Szombathely, Aréna utca 4.

Eurózóna: a földrengés ellenére is jöhet a kamatemelés 2011.03.22.

A japán földrengés valószínűleg nem tántorítja el az euróövezeti jegybankárokat attól, hogy áprilisban kamatot emeljenek - derül ki tegnapi nyilatkozataikból. Az Európai Központi Bank legfőbb aggodalma jelenleg az infláció.

Tegnap Jean-Claude Trichet, az Európai Központi Bank elnöke Brüsszelben jelezte, hogy mindenképpen el szeretnék kerülni az esetleges ár-bér spirál kialakulását. "Biztosítanunk kell, hogy ne legyenek másodlagos hatások. Nehéz idők ezek" - mondta Jean Claude Trichet az Európai Parlament gazdasági bizottsága előtt.

Az elnök egyúttal jelezte, hogy a soron következő (áprilisi) kamatmeghatározó ülés alkalmával mérlegelni fogják a japán földrengés hatásait. "Nagyon gondosan tanulmányozzuk a japán katasztrófa hatásait" - mondta Trichet. Mario Draghi, olasz jegybankelnök - egyben az Európai Központi Bank (EKB) elnöki posztjának legesélyesebb várományosa - Trichet-hez hasonlóan megerősítette az EKB kamatemelési szándékát: "elszántan és a megfelelő időben" kell cselekednünk. Korábban Yves Mersch, luxemburgi jegybankelnök is utalt arra, hogy az inflációs kockázatok erősödése miatt időszerű a kamatemelés.

Az EKB Igazgatótanácsának osztrák tagja, Gertrude Tumpel- Gugerell Salzburgban szintén az inflációs folyamatokról beszélt. Elmondása szerint a költségvetési megszorítások miatt a hatósági árak gyorsabb emelkedése várható, ami ugyancsak indokolttá
Eurózóna: a földrengés ellenére is jöhet a kamatemelés

Forrás: www.portfolio.hu