Tőzsdei világcsokor – 2016. augusztus 15.

|
A The Sunday Times szerint Theresa May 2017 januárjában fogja aktiválni a lisszaboni szerződés 50. cikkelyét, amely a kilépést szabályozza. Attól az időponttól kezdődően két éve van az országnak a tárgyalások lebonyolítására. A miniszterelnök kicsit húzná az időt és csupán a jövőre esedékes franciaországi és német választások után indítaná el a folyamatot. Arról már nem is beszélve, hogy a Brexit minisztérium felállítása is a vártnál jóval lassabban halad.

Oldalazással üdvözölték a hétvégét pénteken a tengerentúli tőzsdék. Az indexek végül a Nasdaq kivételével enyhe mínuszokkal búcsúztak. A Nasdaq 2012 óta nem látott bravúrral állt elő, hiszen ötödik hete zár pozitív eredménnyel. Csak egy kamatemelésre számít James Bullard St. Louisi Fed elnök, legalábbis ez derült ki pénteki nyilatkozatából. A pénteken érkezett kiskereskedelmi adatok a vártnál gyengébben sikerültek. A havi alapú júliusi adat alapján nem volt bővülés, miközben az elemzők 0,4%-os növekedésre számítottak. A Michigani Egyetem fogyasztói bizalmi indexének augusztusi előzetes számai 90,4 pontra emelkedtek a várt 91,5 pont helyett.

Az európai piacok negatívan zárták a hetet, pénteken.

Az előzetes japán GDP adatok alapján évesített szinten mindössze 0,2% volt a bővülés a második negyedévben, szemben az elemzők által várt 0,7%-kal. Az eltérést nagyrészt a visszaeső üzleti beruházások okozták. A kínai részvénypiac 7 hónapos csúcsra emelkedett, elsősorban arra a hírre, hogy a shenzeni és a hongkongi tőzsde összekapcsolásának részleteit hamarosan bejelenthetik. Korábban olyan hírek jelentek meg, hogy még az idén sor kerülhet a piacok összekapcsolására.

Végre sikerült áttörnie a 310-es szintnél húzódó támaszt a forint árfolyamának, az euró ellenében. Így a pénteket 309,5-ön, jó hangulatban zárta a hazai deviza árfolyama, karöltve a feltörekvő régiós devizák jó hangulatával.DLS Befektetési és Tanácsadó Kft., Szombathely

befektetés | tőzsde | tanácsadás | bróker | online tőzsde | tőzsdei árfolyamok

Tőzsdei világcsokor – 2016. augusztus 15.