DLS Tanácsadó

Mi áll az Erste levelében? Veszélyes precedenst teremthet Vásárhely 2012.02.03.

A legutolsó hírek szerint Hódmezővásárhely tovább egyeztetne az Erste Bankkal az árfolyamveszteség viselésének megosztásáról, információink szerint azonban a pénzintézet továbbra is azt várja el a városvezetéstől, hogy kötelezettségeit a szerződésben foglaltaknak megfelelően teljesítse. Úgy tudjuk, hogy a bank legutóbb arra is felhívta Lázár János polgármester figyelmét, hogy az ütemezés átstrukturálásának feltétele az egyszeri kötvényvisszaváltás, konkrét összeget azonban nem említett a levél. Értesüléseink szerint a levélből az is kiderült, hogy nem a pénzintézeten múlt a 2008-as kötvénykiváltás kudarca, a közgyűlés döntött arról, hogy - a frank árfolyamának elszállása fényében - eláll a forintkötvény kibocsátási szándékától.

Hódmezővásárhely öt évvel ezelőtti devizakötvény kibocsátásának most felszínre kerülő problémái a felelőtlen önkormányzati eladósodás legújabb jelei, ezért óriási jelentőséggel bír a város esete az egész szektor szempontjából. Nem mellékes, hogy a következő hetekben hogyan folytatódik a megyei jogú város és az Erste Bank ügye.


Devizakötvény-kibocsátásról van szó

Az elmúlt hetekben a figyelem középpontjába került hódmezővásárhelyi eladósodással kapcsolatban már az elején fontos leszögezni, hogy a megyei jogú város 2006 szeptemberében kötvénykibocsátásról döntött, nem pedig hitelfelvételről, ez pedig lényeges különbség több okból is. A kötvény kibocsátásával az önkormányzat azt vállalta, hogy a kötvény ellenében fizet a kötvény mindenkori jogosultjának, vagyis a kötvényt lejegyző Erste Banknak. Fontos megkülönböztető szempont az is, hogy a kötvénykibocsátás esetében a kibocsátó dönt a kötvény valamennyi paraméteréről, így például a kamatáról és az ütemezéséről is. Vagyis a megyei jogú város és a pénzintézet között nem hitelszerződés jött létre.

Vagyis Hódmezővásárhely érvelésével ellentétben az önkormányzat határozta meg a feltételeket, tehát igenis volt beleszólása és választási lehetősége, amikor az eladósodást mérlegelte öt évvel ezelőtt. Lázár János ezzel szemben tavaly decemberben úgy fogalmazott, hogy "az adós pozícióban lévő fél választási lehetősége csupán arra korlátozódik, hogy melyik pénzpiaci szereplővel szerződjön, a létrejövő jogviszony tartalmába már semmiféle beleszólása nincs".

A kormánypárti politikus kedden az MTI tudósítása szerint közleményében azt írta, hogy a bank "2011 decemberében és hétfőn küldött leveleiben ultimátumot adott: 10 milliárd forint értékű, egyösszegű kötvényvisszaváltás megvalósítása esetén hajlandó változtatni a közte és az önkormányzat között lévő szerződés feltételein."

Információink szerint a pénzintézet válaszlevelében valóban szerepel az, hogy a törlesztés ütemezésének átstrukturálása feltételhez kötött, mégpedig az egyszeri kötvényvisszaváltás megvalósulásához, úgy tudjuk azonban, hogy konkrét összeget nem említett a bank.

