Szombathely, Aréna utca 4.

Csaba László: Mintha átestünk volna a ló túlsó oldalára 2011.05.18.

Most egy olyan típusú kiigazítás indult el Csaba László szerint, amely tartósan összhangba hozza az ország teljesítményét és életszínvonalát. A Közép-európai Egyetem közgazdász professzora az MTV Ma reggel című műsorában úgy vélekedett viszont, hogy mintha az elmúlt 10 év teszetoszasága után átestünk volna a ló túlsó oldalára és túl gyorsan akarjuk behozni a lemaradást.

A korábbi években jobban éltünk, mint amit a lehetőségeink engedtek volna - fejtette ki Csaba László.

Most már nem az történik, hogy a felszínen egy-két pontot ide-oda tologatnak az összjövedelemben, hanem szerkezeti változások indulnak meg. A szerkezeti változás pedig - mint a lakásfelújítás - kellemetlenséggel és költséggel jár. Csak utána lesz majd jobb. Ha valaki a lakásban van miközben azt felújítják, nyilvánvalóan rosszul érzi magát - hasonlította össze a mostani magyarországi helyzetet egy lakásfelújítással a Közép-európai Egyetem (CEU) professzora.

Nem kérdéses, hogy közel 10 évi teszetoszaság után valamit csinálni kell. Az embert azonban elgondolkoztatja, hogy mintha most átestünk volna a ló túlsó oldalára és nagyon hamar akarnánk behozni az elmúlt 10 év késlekedését - vélekedett a köztévé reggeli műsorában az egyetemi tanár.

Nyilvánvaló, hogy nyugdíjügyben van egy gond, mert nálunk most olyan mértékű a különböző kedvezményes nyugdíjak aránya, mint egy időben Hollandiában és Olaszországban volt - utalt a közgazdász a magyarországi korkedvezményes nyugdíjasok magas számára. Itt nyilván egy óriási tartalék van, ez így nem mehet tovább, mert az embereket a semmittevésért fizetni nem lehet - tette hozzá a szakember, aki szerint ugyanakkor a nyugdíj egy szerzett jogosítvány, a társadalmi szerződés része.

A közgazdász arra is felhívta a figyelmet, hogy ha nem bővül a belső piac, akkor nehezebben jönnek létre új munkahelyek. Piac nélkül ugyanis nem lehet foglalkoztatni embereket - fűzte hozzá.

Csaba László arra is kitért, hogy nagyon nehéz felvenni a harcot a feketegazdaság ellen. Ez egy 10 évig tartó feladat. Mint minden kormány az első éve végén meghirdeti a reszkessetek egerek programot, azonban ez nem fog menni, mert a feketegazdaság a társadalom mély rétegeiben gyökerezik - fejtette ki a szakértő.

Forrás: www.portfolio.hu