Tőzsdei világcsokor – 2016. április 5.

|

Negatív nyitást követően ugyan megérkeztek a vevők a tengerentúli piacokra tegnap, de még így sem sikerült az indexeknek a pozitív tartományban zárniuk. Idén két kamatemelés, aztán fokozatosan jöhet a többi az elkövetkezendő esztendőkben – nyilatkozta tegnap Charles Evans a Chicago-i Fed elnöke. Evans 2-2,5%-os bővülést vár idén. Lefelé mutató kockázatokként a globális félelmeket, az olajár esését, és az erős dollárt jelölte meg. Indokolatlanul pesszimista az, aki csak egy kamatemeléssel számol – mondta el Eric Rosengren bostoni Fed elnök. Az ISM New York index 50,4 pontra esett márciusban, amely lényegesen alulmúlja a piac által várt 54,1 pontot.

0,3% körüli pluszt tudtak felmutatni tegnap az európai tőzsdék. Az eurózóna munkanélküliségi rátája a statisztikák tanúsága szerint a januári 10,4%-ról 10,3%-ra csökkent februárban. A 25 év alattiak esetében viszont ez az érték 21,6%. A munkaerőpiaci adatok minimális javulása egyelőre nem tud béroldali inflációs nyomást generálni.

A WTI típusú kőolaj árfolyama 35,5 dollárra esett. Egyre inkább úgy tűnik, hogy az április 17-re időzített dohai megbeszélésen nem lesz megegyezés. Az iráni fél ugyanis nem akarja a termelés befagyasztását, miközben a szaudiak támogatnák a lépést.

Lendületesen erősödött tegnap a forint, az euró ellenében. A nyitást követően a hazai deviza árfolyama 313,6-ról indult, végül 312,4-ig izmosodott.DLS Befektetési és Tanácsadó Kft., Szombathely

befektetés | tőzsde | tanácsadás | bróker | online tőzsde | tőzsdei árfolyamok

Tőzsdei világcsokor – 2016. április 5.