Mire készül Hódmezővásárhely?
A hódmezővásárhelyi közgyűlés csütörtökön ülésezett, ahol a tízórás vita során az MTI beszámolója szerint előkerült a kötvénykibocsátás kérdése is. Lázár János a költségvetés tárgyalása során kifejtette, a hódmezővásárhelyi önkormányzat a kötvény kibocsátása során nem vett igénybe tanácsadói szolgáltatást, a város közvetlenül tárgyalt a bankkal. A polgármester közölte, 2007-ben és 2008-ban az önkormányzat - a bank tanácsa és javaslata alapján, a pénzintézet állampapírok kereskedésével kapcsolatos szolgáltatásait igénybe véve - határidős opciós ügyleteket kötött. Az ügyleteken keletkező nyereségen a bank és a város megosztozott. A politikus szerint elvárható lenne, hogy "ha a jóban partnerek voltak, a veszteséget is közösen állják". A lakossági devizahitelek végtörlesztése kapcsán a bankszövetség és a kereskedelmi bankok maguk teremtettek precedenst, elismerve részbeni felelősségüket az árfolyamváltozás okozta károkért azzal, hogy a 180 forintos frankárfolyam feletti veszteség felét állják - mondta Lázár János. A közgyűlés arról döntött, hogy az önkormányzat folytatja az egyeztetéseket a bankkal. Úgy tudjuk, hogy a részletekről, így az átütemezésről, annak feltételéről hajlandó tárgyalni a pénzintézet.

A közgyűlés a tegnapi zárt ülésen fogadta el azt a határozatot, ami felhatalmazza a polgármestert arra, hogy tegyen meg mindent annak érdekében, hogy a svájci frank-forint árfolyam miatti veszteségek viseléséből az Erste Bank is vállaljon részt. A képviselők egyhangúlag felhatalmazták a polgármestert arra is, hogy szükség esetén forduljon az igazságszolgáltatáshoz, valamint kérje az Országgyűlés, illetve a kormány segítségét. Bírósági út esetén Lázár Jánosnak be kell mutatnia a keresetlevelet a testületnek jóváhagyásra.

Lázár János (Fidesz, b4) polgármester beszél a hódmezővásárhelyi közgyűlés ülésén. Az alföldi város képviselő-testülete zárt ülésen tárgyal arról, milyen lépéseket tesz a város az önkormányzat által kibocsátott és az Erste Bank által lejegyzett svájci frank alapú kötvény ügyében.



Nem kis fordulat történt pár hónap alatt

Lázár János tavaly decemberben a svájci frank alapú kötvény kapcsán keletkező árfolyamveszteség megosztását kérte az Erste Banktól. Vagyis az önkormányzat ezzel nem tenne eleget teljes mértékben kötelezettségének, adóssága egy részének elengedését kérte a banktól, ami lényegében a csőd bekövetkezését jelentené.

Pedig a fideszes politikus tavaly nyári nyilatkozatából még nem ez volt kiolvasható. 2011 augusztusában Lázár János elárulta, hogy Hódmezővásárhely külön megállapodást kötött a hitelező bankkal, és ezt javasolja a többi önkormányzatnak is, mivel véleménye szerint az adósságrendezésben egyedi megoldásokban kellene gondolkodni. Az Állami Számvevőszék tavaly decemberben megjelent, Hódmezővásárhely pénzügyi helyzetének ellenőrzéséről szóló jelentésből fény derül arra, hogy ez a szerződésmódosítás további háromnegyed év türelmi időt adott a tőke- és kamatfizetésre az eredeti 4,5 éven felül. Vagyis az önkormányzat lényegében több mint öt éven keresztül (2006 szeptemberétől 2011 decemberéig) kötelezettségek nélkül használhatta a kötvénykibocsátásból befolyó milliárdokat. Az első kötelezettségének december végén tett eleget az önkormányzat, 3,417 millió svájci frankot fizetett vissza.

Mi is történt 2008-ban?

