Tőzsdei világcsokor – 2015. augusztus 14.

|
Az OTP a várakozásokat felülmúló eredmény tett közzé ma hajnalban. Az adózott eredmény a konszenzusban szereplő 32 milliárd forint helyett 38 milliárd lett. A nettó kamatbevételek alul, míg a díj- és jutalék bevételek felülmúlták a várakozást, így a bevétel összességében a konszenzusnak megfelelően alakult.

Ugyan emelkedéssel rúgták be a csütörtöki kereskedés motorját a tengerentúli börzék, a záráshoz közeledve elfogyott a lendület, s a nyitószintek közelében búcsúztak a mutatók. A tegnap publikált júliusi kiskereskedelmi forgalmi adat a várakozásoknak megfelelően 0,6%-os bővülést mutatott, miközben a májusi és júniusi adatot felfelé módosították. Az autóértékesítésekkel korrigált adat sem okozott meglepetést (0,4%). A friss munkanélküli segélykérelmek 274 ezerre emelkedtek múlt héten, ami 4 ezerrel rosszabb, mint a várakozás.

Tegnap az emelkedés volt porondon, Európában. A DAX és a CAC 40 index is pluszban zárt, a FTSE 100 maradt a nulla közeli állapotban. A görög parlament ma dönt a mentőcsomagról, de Alekszisz Ciprasz jól látja: nincs más választásuk a bólintáson kívül, hiszen az eurózónás pénzügyminiszterek elé kell tenniük a már amenezett csomagot. Ezt a Sziriza ellenkezése mellett az ellenzék bevonásával meg is tudja valósítani a kormány. A második negyedéves francia GDP negyedév/negyedév alapon csupán stagnált a várakozásokban szereplő 0,2%-os bővülés helyett. A német esetében pedig a 0,5%-os plusz helyett 0,4%-os értéket láthattunk.

Az elmúlt 3 nap sorozatos jüan leértékelését követően ma nem következett be hasonló lépés, sőt a jüan árfolyamsávjának közepét még egy kicsit lefelé is módosította a kínai jegybank. Júliusban a közvetlen működő tőke beáramlás 5,2%-kal növekedett Kínában felülmúlva az 5,0%-os várakozást.

Izmosan töltötte a csütörtököt a forint, az euróval szemben. Egészen a 309,5-ös szintig erősödött az árfolyam.DLS Befektetési és Tanácsadó Kft., Szombathely

befektetés | tőzsde | tanácsadás | bróker | online tőzsde | tőzsdei árfolyamok

Tőzsdei világcsokor – 2015. augusztus 14.