DLS Tanácsadó

A csomag nélkül ijesztően elszállna a költségvetés hiánya 2011.04.20.

Az idei évben a kormány számításainál kedvezőbb lehet a költségvetés GDP-arányos egyenlege (2,4%-os GDP-arányos többlet), a következő években azonban ijesztő hiányadatokkal találkozhatunk - legalábbis ez derül ki az alternatív költségvetési tanács, a Költségvetési Felelősségi Intézet Budapest ma ismertetett technikai kivetítéséből. A kormány (konvergencia programban felvázolt) hiánycéljainak teljesüléséhez jövőre 1040, 2013-ban 1400 milliárd forintos egyenlegjavulásra lenne szükség (nettó szinten az alappályához képest), amiből arra lehet következtetni, hogy a Széll Kálmán tervben megfogalmazott, két év alatt 900 milliárd forintnyi intézkedéscsomag nehezen lesz elegendő. Valószínűleg szükség van a konvergencia programból kiolvasható "második csomag" (nominálisan fixált gazdálkodás, az idei 250 milliárdos zárolás tartóssá tétele, adójóváírás szűkítése) végrehajtására.

1400 milliárd forintos rés

2011-ben a költségvetési egyenleg néhány tízmilliárd forinttal jobban alakulhat, mint ami a kormányzati előrejelzésekben szerepel - áll a nonprofit közhasznú társaság első technikai kivetítésében, amelyet a megszüntetett Költségvetési Tanács korábbi elemzői stábjának szakértői készítettek.

A jelentés szerint a költségvetési egyenlegre vonatkozó kormányzati tervekhez képest az alappálya már 2012-ben 1000 milliárd forint nagyságrendű rést mutat. Ez az elszállás 2013-ban már 1400 milliárdra hízik és 2014-ben is meghaladhatja az 1300 milliárd forintot.

Romhányi Balázs az 1400 milliárd forintos rés kapcsán azonban fontosnak tartotta megjegyezni, hogy ez nem jelent ekkora "intézkedési kényszert".

A csomag nélkül ijesztően elszállna a költségvetés hiánya
Klikk a képre!


De ez nem intézkedési kényszer

Az intézkedések nélkül középtávon a GDP-arányos államadósság ismét növekedésnek indul - figyelmeztet az alternatív költségvetési tanács elemzése. Romhányi Balázs, az intézet vezetője hangsúlyozta: feltételezéseik szerint laza költségvetési politikával és szigorú monetáris politikával jellemezhető gazdaságpolitikai keverék alakulhat ki. A jegybanknak laza fiskális politika mellett, az inflációs cél elérése érdekében fel kell nyomnia az alapkamatát - mutatott rá a szakértő, aki azonban azt is hozzátette: ez nem egy előrejelzés, ennek kellene történnie, ha a költségvetési politikában nem történnének intézkedések.

A csomag nélkül ijesztően elszállna a költségvetés hiánya
Klikk a képre!


A korábban megszüntetett Költségvetési Tanács elemzői stábjának vezetője az alapkamat emelkedésének hatásaival kapcsolatban megjegyezte: ennek következtében megemelkednek a költségvetés kamatkiadásai és növekszik a Magyar Nemzeti Bank vesztesége, amelyet a költségvetésnek finanszíroznia kell. Vagyis a kamatemelés (amely a fenti gazdaságpolitikai mixtúra eredményeképp jönne létre) két csatornán keresztül rontja az államháztartást. Az intézet számításai szerint az MNB veszteségfinanszírozása 220 milliárd forinttal terhelheti az idei költségvetést.

Romhányi ugyanakkor hozzátette: ha a kormány minél előbb végrehajtja a bejelentett intézkedéseket, akkor elkerülhető a kamatemelés, és ezáltal az MNB veszteségének finanszírozása. Ezért nem állítható a szakértő szerint, hogy az 1400 milliárd forint intézkedési kényszert jelentene (szemben a kormány által felvázolt 900 milliárd forintos csomaggal).

A valóságban nem 250 milliárd a zárolás

Az idei költségvetési folyamatokkal kapcsolatban Romhányi Balázs arra mutatott rá, hogy a "költségvetésben rejlő veszélyzóna" elhárítására létrehozott 250 milliárd forintos zárolás a valóságban 230 milliárd forintra rúg.

Mint ismert, Matolcsy György még februárban Brüsszelben jelentette be (a piaci szakértők meglepetésére), hogy 250 milliárd forintos (a GDP közel 1%-át kitevő) zárolást hajt végre a (két hónappal korábban parlamentben elfogadott) 2011-es költségvetésben az esetleges külső kockázatok kezelése érdekében. Naszvadi György, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára a hét elején jelezte: a központi költségvetés 200-220 milliárd forintos "veszélyzónáját" semlegesíti a 250 milliárd forintos zárolás.
Honnan jön a 250 milliárd?
Mint ismert, Matolcsy György február elején Brüsszelben jelentette be, hogy a kormány létrehoz egy, a GDP közel 1%-ának megfelelő stabilitási alapot az idei büdzsében. Ezt követően február közepén a kormány már döntött a zárolás jelentős részéről.

