DLS Tanácsadó

Új magyar krízis előszelére figyelmeztetnek Londonból 2011.07.26.

Magyarország zivataros időszak elé néz. Számos olyan tényező kezd újra felbukkanni, ami a 2008-as válsághoz vezetett. Ennek ellenére úgy gondoljuk, hogy történt elég strukturális változás ahhoz, hogy a válság ne legyen olyan komoly, mint három évvel ezelőtt - kezdi Magyarországgal foglalkozó, átfogó elemzését Raffaella Tenconi, a Merrill Lynch feltörekvő piaci közgazdásza és Arko Sen, az elemzőház stratégája. A szakértők már most azzal számolnak, hogy GDP-arányosan körülbelül 1 százalékos elcsúszás van a költségvetésben a konvergencia programban vállalt célokhoz képest. Amiatt is aggódnak, hogy a kormány - népszerűségének csökkenését látva - nem kezeli időben a fiskális problémákat.

Zivataros időszak előtt?

Számos azonosságot lehet felfedezni a jelenlegi és a 2008-as magyarországi helyzet között. A külföldi befektetők magyar állampapírállománya magas szinten tartózkodik, a költségvetési politika hitelessége csökken és jelentős fertőzési kockázatok vannak jelen az euróövezet irányából - állapítják meg friss elemzésükben a Merrill Lynch közgazdászai. Eközben Orbán Viktor miniszterelnököt minden bizonnyal nyugtalanítja népszerűségének visszaesése és ezért rövid távon a fiskális elkötelezettsége nem fog erősödni - vetítik előre a szakértők, akik szerint ez felveti annak a veszélyét, hogy a Magyar Nemzeti Bank a negyedik negyedévben rendkívüli kamatemelést kell végrehajtson.

Figyelmeztető jelek

A kényelmes finanszírozási pozíció az év végéhez közeledve kezd eltűnni, ami nem túl kedvező egy bizonytalan nemzetközi környezetben és a költségvetési pozícióval kapcsolatos aggodalmak tükrében. A Fidesz csökkenő népszerűsége azzal járhat, hogy a kormánypárt lassabban reagál az eseményekre, ami rendkívüli kamatemelésre kényszerítheti az MNB-t. Ez főként akkor következhet be, ha a magyar költségvetési politikával kapcsolatos bizalom összeomlik - figyelmeztet a két szakértő, akik ezt követően több fontos tényezőt, többek között veszélyforrásokat emelnek ki.

1. Külföldi befektetők magas állampapírállománya. A külföldiek részesedése a 2008 elején tapasztalt szintek felett tartózkodik. Három évvel ezelőtt az első félévben látványosan csökkenni kezdett a külföldiek kezében lévő állomány, majd hirtelen zuhanást mutatott ősszel, melynek következtében az ország az EU-IMF hitelére szorult - emlékeztetnek.

A_k__lf__ldi_befektet__k_r__szar__nya_a_forintalap___magyar___llampap__rpiacon_20110726.png

2. A fiskális politika hitelessége csökken. Bár a kormány fontos reformlépéseket fogadott el, a gyenge bevételi számok miatt fennáll a veszélye annak, hogy elvéti a költségvetési hiánycélt. A bevételek lassú növekedése elsősorban a gyenge belső kereslet eredménye, és ez a kihívás a következő évre is fennmarad, ami a kormány részéről szigorú gazdálkodást követelne meg. A kormány azonban ezen a téren vegyes eredményeket tud felmutatni, főként egyszeri tételekkel oldotta meg a költségvetésben rejlő feszültségeket - vélekednek az elemzők.

Merrill_ad__bev__tel_megoszl__s20110726.png

3. Növekedési aggodalmak. A Merrill szakértői friss anyagukban felülvizsgálták a jövő évi növekedési kilátásokat és arra a következtetésre jutottak, hogy a korábbi 3% helyett 2,5% lehet a 2012-es GDP-növekedés (vagyis a kormány konzervatív tervezése sem teljesül az elemzők megítélése szerint). Ennek fő oka, hogy az euróövezet adósságválsága, ami visszavetheti a beruházásokat jövőre Magyarországon. Az idei évre az elemzők továbbra is 2,5%-os növekedéssel számolnak. Megjegyzik továbbá, hogy a kormány devizahiteleseket megsegítő csomagja csak átmenetileg védi meg az adósokat a száguldó frank ellen.

Merrill_gazdas__gi_n__veked__s110726.png

4. Külső kockázatok. A jelenleg dúló euróövezeti adósságválság jelentős fertőzési kockázatot hordoz magában Magyarországra nézve. A következő hónapokban óvatosabb üzemmódba kapcsolhatnak az euróövezeti bankok, ami Magyarországot is érintheti. A bankadó esetleges kiterjesztése és a gyenge belső kereslet miatt a bankok hazatelepíthetik tőkéjük egy részét, ami a hitelezési kondíciók szigorítását vonja mega után és az is elképzelhető, hogy a jövőben a bankok kevesebb magyar állampapírt tudnak vásárolni - figyelmeztetnek a Merrill közgazdászai. Vagyis a bankszektor nem állhat be a magyar állampapírpiacra, ha a külföldiek menekülőre fogják.

