Szombathely, Aréna utca 4.

Londoni vélemények érkeztek a magyar csomagról 2011.03.02.

A londoni elemzők összességében vegyesen fogadták a kormány által tegnap ismertetett reformcsomagot, a Széll Kálmán Programot. Vannak, akik inkább a bejelentések pozitív oldalaira mutatnak rá (domináns a kiadáscsökkentő rész, van menetrend), míg mások az ambíciózus tervek mellett a megvalósítás jelentős kockázatait emelik ki. Két elemző szerint a mostani csomag mellett még mindig van esély a költségvetési hiánycélok elvétésére. A forint kapcsán szintén vegyesek a vélemények a rövid távú várható mozgással kapcsolatban, rendkívül pesszimista meglátás azonban nem érkezett a Portfolio.hu-hoz. Többen rámutattak, hogy most a következő fontos esemény a monetáris tanács tagjainak jelölése és megszavazása lesz Magyarországon."Nagy kerek lyukba, kicsi kockát illesztget a magyar kormány"

A tegnap bejelentett csomag iránya alapvetően jó irányba mutat, de cél eléréséhez nem elég hatékony - véli Peter Attard Montalto, a Nomura elemzője. Miközben a kormány a vártnál nagyobb mértékű megtakarítást eredményező tervezetet jelentett be, a megvalósítást övező bizonytalanság aggodalmas. Sőt az a néhány részlet, amit tegnap megtudhattunk már a kiszivárgott információk alapján ismert volt, így alig volt újdonságtartalma a tegnapi beszédnek. A költségvetés egyenlegjavításának kiadásoldali túlsúlya biztató, bárminek is nevezi a kormány, voltaképp megszorításokról van szó. A probléma azonban az, hogy az intézkedések továbbra sem a megfelelő hiánycsökkentést célozzák - véli Montalto -, 2013-ban még így is 480 milliárdos hiány marad a költségvetésben.

A leminősítés kockázata nem szűnt meg, bár a most bejelentett csomaggal időt nyert a kormány (a csomagban meghatározott határidők fontosak e szempontból - a szerk.)

"Legalább egy rizikófaktor megszűnt"

Az első dolog, amit észrevehetünk, hogy a kormány teljes fordulatot vett a társasági adó kérdésében, minthogy az adó mértéke 2013 után nem csökken a teljes nyereségtartományban 19%-ról 10%-ra - kommentálta Lucy Bethell, a Royal Bank of Scotland londoni elemzője. Ez a lépés meglepetés volt, de összhangban van az IMF korábbi javaslatával, és ezzel 120 milliárd forintot takarít meg a költségvetés számára. Ami a reformcsomagot magát illeti, első ránézésre méretesebbnek tűnik a korábban vártnál, de második ránézésre kitűnik, hogy a kettő közti különbséget az Államadósság-csökkentő Alap adja, ami egy új elem. A kiadáscsökkentések megvalósításával a kormánynak még sok munkája lesz innentől, a megvalósítás kockázatai gyorsan jelentkezni fognak. A piac pedig árgus szemekkel fogja figyelni az intézkedések megvalósulását és az elért egyenlegjavulást.

Az RBS elemzőinek vannak kétségei azt illetően, hogy fenntartható szinten biztosítható a költségvetés hiányát 3% alatt tartani, ugyanis úgy vélik, a kormány előrejelzései továbbra is az optimista növekedési és foglalkoztatottsági szcenáriókon alapulnak. A korábban bejelentett 250 milliárd forintos biztonsági tartalék azonban azt jelzi, hogy a kormány elkötelezett a hiánycél tartása mellett, ami bizonytalan világgazdasági környezet esetén legalább egy rizikófaktort megszüntet a forintra nézve.

Egyelőre nem lesz nagy forinterősödés

Neil Shearing, a Capital Economics elemzője szerint a csomagot övező retorika hatásos, de a részleteket illetően gyenge. A főszámok kedvezőek a költségvetés egyenlegjavulása szempontjából, de az még nem teljesen tiszta, hogy ezek pontosan honnan fognak jönni.

A csomag kiadási oldala jóval homályosabb, mint a bevételi - kommentálta a Bloombergnek a Széll Kálmán Tervet Gaelle Blanchard, a Societe Generale londoni elemzője. A feltörekvő európai piacokat vizsgáló elemző szerint a megvalósítás időzítése nem tiszta. Hasonlóan negatív véleményt fogalmaztak meg a bank stratégái a ma reggel kiküldött feltörekvő piaci hírlevélben is. Megfogalmazásuk szerint csalódást keltő a magyar kormány költségvetési intézkedéscsomagja, mert az jelentős részben a bevételnövelő lépésekre épül (bankadó, elhalasztott társasági adócsökkentés, magánnyugdíjpénztári pénzek felhasználása), miközben a kiadáscsökkentő tervek részletezettsége alacsony, így a hitelességük is. Meglátásuk szerint a forint határozott erősödése nem valószínű a mostani piaci környezetben, illetve azt megelőzően, hogy ismertté válnának a monetáris tanács leendő tagjai.

