Szombathely, Aréna utca 4.

Tőzsdei világcsokor – 2016. szeptember 19.

Gyenge napot hagytak maguk mögött pénteken a tengerentúli börzék. Bár a nap második felében próbáltak irányt változtatni, még ez sem volt elegendő ahhoz, hogy pluszokig lendüljenek. Az augusztusi inflációs adat kellemes meglepetést okozott, a várt 1% helyett ugyanis 1,1% volt az áremelkedés mértéke az előző évhez képest. A maginfláció 2,3%-os értéke szintén 0,1 százalékponttal volt magasabb a piaci konszenzusnál. A Michigani Egyetem fogyasztói bizalmi indexének szeptemberi előzetes értéke 89,8 pont volt, ami gyengébb, mint a 90,6 pontos várakozás.

A csökkenő tendencia „átragadt” az európai tőzsdékre is, így a mutatók a negatív tartományban üdvözölték a hétvégét. Az S&P a BB+ besorolást megtartva az eddigi negatívról stabilra javította az orosz államadósság kilátását. A német jegybank elnöke szerint célszerűbb lenne az EKB-tól különválasztani a bankfelügyeletet annak érdekében, hogy a célok ne sérüljenek. Weidmann példának említette, hogy az összefonódás miatt nehéz lenne szankcionálni vagy likvidálni egy bankot, miközben az EKB annak a fő hitelezője.

Hat éve nem látott ütemben emelkedtek a kínai ingatlanárak. Az új építésű lakások árai 64 városban emelkedtek a vizsgált 70-ből szeptemberben, míg júliusban csak 51 városban mértek áremelkedést. Egyetlen hónap alatt 1,2%-kal nőttek az ingatlanárak, hasonlóra 2010 januárja óta nem volt példa. Shanghaiban 4,4%-kal, Pekingben pedig 3,6%-kal nőttek az ingatlanárak egy hónap alatt, mindkettő rekordnak számít. Vélemények szerint szigorúbb hitelszabályozásra vagy több építési területre lenne szükség az ingatlanárak megfékezése érdekében.

Nagyon jól reagált a felminősítésre a forint pénteken. A hazai fizetőeszköz árfolyama fél éves csúcsra ugrott az euróval szemben, s a hetet is 308 alatt kezdte.

DLS Befektetési és Tanácsadó Kft., Szombathely

befektetés | tőzsde | tanácsadás | bróker | online tőzsde | tőzsdei árfolyamok