A_k__lf__ldi_befektet__k_magyar___llampap__r___llom__nya__s_a_portf__l_____tlagos_h__tral__v___futamideje20110726.png

5. Költségvetési pozíció. Az elemzőház szakértői úgy vélik, hogy Magyarország költségvetési pozíciója jobb, mint 2008-ban annak ellenére, hogy a bevételek csökkennek. Amennyiben a kormány képes megerősíteni hitelességét, akkor a finanszírozási igény kielégítése nem okozhat gondot még a nehezebb nemzetközi környezetben sem.

A_k__lts__gvet__si_deficit_alakul__sa__a_GDP_____ban__20110707.png

6. A legnagyobb különbség a jelenlegi és a 2008-as helyzet között az ország fizetési mérleg pozíciójában lelhető fel. A folyó fizetési mérleg idei 2,4%-os GDP-arányos többlete jövőre 2,6%-ra hízhat, szemben a 2008-ban tapasztalt 7,3%-os hiánnyal. A fizetési mérleg pozíció ugyanakkor nem jelent védelmet a nagy árfolyammozgások ellen - teszik hozzá.

A_nett___finansz__roz__si_k__pess__g_milli___eur__ban___s_a_GDP_ar__ny__ban_20110726.png

Egy jó és egy rossz pont

A Bank of America Merrill Lynch elemzői a kormánypárt támogatottságára is külön kitérnek. A szakértők emlékeztetnek arra, hogy a Fidesz népszerűsége látványosan csökkent a tavalyi év végéhez képest. A közgazdászok ebből arra következtetnek, hogy a kormányfő valószínűleg nem fogja meglepni a piaci szereplőket új korrekciós költségvetési intézkedésekkel.

Forrás: www.portfolio.hu

A DLS Befektetési és Tanácsadó Kft. az ERSTE Befektetési Zrt. függő ügynöke

Cégünk 2001 óta van jelen a befektetési piacon, az Erste Befektetési Zrt-vel együttműködve biztosítjuk az ügyfelek magas szintű kiszolgálását.

Miért a DLS?

Miért lenne nálunk jobb, mint az előző befektetési szolgáltatójánál?

Azért,
mert nálunk az információs bázis jobb. Az ERSTE Befektetési Zrt. – amellyel partnerségben állunk, – Magyarország legnagyobb befektetési szolgáltatója, a BÉT Legek állandó díjazottja.

1

Azért,
mert nálunk a kockázat kontra nyereség alapú gondolkodás áll a központban.

2

Azért,
ert folyamatos konzultációt kap, betekintést, hogyan végezzük a munkánkat.

3

Értékeink

Cégünk megért 2–3 válságciklust. Majd 30 éves pénz- és tőkepiaci tapasztalattal rendelkezünk. Sok minden történt ez alatt az idő alatt. Edukációs fókuszú cég vagyunk. ezáltal az ügyfelek számára érthetőbbé válnak a különféle befektetések. Kevesebb rossz döntés születhet. A pénzügyileg tudatos ügyfelekkel, sokkal inspirálóbb együtt dolgozni. Az Ügyféléletút nálunk azt jelenti, hogy az ügyfeleket nem egységesen kezeljük. Hanem kialakítjuk egyedi életútját az ügyfeleinknek.

Munkánk nem tudomány, nem művészet, nem is egy boszorkánykonyha. Ez egy mérnöki munka. Feladatunk, hogy megtaláljuk az adott befektetési cél elérésének leghatékonyabb módját.

Megmutatjuk adott szituációban hogyan célszerű viselkedni. A befektetési tanácsadók által az ügyfelek számára teremtett érték nagy része a viselkedési tanácsadás.

Az ügyfelek között komoly vízválasztó a türelemfaktor. Sokszor a befektetéseiket tudatosan és türelmesen építő befektetők sokkal messzebbre jutnak, mint azok, akik mindent egyszerre akarnak. Az első 3 hónapban senki ne akarjon a top 10-ben lenni.

Azt tanácsoljuk: Legyen türelembajnok!

Hitvallásunk

 

és

Küldetésünk

Miért lenne nálunk jobb, mint az előző befektetési szolgáltatójánál?

Elkötelezettek vagyunk azért, hogy segítsünk az egyéneknek, a vállalatoknak eligazodni a pénzügyi befektetések világában, emellett fejlesszük és támogatjuk a sikeres szakembereinket.

Az ígéretünk, hogy mi, a DLS Befektetési és Tanácsadó Kft. munkatársai, energiánkat, értelmünket és tudásunkat elkötelezzük ügyfeleink pénzügyi céljainak elérése érdekében azáltal, hogy a lehető legmagasabb szintű szolgáltatást nyújtjuk és kiváló befektetési alternatívákat kínálunk.

Hisszük, hogy ügyfeleink pénzügyi jólétének előtérbe helyezése mindkettőnk érdekeit szolgálja. Folyamatos kihívásunk az ügyfelek igényeire való reagálás egy folyamatosan változó pénzügyi környezetben.

