Szombathely, Aréna utca 4.

Javul Magyarország megítélése 2011.03.28.

Magyarország országkockázati megítélése lassan-lassan, de javul, köszönhetően a sikeres dollárkötvény aukciónak, és az S&P pozitívnak mondható besorolás stabilizálásának - vélekedik napi devizapiaci kommentárjában Karsai Péter, a Commerzbank treasury sales munkatársa.

EUR/HUF (266,40 - 269,00): A mai napon esedékes MNB kamatdöntő ülés nagy valószínűséggel nem hoz meglepetést, így maradni fog a jelenlegi hat százalékos alapkamat. Magyarország országkockázati megítélése lassan-lassan, de javul, köszönhetően a sikeres dollárkötvény aukciónak, és az S&P pozitívnak mondható besorolás stabilizálásának. A befektetők mintha kezdenék kiárazni a forintból az eddigi kockázati tényezőket, valószínűleg ezzel indokolható, hogy a forint az utóbbi hetekben felülteljesítette a régiót az euróval szemben. Más kérdés, hogy a cseh korona azért gyengült a múlt héten, mert nem emeltek kamatot, a lengyel zloty-nál pedig statisztikai tévedések és hiányosságok miatt elképzelhető, hogy visszamenőlegesen módosítani kell néhány fontos makromutatót. A hét egyébként 267 alól indul, de nem kizárt, hogy egy kis mértékű korrekció benne lehet a napban, főleg ha a dollár az euróval szemben elkezd erősödni.


Javul Magyarország megítélése


EUR/USD (1,4000 - 1,4100): Nem sikerült meggyőző tervet felmutatni a múlt hétvégi uniós csúcstalálkozón, elvi síkon tapasztalható némi fejlemény, de a gyakorlatban nincs eredmény: a következő állam-és kormányfői találkozón júniusban lehet végleges döntésre számítani, ha rendesen előkészítik a változtatásokat. Az EUR/USD árfolyam az elmúlt hetek 1,42 - 1,41 közötti sávjához képest ez a hét valószínűleg az 1,41 - 1,40 közötti szintekről fog szólni, sőt, ha a portugáliai aggodalmak tovább erősödnek, akkor újra 1,40 alatti kurzusok jöhetnek. A másik euró gyengítő tényező az április 7-én esedékes ECB kamatdöntés kimenetelével kapcsolatos bizonytalanság. A piaci szereplők egyre kevésbé biztosak abban, hogy csütörtökhöz egy hétre az ECB kamatot fog emelni 1,25 százalékra.

Javul Magyarország megítélése


CHF/HUF (205,40 - 208,50):Közvetlenül a piacnyitás után már-már azt hihettük, hogy az EUR/CHF célba veszi az 1,30-as árfolyamszintet, de 1,2980-ról a frank újra erősödésbe lendült, így a CHF/HUF-ot 205,40 helyett egy forinttal magasabban jegyzik.

Forrás: www.portfolio.hu