Tőzsdei világcsokor – 2015. augusztus 13.

|
A görög parlament ma este, míg az eurózónás pénzügyminiszterek pénteken bólinthatnak rá a megállapodásra. A Bild értesülései szerint, azonban Angela Merkelnek lennének kérdései, főleg a privatizációval, és az adósság fenntarthatósággal kapcsolatos témákban. Németország áthidaló hitellel oldaná meg a kérdést, ezzel időt nyerve a részletek aprólékosabb kidolgozására, míg Görögország gyorsan szeretne pontot tenni a „dráma” végére.

A startnál beszorultak tegnap, a tengerentúli börzék, de a napközbeni fordulatnak hála sikerült ledolgozniuk hátrányukat. 5%-ot esett a Macy’s a második negyedéves gyorsjelentés számaira. A cég értékesítései 2,6%-kal 6,1 milliárd dollárra csökkentek, miközben a piac 6,22 milliárdos értéket várt. A Cisco megverte az elemzői várakozásokat tegnap. A bevételek 12,66 milliárd dollár helyett 12,84 milliárd dollárt értek el, míg az EPS 56 cent helyett 59 centet ért el. A menedzsment szerint a folyó negyedévben 2-4% közötti árbevétel bővülés és 55-57 centes EPS várható. A részvény árfolyama 4%-kal emelkedett a hírekre. Az Alibaba árfolyama több mint 6%-kal esett tegnap a piacnyitás előtt megjelenő gyorsjelentés számaira, ezzel 71,03 dolláron elérve mindenkori mélypontját. A társaság bevételei 28%-kal 3,265 milliárd dollárra emelkedtek, a piac viszont 3,32 milliárdot várt. A bruttó értékesítési volumen (GMV) 34%-kal 109 milliárd dollárra nőtt, míg a mobiltelefonól érkező bevételek a cégszintű bevételek 55%-át teszik ki. A menedzsment egy kétéves, 4 milliárd dolláros részvény visszavásárlási programot jelentett be. Ami kiverte a biztosítékot, hogy az elemzők 38%-os GMV növekedéssel kalkuláltak, illetve három év óta a legalacsonyabb növekedési dinamikát láthattuk a bevételekben.

A FTSE 100 index nem is járt olyan rosszul 1,4%-os mínuszával, mint a hatalmasat (-3,3%) zakózó DAX, és CAC 40 index.

Ma ismét leértékelték a jüant azáltal, hogy a lebegtetési sáv közepét 1,1%-kal 6,4010-re emelték fel. A már sorozatosnak nevezhető leértékelés az árfolyam meghatározás mechanizmusának, a jegybanki rezsim megváltoztatásának az eredménye, mivel az árfolyamsáv közepének a meghatározásakor a korábbinál jobban figyelembe veszik a piaci jegyzéseket. Mivel a piaci jegyzések alapján gyengül a jüan, ezért a jegybank fokozatosan csúsztatja felfelé a sáv közepét. A leértékeléssel kapcsolatban megszólalt a kínai jegybank is, közleményük szerint az egyensúlyi árfolyam elérését követően stabilizálni fogják a jüan árfolyamát. Piaci pletykák alapján a cél a 10%-os leértékelés lehet, ami 6,83-as USDCNY középárfolyamot jelentene, azonban ezt a kínai jegybank cáfolta. Közben a jüan leértékelésének hatására a piaci offshore és a jegybank által sávosan lebegtetett offshore jüan közötti különbözet mára 0,7%-ra csökkent.

Holnap hajnalban teszi közzé második negyedéves szerencseszámait az OTP. Hullámvasútra ült tegnap a forint. A délelőtti kereskedésben nagyot gyengült, az euróval szemben. Majd a 313,3-as szintről egészen 310,8-ig erősödött.DLS Befektetési és Tanácsadó Kft., Szombathely

befektetés | tőzsde | tanácsadás | bróker | online tőzsde | tőzsdei árfolyamok

Tőzsdei világcsokor – 2015. augusztus 13.