Tőzsdei világcsokor – 2016. augusztus 1.

|
A befektetőket pénteken kizárólag az 51 európai nagybank stressztesztje érdekelte, kiemelkedően az olasz vonalra koncentrálva. Az Európai bankhatóság tájékoztatása szerint az olasz Monte dei Paschi, az ír Allied és a brit Barclays a kelleténél rosszabbul szerepelt. Ugyanakkor az 51 európai nagybank átlagos elsődleges alapvető tőkemutatója (CET1 ráta) 200 bázisponttal 13,2%-ra emelkedett tavaly óta. A görög és portugál társaik a helyreállítási folyamat miatt nem szerepeltek a merítésben. Ezek a kalkulációk 2015 év végi adatokkal készültek.

A tengerentúli börzék viszonylag nyugodt napot tudhattak maguk mögött pénteken. Az egész napos oldalazást követően vegyes képpel zártak az indexek. A konszenzusban szereplő 2,6% helyett csupán 1,2%-kal nőtt az amerikai gazdaság, az első negyedévi 0,8% után. A fő gondot a beruházások és a készletváltozás okozta, viszont a lakossági fogyasztás és a tartós cikkek rendelés állománya az első negyedévhez képest jelentősen nőtt. A befektetők alábecsülik az idei, és jövő évi kamatemelések számát – mondta William Dudley New York-i Fed elnök. A jegybankár szerint, hogyha a befutó számok pozitívak lesznek akkor lényegesen több monetáris szigorítás érkezhet annál, mint amire a piac számít. A Chicagói beszerzési menedzser index júliusra vonatkozó értéke enyhe meglepetést okozott, a várt 54 pont helyett 55,8 pontot publikáltak. A Michigani Egyetem fogyasztói bizalmi indexe a várakozásoknak megfelelően 90 pontra emelkedett.

A FTSE 100 mozdulatlanul töltötte a hét utolsó kereskedési napját, ám európai társai a pozitív tartományban végeztek. Az eurózóna gazdasági aktivitásáról vegyes képet kaphattunk pénteken. Negyedéves alapon 0,3%- kal nőtt a gazdaság, míg az első negyedévben ez az érték 0,6% volt. A munkanélküliségi ráta változatlanul 10,1%-on maradt júniusban, az infláció pedig 0,2%-os éves emelkedést mutatott.

Jól teljesítette a múlt hetet a forint az euró ellenében. A hazai deviza erősödni tudott, és a hetet 310,5-ön zárta.DLS Befektetési és Tanácsadó Kft., Szombathely

befektetés | tőzsde | tanácsadás | bróker | online tőzsde | tőzsdei árfolyamok

Tőzsdei világcsokor – 2016. augusztus 1.