 

Társaságunk a tőkepiaci termékek széles skáláját kínálja ügyfelei részére, ezáltal lehetőséget nyújt a diverzifi- kálásra és a kockázatviseléshez megfelelő instrumentum kiválasztására.

Szolgáltatásaink

Tőkepiaci termékek széles skáláját kínáljuk

Befektetési jegyek

Irodánkban forintban, euróban, dollárban jegyzett pénzpiaci, likviditási, kötvény, részvény, ingatlan és vegyes befektetési alapok érhetőek el. 

Állampapírok, vállalati kötvények

Az állampapír üzletág a konzervatívabb, kockázatkerülő befektetők részére kínál befektetési lehetőségeket. Az állampapírok hitelviszonyt megtestesítő értékpapírok, melyek tőkéjének és kamatainak visszafizetését az állam garantálja. Vásárolható hazai és nemzetközi kötvény, valamint diszkontkincstárjegy.

Részvény

A részvényeket azon befektetőknek ajánljuk, akik hajlandóak magasabb kockázatot vállalni a magasabb hozam reményében, illetve hosszútávon is tudnak gondolkodni.

Befektetési hitel

A befektetési hitel olyan befektetési forma, amely kizárólag értékpapír vásárlásához használható fel. 

Tartós Befektetési Számla

A Tartós Befektetési Számla (TBSZ) lényege, hogy a befektetésekre vonatkozó 20%-os kamat- és árfolyamnyereség-adóra (a 2011-es adóévben 16%) és osztalékadóra vonatkozó adózás kedvezőbbé tehető, ha a befektető a TBSZ-en helyezi el befektetését, megtakarítását és e számlájáról nem vesz ki a megnyitás évét követő 3-5 évig.

Nyugdíj-előtakarékossági számla

A Nyugdíj-előtakarékossági Számla (NYESZ) egy olyan megtakarítási forma, amellyel több éven keresztül gyűjtheti, befektetheti pénzét nyugdíjcélú megtakatításra. A befektetés összetételéről önállóan dönthet, azt a futamidő alatt bármikor változtathatja. 

Határidős kereskedelem

A piac határidős szegmense minden vérbeli befektető fantáziáját megmozgatja, hiszen az azonnali piachoz képest sokkal kisebb forrást mozgósítva lehet azonos méretű pozícióra szert tenni, vagyis fő előnye a tőkeáttétel.

Certifikát kereskedelem

Követheti az arany, ezüst, a határidős olaj, a határidős földgáz, az Euro Bund határidős termékek, devizapárok, valamint az Euro Stoxx Banks és a DAX 30 index árfolyamváltozását a BÉT-en jegyzett Erste Certifikátokkal való kereskedéssel.

Deviza kereskedelem

A devizapiacon minden üzlet két különböző pénznem között jön létre, ami azt jelenti, hogy az egyik devizát vesszük a másikat pedig eladjuk. A vételi ár (bid) és az eladási ár (offer) közötti különbséget nevezzük spreadnek. A bid price az az ár, amin az árjegyző hajlandó megvenni tőlünk az adott devizapárt, az offer vagy ask price pedig az, amin az árjegyző hajlandó eladni nekünk az adott devizapárt.

NETBROKER

A NetBroker az Erste Befektetési Zrt. online tőzsdei kereskedési rendszere, ahol egyszerűen, gyorsan kereskedhet magyar és külföldi értékpapírokkal, befektetési jegyekkel, és állampapírokkal.

ERSTE Trader

Deviza FX, deviza opció, arany, ezüst, CFD, ETF kereskedési lehetőség online.

ERSTE Future Program

...

 

Ennél is többet szeretne tudni?

Érdeklődjön munkatársainknál!

Többet szeretnék tudni!

Munkatársaink

Bokodi Csaba

Bokodi Csaba

Bránya Annamária

Bránya Annamária

Cseke Hajnalka

Cseke Hajnalka

Hegedűs Péter

Hegedűs Péter

Herczeg László

Herczeg László

Herczeg Mónika

Herczeg Mónika

Jagicza Zsolt

Jagicza Zsolt

Jálics Miklós

Jálics Miklós

László Balázs

László Balázs

Serman Tibor

Serman Tibor

Tér Kornélia

Tér Kornélia

Gyakran vannak kérdései?

Igyekszünk a legfontosabbakat előre megválaszolni

Kérdés

Hogyan lehetek ügyfelük?

...

Kérdés

Milyen gyakran kontaktálhatok az üzletkötömmel?

...

Kérdés

Milyen tőzsdén kereskedhetek a DLS Kft-nél?

...

Legyen Ön is a partnerünk!

Keresse üzletkötőinket még ma!

Cím:
9700 Szombathely, Aréna utca 4.

E-mail:
dls@tozsde1.hu

PSZÁF eng. sz.:
III/42.080/2002.
 

László Balázs
+36 30 155 8161

Serman Tibor
+36 30 155 8152

Bokodi Csaba
+36 30 155 8146

és