Szombathely, Aréna utca 4.

OECD: 3% feletti magyar deficit és növekedés várható 2012-ben 2011.05.25.

Az idei 2,7%-ról jövőre 3,1%-ra gyorsulhat a magyar gazdaság növekedési üteme a költségvetési szigorító lépések mellett is - ezt tartalmazza a legfejlettebb ipari államokat tömörítő szervezet, az OECD ma kiadott átfogó jelentése. Az 50 éves fennállását ünneplő szervezet szerint a magyar belső kereslet élénkülése segíteni fogja majd a gazdasági fellendülést, a legnagyobb kockázatnak pedig azt tartja, hogy a kormány az ígéretekkel ellentétben mégsem hajtja végre következetesen a költségvetési kiigazító és szerkezeti reformlépéseket. Egy mai nyilatkozatában a költségvetésért felelős helyettes államtitkár a jelzett átalakítások következets végrehajtását ígérte.


Részben következetes végrehajtással kapcsolatos kételyekkel magyarázható az, hogy az OECD előrejelzése szerint jövőre 3,3%-os lesz a GDP-arányos államháztartási hiány, ami megegyezik az Európai Bizottság közelmúltban kiadott tavaszi előrejelzésével, de egyúttal magasabb, mint az uniós 3%-os plafon, illetve 2,5%-os magyar kormányzati deficitcél. Az OECD szerint idén 2,6%-os többlet alakulhat ki a nyugdíjpénzek államosítása nyomán a kormány 2%-os többlet előrejelzésével szemben.


Az OECD Magyarországgal foglalkozó rövid anyaga hangsúlyozza, hogy a kormány a helyes irányba indult el a költségvetési kiigazító és szerkezeti lépéseket tartalmazó programmal, ezt követően pedig a következő lépés a tervek megvalósítása kell, hogy legyen. Ez segít ugyanis fokozni az országgal kapcsolatos befektetői bizalmat és egyúttal megteremti az "egészséges" gazdasági növekedés lehetőségét.

A nemzetközi pénzügyi szervezet továbbra is úgy látja, hogy a magánnyugdíjpénztári rendszer átalakítása bár rövid távon javítja az államháztartási egyensúlyt, hosszabb távon rontja azt. Ez a már áprilisban is hangsúlyozott üzenet megismétlését jelenti.

Forrás: www.portfolio.hu