Tőzsdei világcsokor – 2015. december 15.

|
Az MNB egy nappal a Fed döntése előtt ülésezik. A jegybank valószínűleg érintetlenül fogja hagyni az 1,35%-os alapkamatot, ám a nem konvencionális lazító lépéseket illetően akár bejelentésekkel is számolhatunk.

Megnyugodtak a kedélyek a tengerentúlon, legalábbis a tegnapi kereskedésben végig mérsékelt optimizmus volt a jellemző, főleg a pénteki vérengzést követően. A Morgan Stanley elemzése szerint jövőre 6%-kalcsökkenhetnek az iPhone értékesítések. A hírre 2%-ot estek az Apple papírjai. A Disney esetében a Star Wars nyitó hétvégén 200-300 millió dolláros bevételre számít a piac. A film teljes bevétele pedig a 2 milliárd dolláros összeget is elérheti. Az egyéb jogokból pedig 10%-ot kap meg a cég.

Továbbra is az eladók vannak többségben az európai piacokon, így a hétkezdést is a negatív tartományban zárták az indexek. Mario Draghi szerint a bejelentett intézkedések hatására picivel 2% alatt alakulhat majd az eurózóna inflációs adata a középtávú céllal összhangban. A monetáris politikai eszköztárat kész növelni a jegybank, hogy elérje az árstabilitást a valutaövezetben.

Az elmúlt évek gazdasági irányvonalát vinné tovább az új kínai 5 éves terv is, ami 2016-tal veszi kezdetét. Ebben kiemelt szerepet kap, hogy a gazdaságot fokozatosan belső fogyasztás vezéreltté alakítják át, tovább támogatják az urbanizációt, nagyobb figyelmet fordítanak a környezetvédelemre és strukturális reformokat hajtanak végre az állami óriásvállalatoknál.

A BoJ egyre jobban meg van győződve a gazdaság javulásáról, ami csökkenti a további jegybanki lazítás esélyét. Ez a jen erősödését váltotta ki, ami viszont nem kedvez az exportorientált vállalatoknak, melyek gyenge teljesítménye lehúzta a japán részvénypiacot. Elsősorban a tőkeberuházások terén vél kedvező jeleket felfedezni a jegybank.

A forint tegnap minimális erősödéssel fejezte be a kereskedést. Az eur/huf kurzusa járt a 316-os szinten is, végül 317,2-vel zárt.DLS Befektetési és Tanácsadó Kft., Szombathely

befektetés | tőzsde | tanácsadás | bróker | online tőzsde | tőzsdei árfolyamok

Tőzsdei világcsokor – 2015. december 15.