Szombathely, Aréna utca 4.

Tőzsdei világcsokor – 2015. december 18.

A tegnapi kereskedésben a nyitást követően csak a lefelé volt az irány, s az indexek látványos mínuszokig estek. A szokásos heti friss segélykérelmek száma nem okozott tegnap meglepetést, a múlt hétre vonatkozó adat 271 ezres bővülést mutatott. Az Apple Pay szolgáltatás 2016 elejétől már Kínában is elérhető lesz. A China UnionPay kártyatulajdonosok használhatják majd az amerikai cég rendszerét az iPhone, az Apple Watch és az iPad készülékeiken. A kínai cégnek 5 millió kártyabirtokosa van Kínában és külföldön.

Az európai piacokat úgy tűnik továbbra sem rendítette meg a Fed bejelentése, így pluszos tartományban búcsúztak a mutatók tegnap. Az orosz pénzügyminiszter várja az IMF-en keresztül Ukrajna javaslati tervét a 3 milliárd dollár értékű kötvény visszafizetés átstrukturálásától. A kijevi kabinet újfent jelezte, hogy december 20-án nem tudja kifizetni a követelést, és a magánhitelezőkkel kötött adósságcsökkentési megállapodás hatálya alá szeretnék bevonni az összeget (20%-os leírás). Az IMF szerint viszont ez a kötvény nem esik bele az előbb említett körbe, így annak ki nem fizetése esetén a nemzetközi szervezet nem folyósíthatja majd az ukrán mentőcsomag további részleteit a bajba jutott országnak.

A Fed kamatdöntése negatívan hatott az olajra, amely tegnap újabb 2%-ot veszített értékéből, így 35 dollár alá esett.

Rákapcsolt a japán jegybank a lazításra. A korábbi kötvényvásárlási program a 10-12 éves államkötvényekre vonatkozott, a mai bejelentés után viszont 7-12 év közötti lejáratokat vásárolnak majd. Ez azt jelenti, hogy az eszközvásárlási program éves mennyisége 80 ezermilliárd jent tesz ki. Továbbá 300 milliárd jen értékben ETF-eket vesznek áprilistól, ami a jelenleg futó éves vásárlási mennyiséget 10%-kal növeli.

A kormány utasította a minisztériumokat, hogy mondják fel szerződéseiket a Magyar Telekommal. A lépésre azután került sor, hogy a távközlési szolgáltató felmondta szponzori szerződését Ákossal. A kormányzati felmondás csak a mobilinternet-előfizetésekre vonatkozna, a kormány és a Telekom partnerségi megállapodását nem érinti. Gyengüléssel töltötte a napot tegnap a forint, az euróval szemben. A 315-ös szintről egészen 316,5-ig süllyedt a hazai fizetőeszköz árfolyama.

DLS Befektetési és Tanácsadó Kft., Szombathely

befektetés | tőzsde | tanácsadás | bróker | online tőzsde | tőzsdei árfolyamok