Sosem voltak ilyen borúlátók a profik 2012.01.03.

|
Jelentősen erősödött a hazai alapkezelők részvénypiaci kilátásokkal kapcsolatos pesszimizmusa rövid és hosszabb távon egyaránt, ami megmutatkozik a részvények saját benchmarkhoz képesti súlyozásában is. A megkérdezettek 62%-a alulsúlyozza az eszközosztályt, míg 38% semlegesálláspontot képvisel, olyan alapkezelő pedig nem akad, aki a részvényeket felülsúlyozáson tartja. Mindezek következtében az eszközosztály esetében 62%-os nettó alulsúlyozás figyelhető meg, amire a felmérés készítése óta nem volt példa. A vezető részvények mindegyikénél csökkent a kedvencként való említések száma, a befutó a MOL és a Richter lett.

A felmérésben résztvevőalapkezelők: Aberdeen, Aegon, Allianz, Buda-Cash, Budapest Alapkezelő,CIB, Citadella Consulting, Concorde, Equilor, Erste, ING, K&H, MKB,Quaestor.

A decemberi hónap kisebb fellélegzést hozott a fejlett piacokon, ami azt jelenti, hogy az S&P 500 index az év utolsó hónapját 1% körüli emelkedéssel zárta. A hazai tőzsde ezzel szemben 1%-os veszteséget könyvelhetett el, ami elsősorban ország specifikus tényezőkkel magyarázható, ezek között az IMF-tárgyalások megszakadását, valamint azúj jegybanktörvény elfogadását érdemes kiemelni.

Sosem voltak ilyen borúlátók a profik - Mi vár a részvényekre?


Ha az év egészét nézzük, a tőzsdék meglehetősen gyengén teljesítettek, az amerikai indexek kivételével valamennyi fontosabb benchmark jelentősebb veszteséget halmozott fel. A BUX index 23%-ot esett, ezzel a lemaradók között szerepel.

Sosem voltak ilyen borúlátók a profik - Mi vár a részvényekre?


Az elkövetkező hónapokban sem várhatunk sok jót, legalábbis a hazai alapkezelők szerint, akik a rövid távú részvénypiaci kilátásokat illetően igencsak pesszimista álláspontra helyezkedtek. A válaszadók többsége (57%) úgy véli a BUX index az előttünk álló 3 hónap során 5%-nál nagyobb esést szenvedhet el az év végi 16 974 pontos referenciaértékhez képest, egy hónappal korábban ez az arány csupán 8%volt. +/-5%-os elmozdulásra a megkérdezettek 36%a számít, míg 5% feletti emelkedést csupán 7%-uk prognosztizál. A megelőző felméréskor még 15%volt ezen az állásponton.

Hosszabb távon is borúlátóbbak lettek a profik, míg egy hónappal korábban a válaszadók 54%-a 5% feletti erősödést várt a BUX indexben 12 hónapos időtávon, addig most már csak 14% osztja ezt a véleményt. A többség, 64% úgy gondolja, hogy a hazai benchmark az előttünk álló évben a fent említett referenciaérték+/-5%-os környezetében fog tartózkodni, míg 21% jelentősebb (5% feletti)esést vár. Ez utóbbi ugyancsak növekedést jelent az egy hónappal ezelőtti értékhez képest, akkor csupán 8% prognosztizált 5% feletti leértékelődést.

Sosem voltak ilyen borúlátók a profik - Mi vár a részvényekre?


Ha a prognózisokat egyetlen számba sűrítjük, és az értékeket időbenábrázoljuk, jól látszik, hogy a hazai alapkezelők körében a rövid távúkilátásokat illetően rég nem látott szintű pesszimizmus uralkodik.

Sosem voltak ilyen borúlátók a profik - Mi vár a részvényekre?


Hasonlómondható el a 12 hónapos várakozások esetében is, bár a kép itt még sötétebb, a profik 2006 óta nem voltak annyira pesszimisták, mint most.Az extrém mértékű borúlátás azonban könnyen megágyazhat egy rövid távúfelpattanásnak, a múltban a kimagasló pesszimizmust jellemzően a BUX index emelkedése követte.

Sosem voltak ilyen borúlátók a profik - Mi vár a részvényekre?


Sosem voltak ilyen borúlátók a profik - Mi vár a részvényekre?A vezető részvények közül a Richter és a MOL lett a favorit, egyaránt 3 szavazattal, azonban érdemes kiemelni, hogy valamennyi blue chip esetében csökkent a kedvencként való említések száma a megelőző hónaphoz képest. A MOL a megelőző felmérésben még 8 voksot kapott, a papírok iránti vonzalom csökkenésében szerepet játszhat, hogy a társaságrészben csalódást okozó fúrási eredményekről számolt be a kurdisztáni térségben,bár amire a piac most kiemelten figyel, az a Szíriában zajló folyamatok alakulása. A MOL egyébként nemrégiben közölte, hogy a szíriai fejlemények hatására az INA a szeptemberben már bejelentett napi 1 500 hordó átlagos kőolajkitermelés-csökkentésen felül további napi 1 300 hordóval mérsékelte átlagos kőolaj- és földgáz kitermelésének szintjét.

Az OTP-ről is érdemes röviden szólni, mely a magyar makrokockázatok növekedése (IMF-tárgyalások megszakadása, új jegybanktörvény) nyomán jelentősebb esést szenvedett el az elmúlt hetek során. A profik között pedig továbbra is a legkevésbé kedvelt vezetőrészvény (3 szavazattal), azt azonban célszerű megemlíteni, hogy egy esetleges rövid távú részvénypiaci felpattanásnak a bankpapírok lehetnek az egyik legnagyobb kedvezményezettjei.

A vezető papírokhoz hasonlóan a kisebb részvényeknél is csökkent a kedvencként valóemlítések száma, egyedül a PannErgy tudta növelni vonzalmát a megelőzőhónaphoz képest. A legkevésbé kedvelt papírok továbbra is az FHB és a CIG Pannónia, mindkettő egyaránt 2 szavazatot kapott.

Sosem voltak ilyen borúlátók a profik - Mi vár a részvényekre?


Az alapkezelők pesszimizmusának erősödése a részvények saját benchmarkhoz képesti súlyozásában is megmutatkozik, a válaszadók 62%-a alulsúlyozza az eszközosztályt. Ez igen komoly növekedést jelent a korábbi felmérésben szereplő 25%-hoz képest, ilyen mértékű borúlátásra 2009 februárja óta nem volt példa a profiknál. Semleges álláspontot 38%-uk képvisel, felülsúlyozáson pedig egyetlen alapkezelő sem tartja a részvényeket.

Sosem voltak ilyen borúlátók a profik - Mi vár a részvényekre?


Mindezek következtében a részvényeket nettó alulsúlyozók aránya 62%-on áll, erre a felmérés készítése óta nem volt még példa. Az alábbi grafikonon is jól látható, hogy az extrém mértékű pesszimizmust az esetek többségében a BUX index emelkedése követte, azaz rövid távon megvan az esélye egy felpattanásnak.
Sosem voltak ilyen borúlátók a profik - Mi vár a részvényekre?

Forrás: www.portfolio.hu


cimkék: Alapkezelő, BÉT, BUX
Sosem voltak ilyen borúlátók a profik 2012.01.03.