DLS Tanácsadó

Mit mondanak az elemzők az inflációra és GDP-re? 2011.03.11.

A vártnak illetve az előzetes adatoknak megfelelő a ma megjelent infláció és a GDP-adatok. Az elemzők szerint egész évben nem számíthatunk az infláció számottevő emelkedésére, bár az élelmiszer- és energiaárak felől nem tűnt el a kockázat, de inflációs kockázatot hordozhat a kormány gazdaságpolitikája is. A GDP fő motorjai egész évben az ipar és az export maradhatnak, a beruházásokat a bizonytalan környezet és a válságadók húzzák le, a fogyasztás pedig a magas munkanélküliség, súlyos lakossági eladósodottság miatt nem tud fellendülni.


Egész évben 4% körül maradhat az infláció

Februárban 4,1 százalékos volt az egy évre visszatekintő drágulás Magyarországon, amely éppen megegyezik a Portfolio.hu által készített felmérés eredményével, tehát nincs meglepetés a számban. Elsősorban az élelmiszerek és az energiaárak húzták felfelé az inflációt februárban.

A várakozásoknak megfelelően alakult februárban az infláció, és továbbra is külső ársokkoknak van kitéve, az olajárak elmúlt hetekben megfigyelt meredek emelkedése komolyabb felfelé irányuló kockázatot jelent - jegyzi meg Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője. A következő hónapokban az élelmiszer- és üzemanyagárak további emelkedése 4,2%-ra emelheti az inflációt, azonban az év közepétől bázishatások miatt az infláció mérséklődését várja. Kisebb kockázatot ugyan jelenthet a bérek esetleges várakozásokat meghaladó emelése - teszi hozzá -, azonban tekintve, hogy az elmúlt négy évben gyakorlatilag folyamatosan esett a fogyasztás, nem várható, hogy komolyabb inflációs nyomást okozzon. Ezért az alapkamat változatlan maradhat.

Hasonlóképpen vélekedik a Nordea is, a februári inflációs adatok várhatóan nem idéznek elő változást a monetáris politikában.

Egész évben 4% körül maradhat az infláció Kondrát Zsolt, az MKB vezető elemzője szerint, mielőtt decemberben 3,5%-ra ereszkedne. A csökken inkább bázishatások miatt következhet be. Nem elhanyagolhatóak a kormány gazdaságpolitikájának inflációs kockázatai sem, a közösségi közlekedés és a gyógyszerkasszák tervezett reformja akár 0,5 százalékponttal is emelheti az inflációt, de az élelmiszer- és energiaárak felőli kockázat is megmarad. Azonban a maginfláció és a piaci szolgáltatások továbbra sem mutatnak számottevő inflációs nyomást a gazdaságban, így a jegybank várhatóan az infláció miatt nem fog kamatot emelni a következő hónapokban. A jegybank korábbi inflációs előrejelzésében (a frisset márciusban fogja kiadni az MNB - a szerk.) 2011 első negyedévében 4,5%-os inflációt prognosztizált, azonban kisebb csoda kellene ahhoz, hogy a fogyasztói árak ilyen magas növekedést produkáljanak az elemző szerint.

Ugyancsak 4% körüli inflációt vár a következő hónapokra Németh Dávid, az ING elemzője. Az alacsony inflációs pálya azt jelentheti, hogy a jegybank a következő hónapokban csak akkor reagálhat a kamat változtatásával, ha az inflációs várakozások, a bérek emelkedése, a szolgáltatói szektor és a kereskedelmi áruk árnövekedése gyorsulni kezdene.

Idén még nem gyengék a növekedési motorok

Tavaly a negyedik negyedévben - szezonálisan és munkanap hatással igazítva - 0,2 százalékkal haladta meg a bruttó hazai termék az előző negyedéves szintet, amely megegyezik az előzetesen közzétett adatokkal. Az éves alapon számított GDP-bővülés mértéke - naptári hatás szűrésével - 1,7 százalék. Ez az adat (miként a nyers szám is) 0,1 százalékponttal kisebb az előzetesen közöltnél.

A háztartások fogyasztása 0,3 százalékponttal esett vissza, amely meghaladja a várakozásokat - kommentálja a GDP-adatokat Kondrát Zsolt, az MKB elemzője. A vártnál gyengébben alakult a beruházások hozzájárulása, de a készletek pozitív irányban tértek el a várakozástól, valamint a nettó export is kedvezőbben alakult. Gyengébb volt a mezőgazdasági termelés, a kis- és nagykereskedelem, miközben a kormányzat és a pénzügyi szolgáltatások a vártnál erősebben járultak hozzá a GDP-hez. A szolgáltatások és az ipar, ezen belül az építőipar előrejelzéseikkel összhangban alakultak.