Hódmezővásárhely fideszes polgármestere tavalyi, ultimátumszerű levelében azt is felrótta a kötvényeket lejegyző Erste Banknak, hogy kudarcba fulladt 2008-ban a frank alapú kötvény forint alapú kötvénnyel történő kiváltása. Lázár János tájékoztatása szerint "a város az akkori 141-145 forintos svájci frank árfolyam mellett egy forint alapú kötvény kibocsátásával vásárolta volna ki a CHF-kötvényt". Az alábbi grafikonról jól látszik, hogy 2008-ban csak rövid ideig (augusztusban és szeptemberben) volt a 141-145-ös szint körül a forint frankkal szembeni árfolyama, vagyis a hódmezővásárhelyi vezetés épp a számára legkedvezőbb (1998 óta a legerősebb forint) árfolyam idején találta ki: ideje lenne kiváltani frank alapú kötvényeit.

Információink szerint nem a bankon múlott, hogy 2008-ban nem valósult meg a forintkötvény kibocsátás, ami kiváltotta volna a frank alapú kötvényt. A forint alapú kötvénykibocsátás részleteiről ugyanis 2008 októberében született meg a közgyűlési döntés (ebben a hónapban szaladt el a forint frankkal szembeni árfolyama a 150-es szintről a 190-es szint fölé). Egy hónappal később azonban már maga a hódmezővásárhelyi önkormányzat is belátta, hogy a kedvezőtlen árfolyammozgások miatt nem érdemes forintra váltani, ezért elállt a forint alapú kötvény kibocsátásának szándékától.

Mi áll az Erste levelében? Veszélyes precedenst teremthet Vásárhely


Egyedül bezsebelte a nyereséget az önkormányzat

Az önkormányzati szektort 2006-ban érte el a forráskivonás újabb hulláma, így egyre nehezebb helyzetbe kerültek a települések. Az önkormányzatok erre úgy reagáltak, hogy idegen forrást vontak be, jellemzően devizában denominált kötvénykibocsátások mellett döntöttek. Az önkormányzatok számára ez azért is volt vonzó forrásbevonási lehetőség, mert a törlesztésre türelmi időt adtak a bankok, így több évre elhalaszthatták a helyhatóságok a problémák tényleges kezelését. A jellemzően 3-5 évre adott türelmi időszakok 2010 végétől fogva kezdtek lejárni, így a problémák egyre inkább a felszínre fognak törni az eladósodott önkormányzatoknál.

Mi áll az Erste levelében? Veszélyes precedenst teremthet Vásárhely


A kötvénykibocsátás alól nem volt kivétel Hódmezővásárhely sem, a pénzügyi egyensúlyt ugyanis rövid és hosszú lejáratú hitelfelvétellel, valamint kötvénykibocsátással kellett biztosítania. Ennek keretében 2006 szeptemberében került kibocsátásra 694 darab 100000 svájci frank névértékű "Hódmezővásárhely I. Kötvény", ami akkori árfolyamon számolva 12,069 milliárd forintot tett ki (vagyis a kibocsátáskori árfolyam 173,9 forint volt). Az Állami Számvevőszék 2009. decemberi ellenőrzése szerint kötvényt a korábban felvett - a kibocsátott kötvénynél kedvezőtlenebb kondíciókkal rendelkező - rövid- és hosszú lejáratú hitelek visszafizetésére, illetve az egyéb rövid- és hosszú lejáratú hitelek lejáratkori törlesztésére, továbbá az önkormányzat pályázataihoz, beruházásaihoz önerő biztosítására tervezték felhasználni.

Az ÁSZ vizsgálatából az is kiderül, hogy amíg nem volt szükség a kötvénykibocsátásból befolyt összegre, addig az önkormányzat betétben kamatoztatta a bevételt. Ezekhez a betétekhez először 2008 augusztusában nyúlt az önkormányzat, és a szeptemberi, majd az októberi forintra történő átváltással 1976 millió forinthoz jutott. Ezt a közel kétmilliárd forintos összeget az önkormányzat a hiteltörlesztés és kamatfizetés után (234 millió forint) forintbetétben kötötte le, valamint - ahogyan az ÁSZ fogalmaz - "a pénzpiaci feltételek bizonytalansága miatt kockázattal járó azonnali és opciós deviza műveleteket is végzett". Lázár János polgármester ezt a 2007. júliusi közgyűlési felhatalmazással tehette meg, majd novemberben a közgyűlés azt is engedélyezte a város vezetője számára, hogy "a továbbiakban is folyamatosan folytasson származékos deviza műveleteket". Az Állami Számvevőszék 2009-es vizsgálata szerint ezek az ügyletek 2007-ben 41,7 milliós, 2008-ban 127,2 milliós opciós díjbevételt hozott Hódmezővásárhely konyhájára.

