Szombathely, Aréna utca 4.

Tőzsdei világcsokor – 2015. március 17.

Jó hangulatban nyitották meg a hetet tegnap a tengerentúli vezető börzék. Meglódultak, lendületbe jöttek, s ki is tartottak zárásig. Ma kezdődik a Fed kétnapos kamatdöntő ülése. A befektetők óvatosabb kamatemelési stratégiára számítanak. A februári ipari termelési adat alulmúlta a konszenzust. A piac 0,2%-os bővülést várt, ezzel szemben a februári makroadat csak 0,1% lett. Az Apple nem fogy ki az új ötletekből, a Wall Street Journal értesülései szerint online TV szolgáltatást indítana, 25 csatornával.

Az európai piacok sem panaszkodhattak tegnap, pluszokkal búcsúztak a kereskedéstől. Az ukrán 5 éves CDS 375 pontos emelkedésének köszönhetően 4420 bázispont fölé kúszott az ország kockázati felára, ami alapján már 90%-nál is nagyobb valószínűséggel árazzák az ukrán államcsődöt a piacok. Ráadásul Oroszország nem hajlandó Ukrajna adósság visszafizetésének elhalasztására.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság határozatának értelmében április 1-től a mobil végződtetési díjak a korábbi 7,06 forintról 1,71 forintra csökkennek. A Magyar Telekomnak évente 18 milliárd forint bevétele származott a díjból, miközben csupán 1,8 milliárd forintot fizetett, ami az EBITDA 1%-a. Az EU hosszabb távon teljesen el kívánja törölni a mobil végződtetési díjat. A MOL mai bejelentése szerint a cég 50 milliárd forintot szán osztalék kifizetésre. Ez hozzávetőlegesen 493 forintot jelent törzsrészvényenként. A forintban nem volt túl nagy mozgás tegnap, mérsékelt erősödést produkált az euróval szemben.

DLS Befektetési és Tanácsadó Kft., Szombathely

befektetés | tőzsde | tanácsadás | bróker | online tőzsde | tőzsdei árfolyamok