Tőzsdei világcsokor – 2016. augusztus 29.

|
A világ szeme pénteken Jackson Hole-on függött, nomeg Janet Yellen-en, aki meg is szólalt a jegybankárok éves konferenciáján. Yellen szerint az elmúlt hónapok adatai alapján indokoltá vált egy újabb kamatemelés, ám nyilván továbbra is várják a beérkező számokat. Stanley Fisher sem rejtette véka alá véleményét. Interjújából kiderült, hogy akár még a szeptemberi emelésnek is van létjogosultsága, ám ehhez még szükségesek a pénteken befutó munkaerő-piaci adatok. A gazdaság közel van a teljes foglalkoztatottsághoz, és az infláció is jól alakul, így akár két kamatemelésnek is van tere az idei esztendőben.

Pozitív indítást követően a hét utolsó kereskedési napján elromlott a tengerentúli hangulat, s bár a záráshoz közeledve némileg enyhült az eladói nyomás, de csak a Nasdaq tudott minimális pluszban zárni.

Jobbára a pozitív tartományban üdvözölték a hétvégét az európai tőzsdék pénteken. Londonban ma nem lesz kereskedés, mivel Angliában bankszünnap van, ami rányomhatja a bélyegét az egész európai forgalomra is. A német kancellárhelyettes szerint a Brexit instabilitást hozott és jelentős problémákat okozhat, ha félrekezelik a kialakult helyzetet.

Az elemzői várakozások szerint a japán jegybank a szeptember 20-21-i kamatdöntő ülésen a kötvényvásárlási program kibővítéséről dönthet és várhatóan kiszélesíti az elfogadható eszközök körét is.

Szépen teljesített a forint, az euróval szemben az előző héten. Közel fél éves csúcson, 309 környékén zárt a hazai deviza árfolyama.DLS Befektetési és Tanácsadó Kft., Szombathely

befektetés | tőzsde | tanácsadás | bróker | online tőzsde | tőzsdei árfolyamok

Tőzsdei világcsokor – 2016. augusztus 29.