A dokumentum szerint Hódmezővásárhelynek 2007-ben összesen 187 millió forintos, 2008-ban pedig 1424 millió forintos bevétele keletkezett "a devizában lévő kötvénnyel és a deviza alapú hitelekkel végrehajtott határidős származékos deviza műveletekből és devizanemek átváltásából származó árfolyamnyereségből, opciós díjbevételből". Ezek a bevételek azonban nem tudták kompenzálni az adósságok év végi értékelésekor elszámolt, illetve pénzügyileg realizált árfolyamveszteséget.

A polgármester egyébként még 2007-ben el is ismerte, hogy a kötvénykibocsátásból származó összeg fennmaradó részét befektették és az árfolyamváltozásból több mint egymilliárd forint bevételhez jutott az önkormányzat. Tegnapi nyilatkozatában pedig azt mondta, hogy 2007-ben és 2008-ban az önkormányzat - a bank tanácsa és javaslata alapján, a pénzintézet állampapírok kereskedésével kapcsolatos szolgáltatásait igénybe véve - határidős opciós ügyleteket kötött. Az ügyleteken keletkező nyereségen a bank és a város megosztozott - árulta el a politikus csütörtökön.

Veszélyes precedens lenne

Az önkormányzati szektor eladósodottságának mértékét tekintve nem meglepő, hogy az Erste Bank nem enged a hódmezővásárhelyi önkormányzat követelésének. Amennyiben ugyanis teljesítené a város kérését, az veszélyes precedenst jelentene, hiszen a többi önkormányzat is élni szeretne a lehetőséggel. Az önkormányzati szektor (az MNB harmadik negyedéves pénzügyi számlák adatai szerint) 1300 milliárd forintot meghaladó adósságállománnyal rendelkezik (ebből mintegy 650 milliárd forint kötvényadósság) és a teljes adósság 64%-a devizában denominált. Ha a bankok egy, a végtörlesztéshez hasonló veszteséget kellene lenyeljenek az önkormányzatok esetében, akkor könnyen elképzelhető, hogy ennek mérete valahol 150-200 milliárd forint körül lesz (ez egy újabb bankadóval ér fel a pénzügyi szektor számára).

Mi áll az Erste levelében? Veszélyes precedenst teremthet Vásárhely


Ezért tehát nem véletlen, hogy kiemelt figyelem övezi Hódmezővásárhely adósságának ügyét. Ha ugyanis a város vezetésének sikerülne bármilyen könnyítést elérni, azon más önkormányzatok is felbátorodnának és úgy döntenének, hogy nem vállalják az elmúlt években hazárdjátékszerű eladósodásukért a felelősséget. Ez pedig lehangoló üzenetet küldene Magyarországról egy adósságválsággal sújtott időszak kellős közepén.
Mi áll az Erste levelében? Veszélyes precedenst teremthet Vásárhely

Forrás: www.portfolio.hu

A DLS Befektetési és Tanácsadó Kft. az ERSTE Befektetési Zrt. függő ügynöke

Cégünk 2001 óta van jelen a befektetési piacon, az Erste Befektetési Zrt-vel együttműködve biztosítjuk az ügyfelek magas szintű kiszolgálását.

Miért a DLS?

Miért lenne nálunk jobb, mint az előző befektetési szolgáltatójánál?

