Tőzsdei világcsokor – 2015. augusztus 17.

|
Úgy tűnik, hogy a görög dráma néhány újrarendezés, és visszatapsolás után végleg leköszön a színről. Elfogadták ugyanis a mentőcsomagot, mind a görög parlamentben, mind az eurózónás pénzügyminiszterek találkozóján. Pár ország ratifikációja után életbe is léphet a három éves terv. Egyedül talán a finn parlamenten lesz nehéz „keresztülverekedni”, hiszen alapvetően szkeptikusak a helléneket illetően, ráadásul a gazdaságuk a második negyedévben erősen hanyatlott.

Bizonytalankodással kezdték a hétzárást a tengerentúli börzék, de végül beindultak, s íves emelkedéssel búcsúztak a kereskedéstől. Pénteken a Michigani Egyetem fogyasztói bizalmi indexének augusztusi előzetes számai érkeztek Amerikából. A várt 93,5 pontnál némileg gyengébb, 92,9 pont lett a mutató. A havi alapú júliusi ipari termelés a várt 0,3%-nál lényegesen jobb lett, 0,6%-ot publikáltak. Önvezető autót fejleszt az Apple. A Guardian értesülései szerint a cég már nem áll messze attól, hogy működőképes modelleket teszteljen. Jelenleg épp helyszíneket keres a San Franciscoi-öbölben, ahol zavartalanul tesztelhetőek az autók.

Az európai piacok összhangban csökkenéssel zárták a hetet pénteken. Nem okoztak különösebb meglepetést a pénteki európai GDP adatok. Az Eurózóna egészében 1,2%- al bővült a GDP, kismértékben elmaradva az 1,3%-os várakozástól. A német GDP munkanap hatással tisztítva év/év alapon 1,6%-kal bővült, az elemzők 1,5%-os növekedésre számítottak. A francia GDP 1,0%-kal emelkedett, itt a várakozás 1,1%-os bővülés volt.

A jüan árfolyama stabilizálódni látszik a dollárral szemben. A jegybank a pénteki naphoz hasonlóan ezúttal is csak finomhangolást végzett az árfolyamsáv közepén.

Péntek délután elemzői tájékoztatót tartott az OTP menedzsmentje, ahol elmondták, hogy a 2015-ös tiszta eredmény várhatóan a 2014-es érték alatt marad. Ez azt jelenti, hogy a második félév gyengébb lesz, mint az első volt, a következő okok miatt: (i) Ukrajnában a céltartalékolás miatt növekszik a veszteség, (ii) a hazai piacon nőhetnek a működési költségek, (iii) az orosz operáció ugyanakkor jobban, míg a bolgár gyengébben teljesíthet, mint az első félévben. Ha az ukrán és az orosz helyzet nem romlik tovább, akkor 2016-tól itt már nem várható további veszteség. Az OTP Szerbiában, Romániában és Bulgáriában terjeszkedne, esetlegesen görög bankok érdekeltségét vennék meg. A 309,6-os szintről egészen 311-ig gyengült a forint árfolyama, az euróval szemben.DLS Befektetési és Tanácsadó Kft., Szombathely

befektetés | tőzsde | tanácsadás | bróker | online tőzsde | tőzsdei árfolyamok

Tőzsdei világcsokor – 2015. augusztus 17.