Előretekintve Kondrát Zsolt pesszimistább a konszenzusos és hivatalos GDP-előrejelzéseknél. 2011-ben mindössze 2%-kal nőhet a magyar gazdaság előrejelzése szerint, főleg a gyenge beruházási aktivitás és a gyenge fogyasztás eredményeképpen. A beruházásokat a szabad kapacitások, a bizonytalan kilátások és a válságadók is lehúzzák. A fogyasztást a magas munkanélküliség, a súlyos lakossági eladósodottság és az emelkedő élelmiszer- és energiaárak húzzák le. Épp ezért az adóváltozásokból keletkező extra jövedelmet a háztartások várhatóan megtakarítják. Mindezek következtében a növekedés fő motorja az ipar és a nettó export maradhat.

Forrás: www.portfolio.hu

A DLS Befektetési és Tanácsadó Kft. az ERSTE Befektetési Zrt. függő ügynöke

Cégünk 2001 óta van jelen a befektetési piacon, az Erste Befektetési Zrt-vel együttműködve biztosítjuk az ügyfelek magas szintű kiszolgálását.

Miért a DLS?

Miért lenne nálunk jobb, mint az előző befektetési szolgáltatójánál?

Azért,
mert nálunk az információs bázis jobb. Az ERSTE Befektetési Zrt. – amellyel partnerségben állunk, – Magyarország legnagyobb befektetési szolgáltatója, a BÉT Legek állandó díjazottja.

1

Azért,
mert nálunk a kockázat kontra nyereség alapú gondolkodás áll a központban.

2

Azért,
ert folyamatos konzultációt kap, betekintést, hogyan végezzük a munkánkat.

3

Értékeink

Cégünk megért 2–3 válságciklust. Majd 30 éves pénz- és tőkepiaci tapasztalattal rendelkezünk. Sok minden történt ez alatt az idő alatt. Edukációs fókuszú cég vagyunk. ezáltal az ügyfelek számára érthetőbbé válnak a különféle befektetések. Kevesebb rossz döntés születhet. A pénzügyileg tudatos ügyfelekkel, sokkal inspirálóbb együtt dolgozni. Az Ügyféléletút nálunk azt jelenti, hogy az ügyfeleket nem egységesen kezeljük. Hanem kialakítjuk egyedi életútját az ügyfeleinknek.

Munkánk nem tudomány, nem művészet, nem is egy boszorkánykonyha. Ez egy mérnöki munka. Feladatunk, hogy megtaláljuk az adott befektetési cél elérésének leghatékonyabb módját.

Megmutatjuk adott szituációban hogyan célszerű viselkedni. A befektetési tanácsadók által az ügyfelek számára teremtett érték nagy része a viselkedési tanácsadás.

Az ügyfelek között komoly vízválasztó a türelemfaktor. Sokszor a befektetéseiket tudatosan és türelmesen építő befektetők sokkal messzebbre jutnak, mint azok, akik mindent egyszerre akarnak. Az első 3 hónapban senki ne akarjon a top 10-ben lenni.

Azt tanácsoljuk: Legyen türelembajnok!

Hitvallásunk

 

és

Küldetésünk

Miért lenne nálunk jobb, mint az előző befektetési szolgáltatójánál?

Elkötelezettek vagyunk azért, hogy segítsünk az egyéneknek, a vállalatoknak eligazodni a pénzügyi befektetések világában, emellett fejlesszük és támogatjuk a sikeres szakembereinket.

Az ígéretünk, hogy mi, a DLS Befektetési és Tanácsadó Kft. munkatársai, energiánkat, értelmünket és tudásunkat elkötelezzük ügyfeleink pénzügyi céljainak elérése érdekében azáltal, hogy a lehető legmagasabb szintű szolgáltatást nyújtjuk és kiváló befektetési alternatívákat kínálunk.

Hisszük, hogy ügyfeleink pénzügyi jólétének előtérbe helyezése mindkettőnk érdekeit szolgálja. Folyamatos kihívásunk az ügyfelek igényeire való reagálás egy folyamatosan változó pénzügyi környezetben.

 

Társaságunk a tőkepiaci termékek széles skáláját kínálja ügyfelei részére, ezáltal lehetőséget nyújt a diverzifi- kálásra és a kockázatviseléshez megfelelő instrumentum kiválasztására.

Szolgáltatásaink

Tőkepiaci termékek széles skáláját kínáljuk

Befektetési jegyek

Irodánkban forintban, euróban, dollárban jegyzett pénzpiaci, likviditási, kötvény, részvény, ingatlan és vegyes befektetési alapok érhetőek el. 