Azért,
mert nálunk az információs bázis jobb. Az ERSTE Befektetési Zrt. – amellyel partnerségben állunk, – Magyarország legnagyobb befektetési szolgáltatója, a BÉT Legek állandó díjazottja.

1

Azért,
mert nálunk a kockázat kontra nyereség alapú gondolkodás áll a központban.

2

Azért,
ert folyamatos konzultációt kap, betekintést, hogyan végezzük a munkánkat.

3

Értékeink

Cégünk megért 2–3 válságciklust. Majd 30 éves pénz- és tőkepiaci tapasztalattal rendelkezünk. Sok minden történt ez alatt az idő alatt. Edukációs fókuszú cég vagyunk. ezáltal az ügyfelek számára érthetőbbé válnak a különféle befektetések. Kevesebb rossz döntés születhet. A pénzügyileg tudatos ügyfelekkel, sokkal inspirálóbb együtt dolgozni. Az Ügyféléletút nálunk azt jelenti, hogy az ügyfeleket nem egységesen kezeljük. Hanem kialakítjuk egyedi életútját az ügyfeleinknek.

Munkánk nem tudomány, nem művészet, nem is egy boszorkánykonyha. Ez egy mérnöki munka. Feladatunk, hogy megtaláljuk az adott befektetési cél elérésének leghatékonyabb módját.

Megmutatjuk adott szituációban hogyan célszerű viselkedni. A befektetési tanácsadók által az ügyfelek számára teremtett érték nagy része a viselkedési tanácsadás.

Az ügyfelek között komoly vízválasztó a türelemfaktor. Sokszor a befektetéseiket tudatosan és türelmesen építő befektetők sokkal messzebbre jutnak, mint azok, akik mindent egyszerre akarnak. Az első 3 hónapban senki ne akarjon a top 10-ben lenni.

Azt tanácsoljuk: Legyen türelembajnok!

Hitvallásunk

 

és

Küldetésünk

Miért lenne nálunk jobb, mint az előző befektetési szolgáltatójánál?

Elkötelezettek vagyunk azért, hogy segítsünk az egyéneknek, a vállalatoknak eligazodni a pénzügyi befektetések világában, emellett fejlesszük és támogatjuk a sikeres szakembereinket.

Az ígéretünk, hogy mi, a DLS Befektetési és Tanácsadó Kft. munkatársai, energiánkat, értelmünket és tudásunkat elkötelezzük ügyfeleink pénzügyi céljainak elérése érdekében azáltal, hogy a lehető legmagasabb szintű szolgáltatást nyújtjuk és kiváló befektetési alternatívákat kínálunk.

Hisszük, hogy ügyfeleink pénzügyi jólétének előtérbe helyezése mindkettőnk érdekeit szolgálja. Folyamatos kihívásunk az ügyfelek igényeire való reagálás egy folyamatosan változó pénzügyi környezetben.

 

Társaságunk a tőkepiaci termékek széles skáláját kínálja ügyfelei részére, ezáltal lehetőséget nyújt a diverzifi- kálásra és a kockázatviseléshez megfelelő instrumentum kiválasztására.

Szolgáltatásaink

Tőkepiaci termékek széles skáláját kínáljuk

Befektetési jegyek

Irodánkban forintban, euróban, dollárban jegyzett pénzpiaci, likviditási, kötvény, részvény, ingatlan és vegyes befektetési alapok érhetőek el. 

Állampapírok, vállalati kötvények

Az állampapír üzletág a konzervatívabb, kockázatkerülő befektetők részére kínál befektetési lehetőségeket. Az állampapírok hitelviszonyt megtestesítő értékpapírok, melyek tőkéjének és kamatainak visszafizetését az állam garantálja. Vásárolható hazai és nemzetközi kötvény, valamint diszkontkincstárjegy.

Részvény

A részvényeket azon befektetőknek ajánljuk, akik hajlandóak magasabb kockázatot vállalni a magasabb hozam reményében, illetve hosszútávon is tudnak gondolkodni.

