Tőzsdei világcsokor – 2015. augusztus 24.

|
Csütörtökön lemondott tisztségéről Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök. Ezek után az előrehozott választások időpontját találgatják a piacok. Valószínű, hogy szeptember 20-án fogják megtartani a megbeszélést, hiszen a görög választási feltételek szerint az elnök a többi parlamenti párttal tárgyal arról képesek-e együtt dolgozni, kormányt alakítani. Hab a tortán, hogy Ciprasz pártja a sziriza kétfele szakadt, a kilépő 25 politikus pedig egy új pártot szeretne alapítani.

Amíg mi négy napos „ünnepeztünk”, addig a tengerentúlon hatalmasat estek a börzék. A Dow Jones, és az S&P 500 négy éve nem látott mélységekig zuhant, de a Nasdaq is elkönyvelhette a maga -7%-át. James Bullard a St. louis-i Fed elnök pénteken azt mondta, hogy a piac túlreagálja a világgazdaság problémáit. Továbbra is arról beszél a Fed döntéshozója, hogy a jegybanknak hamarosan el kell kezdenie a kamatemelést. Egyébként eddig is Bullard volt az egyik tanácstag, aki a szeptemberi kamatemelés mellett érvelt. Szerdán tették közzé a Fed legutóbbi ülésének jegyzőkönyvét. A jegybankárok további megerősítést várnak a tengerentúli gazdaság javulásáról, de a jegyzőkönyvből az derül ki, hogy a Fed az első kamatemelés küszöbén áll. Csütörtökön érkeztek a szokásos friss munkanélküli segélykérelmek. A várt 271 ezernél némileg gyengébb, 277 ezres számot publikáltak. A függőben lévő lakásértékesítések a várt 5,43 milliónál jobbak lettek, 5,59 milliót publikáltak, amely a várt 1,1%-os esés helyett 2%-os emelkedést jelent. Az Apple portáján már az iPhone 6S és 6S Plus szeptemberi bevezetése is kevés lehet. Egyes elemzőházak szerint 2016-ban év/év alapon már csökkenhetnek az iPhone eladások. A negyedik negyedévre a konszenzus szerint 48 millió darabos értékesítés jöhet, ezzel a 2015-ös értékesítések 231 millió darabra emelkedhetnek, ez pedig 36,6%-os növekedés a tavalyi évhez képest. 2016-ra az elemzői várakozások már csak 235 millió darabos eladást várnak. Ezek után nem meglepő, hogy esett 6%-ot esett pénteken a papír.

Megérkeztek az eladók Európába is, és kivégezték a mutatókat. A FTSE 100, és a DAX index -2,9%-os esést tehetett zsebre, míg a CAC 40 index -3,2%-kal zárt.

A WTI típusú kőolaj ára 6,5 éve nem látott mélységekig zuhant. A 39,2 dolláros szint a kínai híreknek is köszönhető, amihez társként csapódott az USA készletek növekedése is. Az arany, viszont profitál a kollektív pánikból, az árfolyama 1155 dollárig szárnyalt.

A kínai növekedés lassulásával és a részvénypiaci összeomlással kapcsolatos félelmeket csak növelte, hogy a kínai kormány intézkedései sem jártak eredménnyel és nem hozták meg a remélt fordulatot. Az IMF igyekszik nyugtatni a kedélyeket. A kínai gazdaság növekedésének lassulását normális folyamatnak nevezte és megerősítette, hogy a tavalyi 7,4% után idén 6,8%-os kínai GDP bővülésre számítanak. A kínai jegybank bejelentette, hogy tovább fogja növelni a piacok likviditását, azonban az ehhez használt eszközök körét még nem határozták meg. Piaci várakozások szerint a jegybank a tartalálékrátát fogja ismételten csökkenteni. A kínai kormány a helyi nyugdíjalapok számára engedélyezte, hogy az alap legfeljebb 30%-ig részvény és kiegyensúlyozott befektetési alapokat vásároljanak, ezáltal is igyekeznek a részvénypiacon a keresleti oldalt megtámasztani. Még pénteken jelent meg a Caixin (korábban HSBC) előzetes beszerzési menedzserindex értéke, ami a várt növekedéssel szemben csökkenést mutatott. Az index a júliusi 47,8 pontról 47,1 pontra esett vissza. A gyenge mutató tovább növelte a növekedési aggodalmakat.

Varga Mihály bejelentette a személyi- és gépjármű devizahitelek forintosítását. A teljes érintett állomány 305 milliárd forint. A hitelesek összesen 31 milliárd forint kedvezményt fognak kapni, ami olyan, mintha 256-os CHFHUF árfolyamon történne meg a forintosítás. A 31 milliárd forintnyi támogatás felét effektíve a bankok fogják fizetni, míg a másik felét a bankadóból írhatják majd le, így a bankokra összesen 15,5 milliárd forint teher hárul. A negatív hullám nem hagyta érintetlenül a feltörekvő devizákat sem. 315,5-ös szinten kezdte meg a kereskedést a forint, az euróval szemben.DLS Befektetési és Tanácsadó Kft., Szombathely

befektetés | tőzsde | tanácsadás | bróker | online tőzsde | tőzsdei árfolyamok

Tőzsdei világcsokor – 2015. augusztus 24.