor – 2016. szeptember 1.

|
50,4 pontra emelkedett Kínában a feldolgozóipari beszerzési menedzser index, amely 2014 óta nem látott csúcsot jelent. Így a feldolgozóipar újra expanzív tartományban van, ami mindenképp örömet jelent a piacok számára.

Gyengén kezdtek a tengerentúli tőzsdék tegnap, s bár napközben némileg felélénkültek, még ez sem volt elegendő ahhoz, hogy pozitív oldalon zárjanak. Az ADP által publikált munkaerőpiaci adat a vártnál enyhén jobb lett. Augusztusban 177 ezerre bővült az álláshelyek száma, 2 ezerrel felülmúlva a piaci konszenzust. Az előző havi adatot pedig 15 ezer fővel javították. A chicagói beszerzési menedzser index 51,5 pontra esett az előző hónapban, elmaradva az 54 pontos várakozástól. A függőben lévő lakásértékesítések havi alapon 1,3%-kal bővültek, a 0,7%-os várakozás helyett. Az év/év alapú adat azonban 2,2%-os visszaesést mutat, ez lényegesen gyengébb a 2,2%-os konszenzusnál.

A csökkenés volt a jellemző tegnap az európai börzékre is. Továbbra sincs miniszterelnöke Spanyolországnak. A tegnapi parlamenti szavazáson sem sikerült megszereznie a szükséges többséget Mariano Rajoynak. A megismételt szavazást pénteken tartja a spanyol parlament. Ha nem sikerül a kormányalakítás, akkor végső esetben ismét előrehozott választások jöhetnek, mint szeptemberben. Augusztusban stagnált az eurózónás infláció. A várakozás minimális emelkedés volt, ezzel szemben az infláció 0,2%-on stagnált, a maginfláció pedig minimálisan még visszább is csúszott 0,8%-ra. Az eurózónás munkanélküliségi rátának nem sikerült júliusban csökkennie, 10,1%-on stagnált, a piac 10,0%-ot várt.

45 dollár alá esett a WTI típusú kőolaj árfolyama, mivel 2,28%-kal nőttek az USA nyersolaj készletei, miközben a konszenzus csökkenéssel számolt.

Rendkívül gyenge második negyedévet zártak a japán vállalatok. Az összprofit 10%-kal csökkent, elsősorban az erős jen negatív hatásai és a gyenge belső kereslet miatt.

Lendületesen gyengült tegnap a forint az euróval szemben. A nap első felében még 310,5-ön is járt a hazai deviza árfolyama, aztán meggondolta magát, és 180 fokos fordulatot követően 309,5-ön zárt.DLS Befektetési és Tanácsadó Kft., Szombathely

befektetés | tőzsde | tanácsadás | bróker | online tőzsde | tőzsdei árfolyamok

Tőzsdei világcsokor – 2016. szeptember 1.