Befektetési hitel

A befektetési hitel olyan befektetési forma, amely kizárólag értékpapír vásárlásához használható fel. 

Tartós Befektetési Számla

A Tartós Befektetési Számla (TBSZ) lényege, hogy a befektetésekre vonatkozó 20%-os kamat- és árfolyamnyereség-adóra (a 2011-es adóévben 16%) és osztalékadóra vonatkozó adózás kedvezőbbé tehető, ha a befektető a TBSZ-en helyezi el befektetését, megtakarítását és e számlájáról nem vesz ki a megnyitás évét követő 3-5 évig.

Nyugdíj-előtakarékossági számla

A Nyugdíj-előtakarékossági Számla (NYESZ) egy olyan megtakarítási forma, amellyel több éven keresztül gyűjtheti, befektetheti pénzét nyugdíjcélú megtakatításra. A befektetés összetételéről önállóan dönthet, azt a futamidő alatt bármikor változtathatja. 

Határidős kereskedelem

A piac határidős szegmense minden vérbeli befektető fantáziáját megmozgatja, hiszen az azonnali piachoz képest sokkal kisebb forrást mozgósítva lehet azonos méretű pozícióra szert tenni, vagyis fő előnye a tőkeáttétel.

Certifikát kereskedelem

Követheti az arany, ezüst, a határidős olaj, a határidős földgáz, az Euro Bund határidős termékek, devizapárok, valamint az Euro Stoxx Banks és a DAX 30 index árfolyamváltozását a BÉT-en jegyzett Erste Certifikátokkal való kereskedéssel.

Deviza kereskedelem

A devizapiacon minden üzlet két különböző pénznem között jön létre, ami azt jelenti, hogy az egyik devizát vesszük a másikat pedig eladjuk. A vételi ár (bid) és az eladási ár (offer) közötti különbséget nevezzük spreadnek. A bid price az az ár, amin az árjegyző hajlandó megvenni tőlünk az adott devizapárt, az offer vagy ask price pedig az, amin az árjegyző hajlandó eladni nekünk az adott devizapárt.

NETBROKER

A NetBroker az Erste Befektetési Zrt. online tőzsdei kereskedési rendszere, ahol egyszerűen, gyorsan kereskedhet magyar és külföldi értékpapírokkal, befektetési jegyekkel, és állampapírokkal.

ERSTE Trader

Deviza FX, deviza opció, arany, ezüst, CFD, ETF kereskedési lehetőség online.

ERSTE Future Program

...

 

Ennél is többet szeretne tudni?

Érdeklődjön munkatársainknál!

Többet szeretnék tudni!

Munkatársaink

Bokodi Csaba

Bokodi Csaba

Bránya Annamária

Bránya Annamária

Cseke Hajnalka

Cseke Hajnalka

Hegedűs Péter

Hegedűs Péter

Herczeg László

Herczeg László

Herczeg Mónika

Herczeg Mónika

Jagicza Zsolt

Jagicza Zsolt

Jálics Miklós

Jálics Miklós

László Balázs

László Balázs

Serman Tibor

Serman Tibor

Tér Kornélia

Tér Kornélia

Gyakran vannak kérdései?

Igyekszünk a legfontosabbakat előre megválaszolni

Kérdés

Hogyan lehetek ügyfelük?

...

Kérdés

Milyen gyakran kontaktálhatok az üzletkötömmel?

...

Kérdés

Milyen tőzsdén kereskedhetek a DLS Kft-nél?

...

Legyen Ön is a partnerünk!

Keresse üzletkötőinket még ma!

Cím:
9700 Szombathely, Aréna utca 4.

E-mail:
dls@tozsde1.hu

PSZÁF eng. sz.:
III/42.080/2002.
 

László Balázs
+36 30 155 8161

Serman Tibor
+36 30 155 8152

Bokodi Csaba
+36 30 155 8146

és