Már februárban rámutattunk arra, hogy a bejelentéssel mindenkit meglepett. Az alap létrehozásának egyik lehetséges magyarázata szerint a kormány mindenképpen ki akar kerülni az unió túlzott deficit eljárása alól, ami miatt az eredetileg tervezettnél kisebb hiányt céloz meg.

A kormányzat korábbi kommunikációja szerint a komoly külső kockázatokra való tekintettel hozták létre a 250 milliárdos alapot, legutóbb viszont már a hiánycsökkentéshez szükséges fontos intézkedésként említették.

Április 15-én viszont (a konvergencia programból) nyilvánvalóvá vált, amit sejteni lehetett: a kormány az egyszeri (nyugdíjvagyon és annak terhére elszámolt) tételek nélkül számolt, a költségvetési törvényben előírt hiánycél tartása érdekében döntött a 250 milliárd forintos zárolásról az idei költségvetésben, miután idén várhatóan a korábban jelzettnél kevesebb adóbevétel folyik be.


Létezik egy ennél súlyosabb probléma is, nevezetesen: nem ismert, hogy mekkora tételeket hozott át a kormány a tavalyi költségvetésből az idei költségvetés terhére. Az átláthatóság szempontjából fontos lenne, hogy a kincstár erre vonatkozóan közöljön információt: mennyi a ki ne fizetett számlák állománya, és mennyivel változott ez az állomány a megelőző évhez képest. Az intézet 80-100 milliárd forintra teszi az állományváltozást (vagyis ennyivel magasabb összeget hozott át a kormány, mint korábban) és ez már érdemben befolyásolhatja a költségvetésről alkotott elképzeléseinket - magyarázta Romhányi Balázs a 2011-14-es évekre vonatkozó technikai kivetítés bemutatóján.

 Forrás: www.portfolio.hu


A DLS Befektetési és Tanácsadó Kft. az ERSTE Befektetési Zrt. függő ügynöke

Cégünk 2001 óta van jelen a befektetési piacon, az Erste Befektetési Zrt-vel együttműködve biztosítjuk az ügyfelek magas szintű kiszolgálását.

Miért a DLS?

Miért lenne nálunk jobb, mint az előző befektetési szolgáltatójánál?

Azért,
mert nálunk az információs bázis jobb. Az ERSTE Befektetési Zrt. – amellyel partnerségben állunk, – Magyarország legnagyobb befektetési szolgáltatója, a BÉT Legek állandó díjazottja.

1

Azért,
mert nálunk a kockázat kontra nyereség alapú gondolkodás áll a központban.

2

Azért,
ert folyamatos konzultációt kap, betekintést, hogyan végezzük a munkánkat.

3

Értékeink

Cégünk megért 2–3 válságciklust. Majd 30 éves pénz- és tőkepiaci tapasztalattal rendelkezünk. Sok minden történt ez alatt az idő alatt. Edukációs fókuszú cég vagyunk. ezáltal az ügyfelek számára érthetőbbé válnak a különféle befektetések. Kevesebb rossz döntés születhet. A pénzügyileg tudatos ügyfelekkel, sokkal inspirálóbb együtt dolgozni. Az Ügyféléletút nálunk azt jelenti, hogy az ügyfeleket nem egységesen kezeljük. Hanem kialakítjuk egyedi életútját az ügyfeleinknek.

Munkánk nem tudomány, nem művészet, nem is egy boszorkánykonyha. Ez egy mérnöki munka. Feladatunk, hogy megtaláljuk az adott befektetési cél elérésének leghatékonyabb módját.

Megmutatjuk adott szituációban hogyan célszerű viselkedni. A befektetési tanácsadók által az ügyfelek számára teremtett érték nagy része a viselkedési tanácsadás.

Az ügyfelek között komoly vízválasztó a türelemfaktor. Sokszor a befektetéseiket tudatosan és türelmesen építő befektetők sokkal messzebbre jutnak, mint azok, akik mindent egyszerre akarnak. Az első 3 hónapban senki ne akarjon a top 10-ben lenni.

Azt tanácsoljuk: Legyen türelembajnok!

Hitvallásunk

 

és

Küldetésünk

Miért lenne nálunk jobb, mint az előző befektetési szolgáltatójánál?

Elkötelezettek vagyunk azért, hogy segítsünk az egyéneknek, a vállalatoknak eligazodni a pénzügyi befektetések világában, emellett fejlesszük és támogatjuk a sikeres szakembereinket.

Az ígéretünk, hogy mi, a DLS Befektetési és Tanácsadó Kft. munkatársai, energiánkat, értelmünket és tudásunkat elkötelezzük ügyfeleink pénzügyi céljainak elérése érdekében azáltal, hogy a lehető legmagasabb szintű szolgáltatást nyújtjuk és kiváló befektetési alternatívákat kínálunk.

Hisszük, hogy ügyfeleink pénzügyi jólétének előtérbe helyezése mindkettőnk érdekeit szolgálja. Folyamatos kihívásunk az ügyfelek igényeire való reagálás egy folyamatosan változó pénzügyi környezetben.

