Tőzsdei világcsokor – 2015. szeptember 28.

|
A függetlenségpártiak nyerték a katalán választást, azonban abszolút többséget nem sikerült szereznie az Együtt az igenért tömörülésnek. De a szintén függetlenségpárti Népi Egységgel együtt már megvan a szükséges többségük az elszakadáshoz. A koalíciós egyeztetést nehezíti, hogy egyedül Katalónia függetlenségében van egyetértés a két párt között. A végeredmény gyakorlatilag pontosan megegyezik az előzetes felmérésekkel. A spanyol kormány a szavazás eredményétől függetlenül ragaszkodik az egységes Spanyolországhoz és eszében sincs hagyni a legerősebb gazdasági tartományt függetlenedni.

Ugyan emelkedéssel köszöntötték a közeledő hétvégét a tengerentúli börzék pénteken, zárásra elromlott a hangulat, s a Dow Jones index kivételével a mutatók negatív tartományban búcsúztak. Péntek délután publikálták a második negyedéves GDP harmadik felülvizsgálatát, az előző 3,7%-os becsléshez képest 3,9%-os bővülést mutatott a gazdaság. Az ENSZ közgyűlésen beszél Barack Obama és Vlagyimir Putyin is. Az esemény után összeülnek Ukrajna háborús témájában is egyeztetni.

Plusszal búcsúztatták a hetet pénteken az európai tőzsdék. Az IMF lefelé módosította Németország növekedési kilátásait a feltörekvő piacok gyengélkedése miatt. A Fitch megerősítette Portugália „BB+”-os adósbesorolását pozitív kilátás mellett.

A kínai vállalatok profittömege augusztusban 8,8%-kal maradt el a tavalyi év azonos időszakától, ami a legnagyobb mértékű visszaesés az elmúlt 4 évben. A japán kormány a mobiltelefon használatot igyekszik olcsóbbá tenni, ami akár még az inflációs pályára is hatással lehet, mivel a telekommunikációs szolgáltatások jelentős súlyt képviselnek a japán GDP-ben, így a lépéssel még nehezebb lenne elérni a jegybank inflációs célját.

Hatalmas gyengüléssel zárta a pénteket a forint, az euróval szemben. 315-ig rallyzott az árfolyam.DLS Befektetési és Tanácsadó Kft., Szombathely

befektetés | tőzsde | tanácsadás | bróker | online tőzsde | tőzsdei árfolyamok

Tőzsdei világcsokor – 2015. szeptember 28.