Szombathely, Aréna utca 4.

Tőzsdei világcsokor – 2016. szeptember 27.

A hétkezdésben is folytatódott tovább a rossz hangulat. A vezető indexek 1% körüli mínuszokkal zártak. A legrosszabbul a bankszektor elemei teljesítettek. Az újlakás-értékesítések augusztusi 609 ezer darabos értéke enyhén rosszabb a várakozásnál. Havi alapon 7,6%-os volt a visszaesés, ami kedvezőbb a -8,3%-os az elemzői konszenzusnál.

Az európai börzéket sem hatotta meg az új hét szelleme, jelentős eséssel búcsúztak a hétfői kereskedéstől. Váratlanul 109,5 pontra emelkedett a német IFO index. A német cégek több mint 2 éve nem voltak ennyire optimisták a gazdaság helyzetével kapcsolatban. A vállalatok jelenlegi helyzetértékelése és jövőbeli várakozásai is a piaci várakozást meghaladó mértékben javultak. Mario Draghi európai parlamenti meghallgatásán elmondta, hogy az eurózóna gazdasága várhatóan tovább fog javulni, azonban elképzelhető, hogy csak lassabb ütemben, mint a júniusi előrejelzésben számítottak rá. Véleménye szerint az eurózóna gazdasága ellenálló a külső sokkokkal szemben, amit a brexit óta eltelt időszakban is bizonyított.

Augusztusban a kínai ipari vállalatok összprofitja 19,5%-kal bővült szemben az egy hónappal korábbi 11%-os bővüléssel. Igaz a növekedés alacsony bázisról következett be, mert tavaly augusztusban bővült leglassabb ütemben a profittömeg.

Másfél éves csúcs közelében indította a hetet tegnap a forint, az euróval szemben. Végül a hazai deviza árfolyama korrigálás után 307 környékén zárt.

DLS Befektetési és Tanácsadó Kft., Szombathely

befektetés | tőzsde | tanácsadás | bróker | online tőzsde | tőzsdei árfolyamok