Tőzsdei világcsokor – 2015. június 4.

|
Juncker, és Ciprasz találkoztak, beszélgettek, de megegyezés továbbra sem született. Mindketten jelezték, hogy értik a másik álláspontját. Ez, azonban kevés a „boldogsághoz”. Arra a kérdésre, miszerint holnap ki tudja-e fizetni Görögország a soron következő IMF részletet, Ciprasz mosolyogva válaszolt: eddig is megoldották, most sem lesz ez másképp. Így továbbra sincs előrelépés.

Kilőtték tegnap a tengerentúli börzéket, s bár a pozitív hangulat a nap folyamán alább hagyott, így is pluszokban zártak az indexek. Az ADP legfrissebb jelentése szerint májusban 201 ezerrel bővült a foglalkoztatottak száma, ami enyhén jobb a várakozásoknál, és január óta nem látott kedvező érték. Eközben az előző havi adatot 4 ezerrel módosították lefelé. A Fed tegnap publikált Bézs könyve szerint a legtöbb Fed körzetben stabilan teljesített a feldolgozóipar, de ezt a növekedést ellensúlyozta az olajszektor gyenge teljesítménye. Egyes szektorban az erős dollár is problémákat okoz. Javuló foglalkoztatottságról és enyhe béremelkedésről számoltak be a legtöbb körzetben.

Minimális emelkedést produkáltak tegnap az európai piacok. Mario Draghi, az EKB elnöke a kamatdöntő ülés utáni sajtótájékoztatón ismét hangsúlyozta, hogy jövő szeptemberig biztosan fut az eszközvásárlási program. A lefelé mutató kockázatok terén némi javulást prognosztizálnak. A stáb legfrissebb előrejelzései szerint az infláció idén 0,3%-ra, jövőre 1,5%-ra emelkedhet, miközben a gazdasági növekedés 1,5%-kal, illetve 1,9%-kal bővül majd. Görögország helyzetéről pedig csak annyit mondott, hogy szeretnék, ha az ország az eurózóna része maradna.

Ma forog utoljára osztalékszelvénnyel az OTP és a Richter. Az OTP részvényenként 147 forintot, míg a Richter 33 forintot fizet. A kifizetés június 15-én kezdődik. Január óta nem látott szintekig (312,5) gyengült a forint, az euróval szemben tegnap.DLS Befektetési és Tanácsadó Kft., Szombathely

befektetés | tőzsde | tanácsadás | bróker | online tőzsde | tőzsdei árfolyamok

Tőzsdei világcsokor – 2015. június 4.