Tőzsdei világcsokor – 2016. augusztus 31.

|
Abilene-paradoxon. Ez az, amitől a befektetők félnek. Ugyanis egyesek véleménye szerint ebbe a csapdába szaladhat bele a Fed, vagyis: igazán senki sem akar kamatot emelni, de mivel csoport szinten annyit beszéltek róla, hogy a jegybankárok úgy vélekedhetnek, hogy a közösség preferenciája a kamatemelés. Eközben elképzelhető, hogy egyéni szinten a többség a tartásra szavazna. Ez a paradoxon sejlik fel a decemberi emelés hátterében is, amiről azóta bebizonyosodott, hogy nem igazán jókor meglépett döntés volt… Ezek a tények, azonban egy cseppnyi nyugalomra sem adnak okot.

A nap motorjának berúgását követően délnek vették az irányt a tengerentúli piacok, ami nem is meglepő annak fényében, hogy a Fed folyamatosan a küszöbön toporgó kamatemelésről nyilatkozik. Nincs előre meghatározott menetrend, a következő kamatemelés adatfüggő, és ami pesszimizmusra ad okot, az a termelékenység lassú fejlődése, melyet a jegybankárok nem tudnak befolyásolni – nyilatkozta tegnap Stanley Fischer, a Fed alelnöke. 13 milliárd euró + kamat, ezt a büntetést szabta ki az Apple-re az Európai Bizottság, mivel döntésük értelmében Írországtól tiltott állami támogatást kapott a cég. A Conference Board fogyasztói bizalmi indexe augusztusban 101,1 pontra emelkedett, ami lényegesen jobb, mint a várt 97 pont.

Az emelkedés volt a jellemző tegnap Európában. Tegnap délután lemondott a francia gazdasági miniszter. Ez várható volt, miután tavasszal saját pártot alapított és a jövőben erre kíván koncentrálni. A spanyol parlament ma szavaz arról, hogy második ciklusra is megválasztják-e miniszterelnöknek Mariano Rajoyt, akinek pártja a júniusi megismételt választáson 33%-ot megszerezve nyert és jelenleg ügyvivői tisztségben vezeti az országot. Sikertelen parlamenti szavazás esetén pénteken kerül ismét a spanyol parlament elé a szavazás.

Hó/hó alapon nem bővült a japán ipari termelés, ami csalódást jelent a 0,8%-os bővülést előrevetítető várakozáshoz képest.

Erős indulás, gyenge zárás – ez volt a tegnapi kereskedés mérlege a forint, és euró jegyzésében. A hazai deviza árfolyama 308,4-ről fordult le, s végül 309,5-ön zárt az euró ellenében.DLS Befektetési és Tanácsadó Kft., Szombathely

befektetés | tőzsde | tanácsadás | bróker | online tőzsde | tőzsdei árfolyamok

Tőzsdei világcsokor – 2016. augusztus 31.