 

Társaságunk a tőkepiaci termékek széles skáláját kínálja ügyfelei részére, ezáltal lehetőséget nyújt a diverzifi- kálásra és a kockázatviseléshez megfelelő instrumentum kiválasztására.

Szolgáltatásaink

Tőkepiaci termékek széles skáláját kínáljuk

Befektetési jegyek

Irodánkban forintban, euróban, dollárban jegyzett pénzpiaci, likviditási, kötvény, részvény, ingatlan és vegyes befektetési alapok érhetőek el. 

Állampapírok, vállalati kötvények

Az állampapír üzletág a konzervatívabb, kockázatkerülő befektetők részére kínál befektetési lehetőségeket. Az állampapírok hitelviszonyt megtestesítő értékpapírok, melyek tőkéjének és kamatainak visszafizetését az állam garantálja. Vásárolható hazai és nemzetközi kötvény, valamint diszkontkincstárjegy.

Részvény

A részvényeket azon befektetőknek ajánljuk, akik hajlandóak magasabb kockázatot vállalni a magasabb hozam reményében, illetve hosszútávon is tudnak gondolkodni.

Befektetési hitel

A befektetési hitel olyan befektetési forma, amely kizárólag értékpapír vásárlásához használható fel. 

Tartós Befektetési Számla

A Tartós Befektetési Számla (TBSZ) lényege, hogy a befektetésekre vonatkozó 20%-os kamat- és árfolyamnyereség-adóra (a 2011-es adóévben 16%) és osztalékadóra vonatkozó adózás kedvezőbbé tehető, ha a befektető a TBSZ-en helyezi el befektetését, megtakarítását és e számlájáról nem vesz ki a megnyitás évét követő 3-5 évig.

Nyugdíj-előtakarékossági számla

A Nyugdíj-előtakarékossági Számla (NYESZ) egy olyan megtakarítási forma, amellyel több éven keresztül gyűjtheti, befektetheti pénzét nyugdíjcélú megtakatításra. A befektetés összetételéről önállóan dönthet, azt a futamidő alatt bármikor változtathatja. 

Határidős kereskedelem

A piac határidős szegmense minden vérbeli befektető fantáziáját megmozgatja, hiszen az azonnali piachoz képest sokkal kisebb forrást mozgósítva lehet azonos méretű pozícióra szert tenni, vagyis fő előnye a tőkeáttétel.

Certifikát kereskedelem

Követheti az arany, ezüst, a határidős olaj, a határidős földgáz, az Euro Bund határidős termékek, devizapárok, valamint az Euro Stoxx Banks és a DAX 30 index árfolyamváltozását a BÉT-en jegyzett Erste Certifikátokkal való kereskedéssel.

Deviza kereskedelem

A devizapiacon minden üzlet két különböző pénznem között jön létre, ami azt jelenti, hogy az egyik devizát vesszük a másikat pedig eladjuk. A vételi ár (bid) és az eladási ár (offer) közötti különbséget nevezzük spreadnek. A bid price az az ár, amin az árjegyző hajlandó megvenni tőlünk az adott devizapárt, az offer vagy ask price pedig az, amin az árjegyző hajlandó eladni nekünk az adott devizapárt.

NETBROKER

A NetBroker az Erste Befektetési Zrt. online tőzsdei kereskedési rendszere, ahol egyszerűen, gyorsan kereskedhet magyar és külföldi értékpapírokkal, befektetési jegyekkel, és állampapírokkal.

ERSTE Trader

Deviza FX, deviza opció, arany, ezüst, CFD, ETF kereskedési lehetőség online.

ERSTE Future Program

...

 

Ennél is többet szeretne tudni?

Érdeklődjön munkatársainknál!

Többet szeretnék tudni!

Munkatársaink

Bokodi Csaba

Bokodi Csaba

Bránya Annamária

Bránya Annamária

Cseke Hajnalka

Cseke Hajnalka

Hegedűs Péter

Hegedűs Péter

Herczeg László

Herczeg László

Herczeg Mónika

Herczeg Mónika

Jagicza Zsolt

Jagicza Zsolt

Jálics Miklós

Jálics Miklós

László Balázs

László Balázs

Serman Tibor

Serman Tibor

Tér Kornélia

Tér Kornélia

Gyakran vannak kérdései?

Igyekszünk a legfontosabbakat előre megválaszolni

Kérdés

Hogyan lehetek ügyfelük?

...

Kérdés

Milyen gyakran kontaktálhatok az üzletkötömmel?

...

Kérdés

Milyen tőzsdén kereskedhetek a DLS Kft-nél?

...

Legyen Ön is a partnerünk!

Keresse üzletkötőinket még ma!

Cím:
9700 Szombathely, Aréna utca 4.

E-mail:
dls@tozsde1.hu

PSZÁF eng. sz.:
III/42.080/2002.
 

László Balázs
+36 30 155 8161

Serman Tibor
+36 30 155 8152

Bokodi Csaba
+36 30 155 8146

és