Tőzsdei világcsokor – 2016. szeptember 8.

|
Az Apple-re egy ideje már jellemző a csökkenő értékesítés. Ezt megállítani kizárólag egy „odatevős” fejlesztéssel lehetne. Pontosabban lehetett volna, ha konkrétan az iPhone 7 példáját nézzük. elemzők szerint két nyomós érv szól az új készülék mellett. Kettő darab, ami beláthatóan kevés egy vadiúj fejlesztés mellett. Az egyik, hogy két órával nőtt az akku élettartalma, valamint fejlettebb lett a kamera. De ennyiben ki is fújt. Igaz, az ára sem horrorisztikus: megegyezik az iPhone 6 bevezető értékével. A befektetők sem jöttek lázba a tájékoztató után, ezt bizonyítja az árfolyam „mozgása” is.

Alapvetően eseménytelen volt a tegnapi kereskedés a tengerentúlon. Eleinte az esésé volt a főszerep, majd a záráshoz közeledve megérkeztek a vevők, de ez csak a Nasdaqnak volt elég ahhoz, hogy pluszban, s ezzel együtt történelmi csúcson búcsúzzon. A Fed bézs könyv szerint a gazdasági szereplők óvatossá váltak a közelgő elnökválasztás miatt. Összességében szerény növekedést lehet kiolvasni a jelentésből, ami nem igazán mutat az azonnali kamatemelés irányába.

Viszonylag pozitív napot zártak tegnap Európában, a mutatók a pluszos oldalon végeztek. Az EKB holnap tartja kamatdöntő ülését. A spekulációk szerint az alapkamat érintetlenül marad, ám döntés születhet az eszközvásárlási program kibővítéséről. Az olasz kormány támogatja, hogy az Európai Unió hozzon létre egy 50 milliárd eurós alapot a munkanélküliség kezelésére. Egy hasonló program nyertesei értelemszerűen a magas munkanélküliséggel küzdő országok lehetnének, mint amilyen például Olaszország vagy Spanyolország. Az angol jegybank elnöke tegnapi parlamenti meghallgatásán elmondta, hogy a frissen beérkezett adatok alapján a gazdaság némileg erősebb, mint azt korábban a jegybank előre jelezte. Beszédében elismerte, hogy a brexit-et követően a jegybank stabilizáló lépéseket tett.

Felfelé módosították a második negyedéves japán GDP-t. Az évesített növekedést a korábbi 0,2%-ról 0,7%-ra módosították. Elsősorban az üzleti beruházásokat és a kormányzati beruházások növekedését módosították felfelé. Augusztusban a kínai export mindössze 2,8%-kal csökkent, miközben a várakozás 4,0%-os visszaesés volt. Az import meglepetésre 1,5%-kal tudott bővülni, szemben a várt 5,4%-os visszaeséssel.

Lendületes erősödéssel töltötte a tegnapi kereskedést a forint, az euróval szemben. Unalmas kezdést követően egészen 308,6-ig izmosodott a hazai deviza árfolyama. Ezt a mozgást mind a kedvező költségvetési adatok, mind a nemzetközi hangulat támogatta.DLS Befektetési és Tanácsadó Kft., Szombathely

befektetés | tőzsde | tanácsadás | bróker | online tőzsde | tőzsdei árfolyamok

Tőzsdei világcsokor – 2016. szeptember 8.