Tőzsdei világcsokor – 2016. augusztus 17.

|
A kínai hatóságok jóváhagyták a shenzeni és a hongkongi tőzsde összekapcsolását, amit a piacok már régóta várnak. A ójóváhagyás egyúttal azt is mutatja, hogy a kínai kormány tovább folytatja a tőkepiacok megnyitását a külföldi befektetők előtt. A piacok tényleges összekapcsolása év vége felé történhet meg. A bejelentésre elsősorban a kiskapitalizációjú részvények reagáltak pozitívan.

Történelmi csúcsról fordultak le a tengerentúli piacok tegnap, így a napot korrekcióval töltötték. A megkezdett házépítések 1,2 millió darabos emelkedést mutat júliusban, ami 30 ezerrel jobb a piaci várakozásnál. Havi alapon 2,1%-os bővülést láthattunk, a piaci konszenzus ennél lényegesen gyengébb volt, 0,8%-os zsugorodásra számítottak az elemzők. A júliusi fogyasztói árindex 0,8%-os értéke némileg gyengébb a 0,9%-os piaci várakozásnál. A maginfláció pedig 2,2% volt, ami szintén 0,1 százalékponttal alacsonyabb a konszenzusnál. Az inflációs adatok pedig tovább csökkentik a kamatemelési várakozásokat. A befektetők alábecsülik a kamatemelés esélyét, ami akár már a következő hónapban jöhet, legalábbis William Dudley New York-i Fed elnök szerint. Dennis Lockhart atlantai Fed elnök is elégedett az amerikai gazdasággal, amely véleménye szerint jól halad, így nemsokára jöhet a következő kamatemelés, sőt a 2%-os inflációs cél jövőre elérhetővé válhat. Az Apple kutatási, és fejlesztési központot épít Kínában, az év végéig – jelentette be a vállalat vezetője, Tim Cook.

Eladói nyomás alá kerültek tegnap az európai börzék, így lefelé ívelő pályán mozogtak a mutatók zárásig. A JP Morgan szerint tovább gyengülhet a brit font, mely idén 12%-ot veszített értékéből a dollárral szemben. A cég szerint a monetáris politika lazulása miatt az 1,25-ös szintekig eshet a jegyzés idén, ami további 4%-os leértékelődés a jelenlegi szintekről.

A japánok elkezdtek aggódni a jen túl gyors erősödése miatt és szükség esetére a pénzügyminiszter helyettes intézkedéseket helyezett kilátásba a túlzó erősödés megállítására. A lehetséges lépéseket nem konkretizálta, de az intervenció sem zárható ki, amire hivatalosan 2011 óta nem volt példa.

A hétfői kereskedésben négy havi csúcsot könyvelhetett el a forint, az euróval szemben, ám tegnap korrekció vette kezdetét, s újra a 310-es szinten zárt a hazai deviza árfolyama.DLS Befektetési és Tanácsadó Kft., Szombathely

befektetés | tőzsde | tanácsadás | bróker | online tőzsde | tőzsdei árfolyamok

Tőzsdei világcsokor – 2016. augusztus 17.