Állampapírok, vállalati kötvények

Az állampapír üzletág a konzervatívabb, kockázatkerülő befektetők részére kínál befektetési lehetőségeket. Az állampapírok hitelviszonyt megtestesítő értékpapírok, melyek tőkéjének és kamatainak visszafizetését az állam garantálja. Vásárolható hazai és nemzetközi kötvény, valamint diszkontkincstárjegy.

Részvény

A részvényeket azon befektetőknek ajánljuk, akik hajlandóak magasabb kockázatot vállalni a magasabb hozam reményében, illetve hosszútávon is tudnak gondolkodni.

Befektetési hitel

A befektetési hitel olyan befektetési forma, amely kizárólag értékpapír vásárlásához használható fel. 

Tartós Befektetési Számla

A Tartós Befektetési Számla (TBSZ) lényege, hogy a befektetésekre vonatkozó 20%-os kamat- és árfolyamnyereség-adóra (a 2011-es adóévben 16%) és osztalékadóra vonatkozó adózás kedvezőbbé tehető, ha a befektető a TBSZ-en helyezi el befektetését, megtakarítását és e számlájáról nem vesz ki a megnyitás évét követő 3-5 évig.

Nyugdíj-előtakarékossági számla

A Nyugdíj-előtakarékossági Számla (NYESZ) egy olyan megtakarítási forma, amellyel több éven keresztül gyűjtheti, befektetheti pénzét nyugdíjcélú megtakatításra. A befektetés összetételéről önállóan dönthet, azt a futamidő alatt bármikor változtathatja. 

Határidős kereskedelem

A piac határidős szegmense minden vérbeli befektető fantáziáját megmozgatja, hiszen az azonnali piachoz képest sokkal kisebb forrást mozgósítva lehet azonos méretű pozícióra szert tenni, vagyis fő előnye a tőkeáttétel.

Certifikát kereskedelem

Követheti az arany, ezüst, a határidős olaj, a határidős földgáz, az Euro Bund határidős termékek, devizapárok, valamint az Euro Stoxx Banks és a DAX 30 index árfolyamváltozását a BÉT-en jegyzett Erste Certifikátokkal való kereskedéssel.

Deviza kereskedelem

A devizapiacon minden üzlet két különböző pénznem között jön létre, ami azt jelenti, hogy az egyik devizát vesszük a másikat pedig eladjuk. A vételi ár (bid) és az eladási ár (offer) közötti különbséget nevezzük spreadnek. A bid price az az ár, amin az árjegyző hajlandó megvenni tőlünk az adott devizapárt, az offer vagy ask price pedig az, amin az árjegyző hajlandó eladni nekünk az adott devizapárt.

NETBROKER

A NetBroker az Erste Befektetési Zrt. online tőzsdei kereskedési rendszere, ahol egyszerűen, gyorsan kereskedhet magyar és külföldi értékpapírokkal, befektetési jegyekkel, és állampapírokkal.

ERSTE Trader

Deviza FX, deviza opció, arany, ezüst, CFD, ETF kereskedési lehetőség online.

ERSTE Future Program

...

 

Ennél is többet szeretne tudni?

Érdeklődjön munkatársainknál!

Többet szeretnék tudni!

Munkatársaink

Bokodi Csaba

Bokodi Csaba

Bránya Annamária

Bránya Annamária

Cseke Hajnalka

Cseke Hajnalka

Hegedűs Péter

Hegedűs Péter

Herczeg László

Herczeg László

Herczeg Mónika

Herczeg Mónika

Jagicza Zsolt

Jagicza Zsolt

Jálics Miklós

Jálics Miklós

László Balázs

László Balázs

Serman Tibor

Serman Tibor

Tér Kornélia

Tér Kornélia

Darvalics Zsolt

Darvalics Zsolt

Zámbori Miklós

Zámbori Miklós

Gyakran vannak kérdései?

Igyekszünk a legfontosabbakat előre megválaszolni

Kérdés

Hogyan lehetek ügyfelük?

...

Kérdés

Milyen gyakran kontaktálhatok az üzletkötömmel?

...

Kérdés

Milyen tőzsdén kereskedhetek a DLS Kft-nél?

...

Legyen Ön is a partnerünk!

Keresse üzletkötőinket még ma!

Cím:
9700 Szombathely, Aréna utca 4.

E-mail:
dls@tozsde1.hu

PSZÁF eng. sz.:
III/42.080/2002.
 

László Balázs
+36 30 155 8161

Serman Tibor
+36 30 155 8152

Bokodi Csaba
+36 30 155 8146

és