Amíg nem látnak napvilágot a hivatalos részletek, a forint sérülékeny marad a hektikus piaci szemléletnek, a kockázatok erősödése az elmúlt napok erősödését visszavetheti - értékelte Ilan Solot, a Brown Brothers Harriman londoni elemzője.

Nő az érdeklődés Magyarország iránt

Míg a kiigazító csomag összes tervezett egyensúlyjavító hatása (900 milliárd forint) nagyobb a vártnál, a vázolt strukturális kiigazítás mértéke összhangban van a várakozásokkal - vonnak mérleget a JPMorgan londoni elemzői. Véleményük szerint az biztató, hogy a csomag nagyobb része származik kiadáscsökkentő lépésekből, de további pontos részleteket hiányolnak még a tervből. Felhívják a figyelmet a megvalósíthatósági kockázatokra, de lényegében elérhetőnek látják a kormány által vázolt költségvetési hiánycélokat.

A JPMorgan szakértői szerint a bejelentett intézkedések számos pozitívan értékelhető szerkezeti reformot tartalmazhatnak, amelyek emelhetik a foglalkoztatást és a magyar gazdaság potenciális növekedési ütemét is. A válságadók közül a bankadóval kapcsolatos jövő évi fejleményt kissé negatívan értékelik és rámutatnak arra a bizonytalanságra, amelyet ez a lépés a többi válságadóval kapcsolatban okozhat (azok sorsa hogyan alakul).

A csomag értékelése után összességében azt javasolják ügyfeleiknek a befektetési bank szakértői, hogy továbbra is tartsák a 270-nél nyitott forint vételi/euró eladási, illetve a hozamcsökkenésre játszó pozíciójukat. Ezeket azért javasolják, mert a feltörekvő piaci globálkötvény-indexükben a magyar piacot semlegesről felülsúlyozásra módosítják, illetve ügyféltalálkozók tapasztalatai alapján fokozódik az érdeklődés Magyarország iránt. Meglátásuk szerint bár a piac már eddig is intenzíven a forinterősödésre pozícionálta magát, de az, hogy a kormány az államadósság leszorítására törekszik, ehhez egy tervet is lefektetett, az alkotmányban rögzítené az adósság maximális mértékét és reformok sorát hajtja végre, összességében továbbra is pozitív befektetői reakciókat okozhat és így folytatódhat a magyar eszközárak felértékelődési folyamata.

Az idei hiánycél is kétséges

Michal Dybula, a BNP Paribas Bank elemzője szerint a tegnap bejelentett tervezet nagyjából a korábban jelzettnek megfelelő mértékű, pozitívnak értékelhető, hogy ezentúl jobban előrejelezhető deficitcsökkentési pályával számolhatunk. Rossz hír viszont, hogy meghosszabbítják a bankadót, amely valószínűleg a gazdaság növekedésére sem lesz jó hatással. Az idei évi hiánycél tartása is kétséges Dybula szerint. E kettő volatilis mozgásokat okozhat az állampapír- és a devizapiacon. Azonban, ha a kormány sikerrel jár a tervezet teljesítésében, a strukturális hiány jelentősen mérséklődni fog 2012-2013-ra, csökkentve az országkockázati felárakat.

Ambiciózus adósságcsökkentési pálya

A fiskális terv nagyjából összhangban van az előzetes várakozásokkal, a tervezett megtakarítások összege még magasabb is a korábban vártnál. Ez alapján egy ambiciózus adósságcsökkentési pálya rajzolódik ki, 2018-ig a GDP 50%-ára csökkentendő az államadósságot - kommentálta Magdalena Polan, a Goldman Sachs londoni elemzője. Rövid távon a kockázati felárak mérséklődése várható, de az elemző szkeptikus a megvalósítással kapcsolatban, minthogy a tervezet igen ambiciózus kiadáscsökkentéseket irányzott elő, és igen optimista adósságcsökkentést vetít előre, amihez jóval alacsonyabb kamatkörnyezetre, szilárd növekedésre és stabil forintárfolyamra is szükség van.

A munkanélküli ellátásokon és a rokkantnyugdíjazáson tervezett spórolás is nagy mértékű, és félő, ha a segélyek gyors csökkentése mellé nem járul a munkaerőpiaci folyamatok javulásával, a szociális segélyen élők száma gyarapszik meg. Hosszú távon az elemző arra számít, a költségvetés problémái újból felbukkannak, ha a kormány által várt egyensúly a nyugdíjkasszánál nem valósul meg például azért, mert a foglalkoztatottság nem javul jelentősen.

2016-ra elérhető a 60%-os államadósság

Kevés konkrétum hangzott el a fő számok alapján azonban a Bank of America Merrill Lynch elemzői, Mai Doan és Raffaella Tenconi úgy számítják, 2016-ra elérhető, hogy az államadósság a GDP 60%-ára süllyedjen. A programot a végrehajtás során előforduló felhígulás továbbra is veszélyezteti.

Forrás: www.portfolio.hu