Tőzsdei világcsokor – 2016. szeptember 9.

|
Az EKB még csak tárgyalás szintjén sem tért ki a mennyiségi lazítások keretrendszerére a kamatdöntő ülésen. Ez mindenképpen negatív meglepetés volt, hiszen a piac egyes szereplői már most fél éves meghosszabbításra számítottak, ráadásul a vásárolt eszközök palettájának kiszélesítése is a konszenzusban foglaltatott. Ez persze nem azt jelenti, hogy mindezek nem fognak hamarosan bekövetkezni. Ezt az is jól mutatja, hogy az EKB szakértői bizottsága minden eshetőséget számba vesz, és vizsgálja a kiterjesztés lehetőségeit. Egy mondatban summázva, ami késik….

Az oldalazásé volt a főszerep tegnap Amerikában. A vezető mutatók végül eséssel búcsúztak. Az új iPhone bemutatója után a tegnapi kereskedésben 2,62%-os eséssel zárt az Apple. A Wells Fargo leminősítette az Apple részvényeit, semleges ajánlást megfogalmazva a papírra. 105-120 dolláros sávot határozott meg az árfolyamra vonatkozóan. A friss segélykérelmek száma 259 ezerre esett vissza a múlt héten, amely enyhén jobb a 265 ezres várakozásnál.

A FTSE 100 minimális emelkedése mellett a többi, vezető európai mutató a negatív tartományban zárt tegnap. Váratlanul lemondott az olasz Banca Monte dei Paschi di Siena vezérigazgatója. Lemondása azért is meglepő, mert éppen jelentős átalakítások zajlanak a banknál.

A WTI 47,1 dollárig ugrott, miután tegnap az elmúlt 17 év legnagyobb heti készletcsökkenését szenvedte el az Egyesült Államok. Az egyenlítői viharok az import fennakadását és a tengeri termelés csökkenését okozták, melynek hatására 14,5 millió hordóval csökkentek a készletek. Az olajra szintén kedvezően hatott, hogy az OPEC és Oroszország a hónap végén megegyezhet a piac stabilizálódásáról. A készletcsökkenést a piac inkább egyszeri eseménynek tekinti.

Tovább lassult augusztusban a kínai infláció. A múlt havi 1,8%-ról 1,3%-ra csökkent az infláció, elsősorban az élelmiszerárak alacsonyabb növekedési üteme miatt. Az infláció jelentősen elmarad a kínai jegybank 3%-os inflációs céljától.

Fél éves csúcson is járt tegnap a forint árfolyama az euróval szemben, végül 307,7-nél megérkezett a fordulat, s a hazai deviza végül 308,5-ös szinten búcsúzott.DLS Befektetési és Tanácsadó Kft., Szombathely

befektetés | tőzsde | tanácsadás | bróker | online tőzsde | tőzsdei árfolyamok

Tőzsdei világcsokor – 2016. szeptember 9.