Tőzsdei világcsokor – 2015. augusztus 18.

|
A hellének már a héten megkaphatják a hitelcsomag első részletét. Ez azért is lényeges információ, mert augusztus 20-án 3,2 milliárd eurót kell a görögöknek törleszteni az EKB felé.

Gyengén kezdtek a tengerentúli börzék tegnap, végül azonban megérkeztek a vevők, így zárásig az emelkedésé volt a főszerep. A New York-i feldolgozóipari index augusztusi értéke meglehetősen gyenge lett, a várt 4,5 pont helyett, -14,5 pontra zuhant a mutató, de ez nem rontotta

el a hangulatot a tengerentúlon. Összesen 180 millió dolláros bírságot kell fizetnie a Citigroup két leányvállalatának. A két cég félrevezető tájékoztatást adott az ügyfeleknek két hedge funddal kapcsolatban, amelyek bedőltek a pénzügyi válság idején.

A vártnál lényegesen gyengébb New York-i feldolgozóipari beszerzési menedzser index publikálását követően lejtmenetbe kezdtek az európai részvénypiacok, ami főleg a DAX index esetében okozott átmenetileg jelentős, nagyjából 150 pontos esést. A késő délutáni órákra sikerült azért szépíteni a mutatóknak. Az Airbus aláírta eddigi legnagyobb megbízását. Az indiai IndiGo 250 darab A320neo családba tartozó repülőgépet rendelt meg, melyek együttes értéke listaáron 26,5 milliárd dollár. A Hennes & Mauritz (H&M) júliusi értékesítései 16%-kal haladták meg az egy évvel korábbi értéket. Ez enyhe javulást jelent június képhez is, amikor 14% volt a ruha kiskereskedelmi lánc éves növekedése. A jelentős növekedéshez hozzájárult, hogy tavaly óta 10%-kal nőtt a boltok száma.

A kínai jegybank 19 milliárd dollárnyi likviditást nyújtott a kínai pénzügyi szektor számára, ami a normál volumen háromszorosa. A jüan leértékelését követően megnövekedhetett a tőkekiáramlás az országból, emiatt volt szükség a volumen megemelésére. Júniusban hó/hó alapon a vizsgált 70 kínai város közül 31-ben nőttek az új ingatlanok árai, ami enyhe javulást jelent az előző hónaphoz képest, amikor csak 27 városban növekedtek az ingatlanárak, azonban év/év alapon mindössze 3 városban, köztük Pekingben és Shanghaiban volt növekedés. Az export élénkítése érdekében Kínában felgyorsítják az adó visszatérítések kifizetését, ami a vállalatok likviditási helyzetét javítaná.

Erősödött a forint, az euróval szemben tegnap. Az árfolyam augusztus eleje óta nem látott szinten, 308,8-on zárt.DLS Befektetési és Tanácsadó Kft., Szombathely

befektetés | tőzsde | tanácsadás | bróker | online tőzsde | tőzsdei árfolyamok

Tőzsdei világcsokor – 2015. augusztus 18.