Szombathely, Aréna utca 4.

Mi mondható eddig a kormány új programjáról? 2011.03.01.

A kormány ma bemutatott közép távú programja a Portfolio.hu értékelése szerint összességében jó irányba tett, tartós hatású lépésekből áll, azonban a terveket fokozott megvalósíthatósági kockázatok övezik. Az is pozitív, hogy a kormány az illetékes minisztériumok számára feszes, előre deklarált határidőket fektetett le, hogy a különböző terveket mikorra kell kidolgozniuk, illetve az átalakításokat mikorra kell végrehajtaniuk. Számos intézkedés kapcsán azonban egyelőre a konkrét intézkedések ismerete hiányában nehezen értékelhető a kormány által vázolt potenciális megtakarítás megalapozottsága.


A ma bemutatott, Széll Kálmán Program névre hallgató intézkedéscsomag kapcsán az alábbi főbb megállapítások, illetve megjegyzések tehetők a rendelkezésre álló információk alapján:

- Több felvázolt terv kapcsán a konkrét részletek, a tervezett lépések egyelőre hiányoznak (pl. rokkantnyugdíjasok állapotának felülvizsgálata, tömegközlekedés átalakítása), így a remélt költségvetési megtakarítást nehéz kalkulálni.

- Amennyiben a kormány által felvázolt megtakarítási összegek nettó módon értendők (kevésbé valószínű, pl. a rokkantnyugdíjazásból kiszorulók a közmunkaprogramokon keresztül továbbra is kiadást jelenthetnek az államnak), akkor a program segítségével közép távon valóban a GDP arányában 3% körül, kissé az alatt tartható az államháztartás hiánya, de a ma is felvázolt, folyamatosan csökkenő deficitpálya realitása egyelőre kérdéses.

- Az is erősen kérdéses, hogy a program keresletcsökkentő, illetve hitelkínálatot tompító hatású lépései (bankadó továbbélése teljes összegében 2012-ben) mellett a magyar gazdaság növekedési üteme valóban a most is hangoztatott 4-6%-os tartományba gyorsul-e. Inkább az elemzői konszenzusokban előre vetített 3% körüli bővülés lehet továbbra is inkább reális.

- Bizonytalanságot okozhat a válságadókkal sújtott ágazatok szereplői számára (telekommunikáció, kiskereskedelem, energetika), hogy ma ezen adóterhek sorsáról nem hangzott el új információ, a bankadóval kapcsolatos friss fejlemény ugyanakkor növelheti azokat a kételyeket, hogy 2013-tól valóban felére csökkennek-e ezek a terhek.

- A MÁV-nál felhalmozódott 300 milliárd forintos adósság tervben megemlített rendezése kapcsán nem tudni a konkrétumokat, erre forrás költségvetésben a jelenlegi ismeretek szerint nincs, ráadásul ha az állam átvállalná az adósságot, akkor az a deficit és adósságráta mértékét is megugrasztaná (a GDP bő 1%-ával).

- Jelentős pozitívum a vázolt tervben, hogy a remélt államháztartási egyenlegjavulás döntő része a kiadáscsökkentésekre épül, illetve tartós hatású intézkedésekből ered, amelyek megvalósításához világos határidőket rendelt a kabinet.

Forrás: www.portfolio.hu