Szombathely, Aréna utca 4.

Új magyar krízis előszelére figyelmeztetnek Londonból 2011.07.26.

Magyarország zivataros időszak elé néz. Számos olyan tényező kezd újra felbukkanni, ami a 2008-as válsághoz vezetett. Ennek ellenére úgy gondoljuk, hogy történt elég strukturális változás ahhoz, hogy a válság ne legyen olyan komoly, mint három évvel ezelőtt - kezdi Magyarországgal foglalkozó, átfogó elemzését Raffaella Tenconi, a Merrill Lynch feltörekvő piaci közgazdásza és Arko Sen, az elemzőház stratégája. A szakértők már most azzal számolnak, hogy GDP-arányosan körülbelül 1 százalékos elcsúszás van a költségvetésben a konvergencia programban vállalt célokhoz képest. Amiatt is aggódnak, hogy a kormány - népszerűségének csökkenését látva - nem kezeli időben a fiskális problémákat.

Zivataros időszak előtt?

Számos azonosságot lehet felfedezni a jelenlegi és a 2008-as magyarországi helyzet között. A külföldi befektetők magyar állampapírállománya magas szinten tartózkodik, a költségvetési politika hitelessége csökken és jelentős fertőzési kockázatok vannak jelen az euróövezet irányából - állapítják meg friss elemzésükben a Merrill Lynch közgazdászai. Eközben Orbán Viktor miniszterelnököt minden bizonnyal nyugtalanítja népszerűségének visszaesése és ezért rövid távon a fiskális elkötelezettsége nem fog erősödni - vetítik előre a szakértők, akik szerint ez felveti annak a veszélyét, hogy a Magyar Nemzeti Bank a negyedik negyedévben rendkívüli kamatemelést kell végrehajtson.

Figyelmeztető jelek

A kényelmes finanszírozási pozíció az év végéhez közeledve kezd eltűnni, ami nem túl kedvező egy bizonytalan nemzetközi környezetben és a költségvetési pozícióval kapcsolatos aggodalmak tükrében. A Fidesz csökkenő népszerűsége azzal járhat, hogy a kormánypárt lassabban reagál az eseményekre, ami rendkívüli kamatemelésre kényszerítheti az MNB-t. Ez főként akkor következhet be, ha a magyar költségvetési politikával kapcsolatos bizalom összeomlik - figyelmeztet a két szakértő, akik ezt követően több fontos tényezőt, többek között veszélyforrásokat emelnek ki.

1. Külföldi befektetők magas állampapírállománya. A külföldiek részesedése a 2008 elején tapasztalt szintek felett tartózkodik. Három évvel ezelőtt az első félévben látványosan csökkenni kezdett a külföldiek kezében lévő állomány, majd hirtelen zuhanást mutatott ősszel, melynek következtében az ország az EU-IMF hitelére szorult - emlékeztetnek.

A_k__lf__ldi_befektet__k_r__szar__nya_a_forintalap___magyar___llampap__rpiacon_20110726.png

2. A fiskális politika hitelessége csökken. Bár a kormány fontos reformlépéseket fogadott el, a gyenge bevételi számok miatt fennáll a veszélye annak, hogy elvéti a költségvetési hiánycélt. A bevételek lassú növekedése elsősorban a gyenge belső kereslet eredménye, és ez a kihívás a következő évre is fennmarad, ami a kormány részéről szigorú gazdálkodást követelne meg. A kormány azonban ezen a téren vegyes eredményeket tud felmutatni, főként egyszeri tételekkel oldotta meg a költségvetésben rejlő feszültségeket - vélekednek az elemzők.

Merrill_ad__bev__tel_megoszl__s20110726.png

3. Növekedési aggodalmak. A Merrill szakértői friss anyagukban felülvizsgálták a jövő évi növekedési kilátásokat és arra a következtetésre jutottak, hogy a korábbi 3% helyett 2,5% lehet a 2012-es GDP-növekedés (vagyis a kormány konzervatív tervezése sem teljesül az elemzők megítélése szerint). Ennek fő oka, hogy az euróövezet adósságválsága, ami visszavetheti a beruházásokat jövőre Magyarországon. Az idei évre az elemzők továbbra is 2,5%-os növekedéssel számolnak. Megjegyzik továbbá, hogy a kormány devizahiteleseket megsegítő csomagja csak átmenetileg védi meg az adósokat a száguldó frank ellen.

Merrill_gazdas__gi_n__veked__s110726.png

4. Külső kockázatok. A jelenleg dúló euróövezeti adósságválság jelentős fertőzési kockázatot hordoz magában Magyarországra nézve. A következő hónapokban óvatosabb üzemmódba kapcsolhatnak az euróövezeti bankok, ami Magyarországot is érintheti. A bankadó esetleges kiterjesztése és a gyenge belső kereslet miatt a bankok hazatelepíthetik tőkéjük egy részét, ami a hitelezési kondíciók szigorítását vonja mega után és az is elképzelhető, hogy a jövőben a bankok kevesebb magyar állampapírt tudnak vásárolni - figyelmeztetnek a Merrill közgazdászai. Vagyis a bankszektor nem állhat be a magyar állampapírpiacra, ha a külföldiek menekülőre fogják.

A_k__lf__ldi_befektet__k_magyar___llampap__r___llom__nya__s_a_portf__l_____tlagos_h__tral__v___futamideje20110726.png

5. Költségvetési pozíció. Az elemzőház szakértői úgy vélik, hogy Magyarország költségvetési pozíciója jobb, mint 2008-ban annak ellenére, hogy a bevételek csökkennek. Amennyiben a kormány képes megerősíteni hitelességét, akkor a finanszírozási igény kielégítése nem okozhat gondot még a nehezebb nemzetközi környezetben sem.

A_k__lts__gvet__si_deficit_alakul__sa__a_GDP_____ban__20110707.png

6. A legnagyobb különbség a jelenlegi és a 2008-as helyzet között az ország fizetési mérleg pozíciójában lelhető fel. A folyó fizetési mérleg idei 2,4%-os GDP-arányos többlete jövőre 2,6%-ra hízhat, szemben a 2008-ban tapasztalt 7,3%-os hiánnyal. A fizetési mérleg pozíció ugyanakkor nem jelent védelmet a nagy árfolyammozgások ellen - teszik hozzá.

A_nett___finansz__roz__si_k__pess__g_milli___eur__ban___s_a_GDP_ar__ny__ban_20110726.png

Egy jó és egy rossz pont

A Bank of America Merrill Lynch elemzői a kormánypárt támogatottságára is külön kitérnek. A szakértők emlékeztetnek arra, hogy a Fidesz népszerűsége látványosan csökkent a tavalyi év végéhez képest. A közgazdászok ebből arra következtetnek, hogy a kormányfő valószínűleg nem fogja meglepni a piaci szereplőket új korrekciós költségvetési intézkedésekkel.

Forrás: www.portfolio.hu