Tőzsdei világcsokor – 2016. augusztus 22.

|
Kivárás, találgatás, bizonytalanság. Ezek a legjellemzőbbek most a befektetőkre, s ezáltal a piacokra is. Az amerikai kamatemelésről szóló nyilatkozatok sem segítenek, hiszen hol megerősítik, hol kétségbe vonják a következő emelés eshetőségét. Félnek a befektetők a gazdaság növekedésétől is, miközben az indexek lokális, vagy igazi csúcsok közelében strázsálnak.

Különösebb izgalmak nélkül üdvözölték a hétvégét a tengerentúli tőzsdék. A nap nagy részét oldalazással töltötték, makroadat hiányában, ám a Nasdaq indexnek még így is sikerült a nyolcadik emelkedő hét, amire 2010 óta nem volt példa. A kamatemelés ugyan ebben az esztendőben még kérdéses, ám az amerikai gazdaság növekedése úgy halad, ahogy a jegybank elvárja, sőt. A GDP növekedése a következő negyedévekben meg fog ugrani – nyilatkozta Stanley Fischer a Fed alelnöke.

Eséssel töltötték a hétzáró kereskedést az európai piacok. Törökország befektetésre ajánlott „BBB-” besorolásához negatív kilátást rendelt a Fitch Ratings péntek éjjel a puccskísérlet miatt megnövekedett kockázatok miatt. Ha bekövetkezne a leminősítés, akkor a Standard&Poor’s mellett a Fitch-nél is kiesne a pikszisből Törökország, ami komolyabb tőkekivonást is magával vonna. A Der Spiegel szerint a német kormány tervet dolgozna ki arra az esetre, ha kudarcba fulladna az EU- török megállapodás a menekültválsággal kapcsolatban. A pénzügyminiszter szerint szükséges biztosítani Görögország teljeskörű együttműködését, akár pénzügyi nyomásgyakorlással is. A migrációs útvonalak átrendeződése miatt megfontolandónak tartja a határellenőrzés kiterjesztését a svájci és a francia határra is.

Mozgalmas hete volt a forintnak: a hazai deviza árfolyama a 309,2, és 311,4 sávok között ugrált az euróval szemben, végül megerősödve 309,6-on búcsúzott pénteken.DLS Befektetési és Tanácsadó Kft., Szombathely

befektetés | tőzsde | tanácsadás | bróker | online tőzsde | tőzsdei árfolyamok

Tőzsdei világcsokor – 2016. augusztus 22.